Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jelínek o přípravě Samkové: Evka nemá sparingy a parťáky

Sierra Nevada (Španělsko) - S hlavou v dlaních skončil trenér Marek Jelínek, když viděl, jak snowboardcrossařka Eva Samková na mistrovství světa v Sierra Nevadě přišla v semifinále o naději na medaili. Hned mu ale bylo jasné, že doplatila na chybějící trénink proti soupeřkám v trati.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

"Byl jsem smutnej, a jak jsem si držel hlavu, tak člověku prolítne, že to mohlo být lepší," řekl Jelínek po závodu. Rozpovídal se o tom, jak českému týmu chybí lepší zázemí, finanční podmínky i možnosti tréninku v kvalitních tratích a proti soupeřkám, což Samkovou v závodech jako teď na MS limituje.

"Evka nemá sparingy a parťáky. A snowboardcross není o vítězných kvalifikacích," připomněl Jelínek fakt, že Samková často dominuje kvalifikacím, v kterých každá závodnice jede sama. "Kdyby jezdila slalom nebo sjezdové lyžování, tak by byla absolutně nepřekonatelná. Nikdo tam nevyhrává o sekundu a tři čtvrtě." Handicapem Samkové je dlouhodobě jízda proti soupeřkám v trati, ať už se jede ve čtyřech, nebo v šesti.

"Musí myslet na úplně jiné věci, které nemohla zažívat při tréninku. Proto se můžou stávat takovéhle chyby a budou se stávat," poukázal na semifinálovou jízdu v Sierra Nevadě, v které Samková doháněla ztrátu a vyjela z tati. "Pokud nebude mít možnost jezdit s jinými lidmi v týmu, pak to bude těžké a těžko se podaří jako v Soči být od začátku do konce první," připomněl Jelínek cestu Samkové za olympijským zlatem, kterou zvládla bravurně, ale vždy jezdila v čele.

Na vrcholné úrovni jezdí Samková sedmou sezonu. V závodech ale podle Jelínka zkušenosti do přímých soubojů se soupeřkami nenatrénuje. "Který závodník může jezdit jenom na závodech? Žádný takový sport neexistuje," doplnil trenér. Samkovou po dvanáctém místu v Sierra Nevadě jinak chválil.

Je nám líto, video expirovalo.
Samková: Zas tak naštvaná nejsem, na MS se mi jezdilo skvěle

"Jezdila tady určitě nejlíp. Šla do toho beze strachu," uvedl Jelínek a druhý z trenérů Jakub Flejšar dodal: "Blbý výsledek, ale mám z toho dobrý pocit. My to pořád máme o tom, že z toho musíme mít radost. Když to člověku jde, tak z toho radost má a výsledek je vedlejší." Flejšar konstatoval, že se Samková o postup ze semifinále připravila vlastní přehnanou snahou.

"Dokázala by je předjet cestou, kdyby zůstala v klidu. Na svěťáku už to má, ale tady to bylo trošku důležitější, tak je možná chtěla víc dohnat. Čím je to větší akce, tím je to nervóznější, tak se víc snažila," uvedl Flejšar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články