Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Verner: Stupně vítězů jsou pro Březinu jasným cílem

Praha - Bývalého mistra Evropy Tomáše Vernera čeká první velký šampionát poté, co loni ukončil kariéru. Na mistrovství Evropy se chystá v roli spolukomentátora ČT sport. Hodnotit bude při volných jízdách mužů i výkon Michala Březiny, který má podle Vernera velkou šanci na medaili.

Vernerovo derniérové vystoupení na velké mezinárodní akci
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

"Michalovi to v přípravě v Oberstdorfu skákalo moc dobře a já jen doufám, že si formu podrží a předvede ji i ve Stockholmu," vyhlíží mistrovství Evropy Verner. "Podle toho, jak to vidím zvenku a objektivně, si myslím, že stupně vítězů na ME jsou jasným cílem. Pak už bude záležet na samotných jízdách a uvidí se, kam až doskáče – jestli třeba až na úplný vrchol," dodává Verner.

Jako největší favority kromě Březiny vidí Verner šestici krasobruslařů. „Největšími soupeři budou Španěl Fernández a tři silní ruští krasobruslaři. Překvapit mohou také dva Francouzi, kteří se v sezoně tolik nepředvedli, ale jsou to závodníci, kteří ovládají jeden či dva čtverné skoky," hodnotí bývalý český reprezentant. "Tím si myslím, že výčet soupeřů pro Michala Březinu končí. Tím spíš by se mohl soustředit na sebe a podat solidní výkon. Potom ho bedna nemine," je přesvědčen Verner.

Mistrovství Evropy bude provázet další změna v hodnocení - oproti dřívějšímu opakování trojitých skoků se nyní počítají i dvojité. Podle Vernera by však úprava pravidel neměla poznamenat špičkové krasobruslaře. "Pro tu špičku by to nemělo mnoho znamenat, to jsou profíci, kteří dobře vědí, co dělají. Programy jsou naplánované a člověk se učí neimprovizovat při závodní jízdě," popisuje Verner.

"Pravidla se mění každým rokem a v detailních vysvětlivkách. Ty neuniknou trenérovi, ale mohou uniknout závodníkovi a v samotné závodní jízdě mu potom nedojde, že by mohl udělat chybu. Celá kombinace pak vypadne kvůli jednomu dvojitému skoku, který je nepodstatný, a závodník by mohl přijít třeba o deset bodů. Proto se neimprovizuje," vysvětluje bývalý český reprezentant, který v červnu oslaví devětadvacáté narozeniny.

Kromě Michala Březiny by se mezi elitní desítkou v individuálních soutěžích mohla objevit i krasobruslařova sestra Eliška. "Tu jsem na ledě viděl naposledy na mistrovství ČR, Maďarska, Slovenska a Polska. A tam jsem si říkal, že je potřeba trochu přitlačit a dodat sebevědomí. Nejde jen o skoky, ale i o to, aby z ní vyzařovala ženskost," myslí si Verner.

Verner si zatím není jistý, jestli je jeho plánem zůstat u krasobruslení jako trenér. "Ještě si úplně nejsem jistý, zdali bych měl trpělivost a míru zodpovědnosti na to, abych mohl být trenérem. Ale tuto možnost nevylučuji, zkusil jsem si již práci s mládeží pod dohledem svého trenéra. Vzdělávám se nejen papírově, Fakultu tělovýchovy a sportu už mám dostudovanou, ale i prakticky – tak, abych čerpal od těch nejlepších," říká mistr Evropy z roku 2008.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články