Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Březina páteční nezdar nezlepšil a na Grand Prix Ruska skončil devátý

Osmé místo z krátkého programu se Michalu Březinovi nepodařilo na krasobruslařském Grand Prix v Moskvě zlepšit. V ruské metropoli sice zajel nejlepší volnou jízdu v sezoně, k posunu v celkovém hodnocení to však nestačilo a obsadil devátou pozici.

Michal Březina na GP v Rusku
zdroj: ABACA autor: AA/ABACA

Devětadvacetiletý český reprezentant nicméně zlepšil o dvě místa výsledek z úvodního podniku Grand Prix v Las Vegas. Závod si podmanili Rusové v čele s úřadujícím vicemistrem Evropy Alexandrem Samarinem.

V ženské soutěži neudržela vedení po krátkém programu dvojnásobná světová šampionka Jevgenija Medveděvová, která neodolala tlaku juniorské mistryně světa z posledních dvou let Alexandry Trusovové.

Patnáctiletá Ruska úspěšně skočila tři čtverné skoky a o vítězství ji nepřipravily ani pády při čtverném salchowu a náročné kombinace trojitého lutzu s trojitým rittbergerem.

Medveděvovou v celkovém součtu porazila o 8,71 bodu a stejně jako jiná Ruska Anna Ščerbakovová postoupila v premiérové seniorské sezoně se dvěma výhrami do finále Grand Prix.

Úspěch ruských závodníků v Moskvě podtrhly výhry tanečníků Viktorie Sinicinové a Nikity Kacalapova a sportovní dvojice Alexandra Bojkovová, Dmitrij Kozlovskij, která jasně odsunula na druhé místo dvojnásobné mistry Evropy a úřadující vicemistry světa Jevgeniji Tarasovovou a Vladimira Morozova.

Březina si ve volné jízdě posunul sezonní maximum

Březina tentokrát zvládl čtverný salchow jen s menším zaváháním a na rozdíl od měření sil ve Spojených státech amerických poté odskákal všechny trojité skoky s výjimkou závěrečného rittbergera.

Za volnou jízdu získal o 24 bodů více než v Las Vegas a posunul si sezonní maximum na 156,20 bodu. Ve vyrovnané soutěži si přesto nepolepšil, od šestého místa ho známkou 236,47 dělilo téměř pět bodů.

"Bodové rezervy tam jsou. I dneska jsem bohužel otevřel poslední skok, což byla škoda. Kdybych ho zabalil, tak jsem měl i s tou úvodní chybičkou u salchowa (za volnou jízdu) přes 160 bodů," uvedl.

S výkonem byl spokojený. "Myslím si, že příprava a všechno ostatní se ubírá správným směrem, takže doufám, že na to navážu v těch dalších závodech," dodal krasobruslař, který se v polovině prosince chystá na mistrovství republiky do Ostravy.

Vedení po krátkém programu potvrdil nejlepší volnou jízdou Samarin, který získal 264,45 bodu a zvítězil téměř o pět bodů před krajanem Dmitrijem Alijevem, vicemistrem Evropy z roku 2018. Ruský úspěch podtrhl třetím místem Makar Ignatov.

Ruský pohár, závod seriálu Grand Prix v krasobruslení v Moskvě:

Muži: 1. Samarin 264,45 bodu, 2. Alijev 259,88, 3. Ignatov (všichni Rus.) 252,87, ...9. Březina (ČR) 236,47.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články