Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hanzlíková se kvalifikovala do Ostravy. Neuvěřím, dokud na ten led nevyjedu, říká

Ostrava - Jako osmiletá chodila na první krasobruslařské tréninky tak trochu potají s babičkou. Maminku před prvními závody překvapila prosbou, zda by jí mohla sehnat šaty na krasobruslení. "Byla docela v šoku," vzpomíná s odstupem let Michaela Lucie Hanzlíková. Poté, co o víkendu získala v Katovicích titul mistryně republiky v krasobruslení, je v šoku i ona sama: V lednu ji na domácím ledě čeká premiéra na mistrovství Evropy. 

Michaela Lucie Hanzlíková
zdroj: ME 2017 autor: Adolf Horsinka

Titul jí otevřel cestu do Ostravy. Chtěla se smát, ale vyhrkly jí slzy. "Děda vždycky říká, že nebrečí. A brečel. Já taky. A trenérka taky. V ten moment jsem vůbec nevěřila, že se to stalo. Byla jsem v transu," vypravuje sedmnáctiletá krasobruslařka. "Neuvěřím, dokud na ten led nevyjedu," směje se.

Ke krasobruslení ji jako osmiletou zlákala kamarádka. Na úvodní tréninky ji doprovázela babička, zbytek rodiny o jejím novém koníčku dlouho nevěděl. "Máma toho měla hodně, tak jsme jí to prostě nějak ani neřekly a chodily s babi na bruslení," vzpomíná Hanzlíková. Až první závody ji donutily jít s pravdou věn. "Prostě jsme potřebovaly šaty."

V trénincích pod vedením Škorníčkové, s níž už spolupracuje devět let, měla okamžitě jasno: Chtěla na ledě zářit. "Krasobruslení mě chytlo, jakmile jsem vstoupila na led. A baví mě čím dál víc," říká Hanzlíková.

Líbí se ji Japonec Juzuru Hanju, obdivuje provedení skoků Španěla Javiera Fernandéze, má ráda bruslení Italky Karoliny Kostnerové nebo piruety ruských krasobruslařek. "Nemám vysloveně vzor, od každého se snažím vzít si něco. Třeba vždycky žasnu, jak skáče trojitého axela Michal Březina. Pro mě je to nejhezčí skok," myslí si Hanzlíková.

K tomu nadšeně popisuje lásku ke kombinaci krasobruslařské elegance a náročnosti skoků. Ne, že by si tu a tam na tréninku neřekla: Tohle dělat nechci. "Není to tak, že bych neměla ráda nějaký prvek nebo nějakou část tréninku, spíš se to stává, když mi něco chvilkově nejde," připouští.

Za pět týdnů ji čeká první vrchol kariéry. Představa zaplněné arény se ji zamlouvá. "Když cítíte podporu, jede se vám vždycky líp," říká studentka druhého ročníku gymnázia v Mariánských Lázních.

Jestli bude mít v hledišti rodinu, ještě neví. Příbuzní z pověrčivosti dosud vstupenky nekupovali. "Mamka se obvykle na závody nedívá, je nervózní, ale myslím, že do Ostravy pojedou."

Vánoce si chce mladá krasobruslařka užít v poklidnějším režimu, dárek si o víkendu nadělila sama. "Že jsem vybojovala start na mistrovství Evropy, které je v Česku, je úžasný bonus. Třešnička na dortu," raduje se Hanzlíková.

Nad evropskou premiérou zatím ale nepřemýšlí. "Po ruských krasobruslařkách budu asi jedna z nejmladších, vím, že to pro mě bude ohromný zážitek. Cíl mám jediný, chci zajet co nejlepší výkon. Pro mě i pro trenérku," uzavírá Hanzlíková.

Zdroj
ostrava2017.eu

Hlavní zprávy

Nejčtenější články