Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Pohled do zákulisí. Jak pouští Borek Sedlák závodníky ke skokům?

Lahti – Bývalý skokan na lyžích Borek Sedlák spojil se svým sportem budoucnost i po ukončení profesionální dráhy. Při vrcholných závodech je jednou z nejdůležitějších osob na můstcích. Hlídá vítr a rozhoduje i o tom, kdy se může skákat a kdy se závod zastaví. Přímý přenos závodu na velkém můstku vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 17:20.

Je nám líto, video expirovalo.
Co má na starosti na skokanských můstcích Borek Sedlák?

Závodník sedí na lavičce nahoře na můstku a čeká. Diváci v televizi mají možnost sledovat v grafice pohybující se šipky mapující směr větru. Pak se objeví buď červené, nebo zelené světlo. Ten, kdo rozhodne, zda skokan může absolvovat svůj pokus, je Sedlák. "Moje práce obnáší komunikaci se startérem, s televizí a zejména spouštění závodníků do nájezdové stopy," popsal dlouholetý český reprezentant.

Aktivní kariéry zanechal v březnu 2014 a po dvou letech působení u Mezinárodní lyžařské federace dostal velmi odpovědnou funkci. Nechybí ani na mistrovství světa v Lahti. Situaci pozoruje na monitoru i v reálu.

"Většinou je jury místnost situována tak, abych viděl nejlépe na můstek, celý skok počínaje nájezdovým postavením až po dojezd," přiblížil Sedlák.

Když má chvíli klidu, podívá se i na skoky českých závodníků. "V některých okamžicích je trochu těžší je spustit do stopy a občas mám radost, že mohou skákat v lepších podmínkách, ale při své práci musím být nezaujatý," dodal asistent ředitele skokanských závodů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články