Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Německý smíšený tým na ostatní nečekal, Češi skončili devátí

Lahti – Zlaté medaile ze soutěže smíšených týmů putují do Německa. Čtveřice Carina Vogtová, Markus Eisenbichler, Svenja Würthová a Andreas Wellinger neměla konkurenci a jasně porazila stříbrné Rakušany a bronzové Japonce. České kvarteto ve složení Marta Křepelková, Jakub Janda, Barbora Blažková a Roman Koudelka skončilo těsně za postupovou osmičkou do 2. kola na deváté příčce. 

Vítězný německý tým v Lahti
zdroj: Reuters

Německé kvarteto zahájilo závod ve velmi dominantním stylu, když mistryně světa Carina Vogtová skočila 98 metrů, tedy daleko za možnostmi ostatních závodnic. Za ní se seřadily čtveřice Japonska a Rakouska, Česko začalo po skoku Marty Křepelkové z desáté příčky a pošilhávalo na hranici elitní osmičky, která značila postup do druhého kola.

Postup mezi osm nejlepších ale byl pro český tým až příliš vzdálená meta. Janda totiž skočil jen 88 metrů, Blažková také zklamala (77 m), čímž dostali zbývajícího člena čtveřice Koudelku do svízelné situace – k postupu musel skočit o deset metrů dále než Francouz Vincent Descombes Sevoie a k tomu spoléhat, že ostatní týmy také propadnou.

To se navzdory papírové nepravděpodobnosti skutečně málem stalo. Koudelka totiž skočil devadesát čtyři metry a Francouz kritickou chvíli nezvládl. Před Čechy se ale bohužel ještě o půl bodu dostali osmí Američané, česká smíšená štafeta tak skončila na MS těsně devátá.

Svenja Würthová
zdroj: Reuters

Už bez Čechů tedy pokračovala soutěž nejlepších. O vítězství německé čtveřice Vogtová, Markus Eisenbichler, Svenja Würthová a Andreas Wellinger nebylo pochyb bezmála už od samého začátku soutěže. Němci jako jediní neměli slabší článek, naopak na všech "úsecích" excelovali a suverénně získali zlato. 

Napínavější byl souboj o stříbro. Japonci začali lépe a díky dvojici medailistek z individuálního závodu Saře Takanašiové a Juki Itové vedli před dotírajícími Rakušany. Ti ale zase měli mužské duo Michael Hayböck a Stefan Kraft, což ve výsledku rozhodlo. Rakušané berou stříbro, japonská čtveřice slaví bronz.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti:

Skok na lyžích - smíšená družstva: 1. Německo (Vogtová, Eisenbichler, Würthová, Wellinger) 1035,5, 2. Rakousko (Iraschková, Hayböck, Seifriedsbergerová, Kraft) 999,3, 3. Japonsko (Takanašiová, Takeuči, Itová, Ito) 979,7, 4. Slovinsko 961,4, 5. Norsko 877,8, 6. Rusko 864,0, 7. Itálie 848,1, 8. USA 802,2, 9. ČR (Křepelková, Janda, Blažková, Koudelka) 403,3 - nepostoupili do 2. kola. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články