Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Duškové s Bidařem se krátký program povedl, vedou Tarasovová s Morozovem

Ostrava – Anna Dušková a Martin Bidař jsou při své premiéře po krátkém programu na mistrovství Evropy na skvělém sedmém místě. Vedou ruské dvojky Jevgenija Tarasovová s Vladimirem Morozovem před Francouzi Vanessou Jamesovou se Morganem Cipresem a Němci Aljonou Savčenkovou s Bruno Massotem. Úvod soutěže se naopak nepovedl ruským favoritům Ksenii Stolbovové a Fjodoru Klimovovi, kteří ve volných jízdách zaútočí ze čtvrtého místa. Přímý přenos volných jízd vysílá ČT sport a web ctsport.cz ve čtvrtek od 18:55. Už od 11:55 sledujte krátké tance.

Úřadující juniorští mistři světa Dušková s Bidařem uzavírali předposlední závodní skupinu a užili si aplaus zaplněné ostravské arény. Bidař sice krátce po úvodním zdařilém trojitém toeloopu zaváhal a upadl, další část jízdy ale již byla z pohledu obou krasobruslařů bezchybná.

"Myslím si, že se nám to náramně povedlo. Ani jsme nepočítali, že bychom mohli dopadnout tak dobře. Hlavně jsme si udělali nejlepší skóre sezony, vlastně i životní," radovala se teprve sedmnáctiletá Dušková. "Sice tam byla malá chybka, ale ta se může stát," řekla.

Bidaře zaváhání mrzelo. "Vypadalo to, že jsem se lekl, že jsem to skočil. Ale myslím, že ne. Byla to prostě nepozornost," uvedl Bidař, jenž za měsíc oslaví 18. narozeniny. Bezprostředně po dojezdu byli mladí Češi čtvrtí, nakonec klesli na sedmé místo. "Je to určitě víc, než jsme čekali. My jsme v podstatě nečekali ani nějaké umístění, nepřemýšleli jsme o něm," dodal Bidař, jenž se se svou partnerkou posunul do seniorské kategorie jen proto, že se ME koná v Česku.

Pád Martina Bidaře v krátkém programu
zdroj: Reuters

Udržet pozici i ve volné jízdě bude pro domácí reprezentanty ale obtížné. "Jsou ještě hodně mladí na vrcholné seniorské soutěže. Krátký program je pro ně přijatelnější než volná jízda. Martin má ve volné předepsané tři zvedačky a jemu ještě není osmnáct. Není to jednoduché," podotkla trenérka Eva Horklová.

Při absenci obhájců zlata Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova z Ruska začali nejlépe jejich krajané Tarasovová s Morozovem. Třetí pár z Bratislavy získal 80,82 bodu, což je jejich nový osobní rekord. I vinou pádu pětinásobné mistryně světa Aljony Savčenkové v krokové pasáži je německá dvojice Savčenková, Bruno Massot třetí.

Životní jízdu zajeli Francouzi Jamesová a Cipres, všechny klíčové prvky zvládli bez zaváhání a výrazně si vylepšili osbní maximum. Mohou tak vylepšit čtvrté místo z loňského šampionátu v Bratislavě. Naopak zklamání neskrývali ruští favorité Stolbovová s Klimovem, kteří pokazili trojitý twist. Partnerka navíc upadla při odhozeném flipu a ve volné jízdě mají co dohánět.

Zahájení si nenechaly ujít hvězdy českého krasobruslení

Hemžení na ostravském ledě při slavnostním zahájení se zúčastnil mimo jiné také ambasador akce Tomáš Verner. V aréně se představily i vlajky všech 33 zúčastněných zemí. Přítomny byly hvězdy českého krasobruslení jako Eva Romanová, Zdeněk Doležal, Karol Divín, Radka Kovaříková nebo René Novotný. Zahajovací formuli pronesl viceprezident Mezinárodní bruslařské unie Alexander Lakernik.

Výsledky ME v krasobruslení

Sportovní dvojice: 1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 80,82, 2. Jamesová, Cipres (Fr.) 74,18, 3. Savchenková, Massot (Něm.) 73,76, 4. Stolbovová, Klimov 73,70, 5. Zabijaková, Enbert (všichni Rus.) 72,38, 6. Marcheiová, Hotárek (It.) 66,53, 7. Dušková, Bidař (ČR) 65,90.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články