Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Černý scénář odvrácen. Curlerky se udržely mezi elitou a čeká je kvalifikace o MS

Nebyly daleko od toho, aby se nedostaly na kvalifikaci o mistrovství světa, a navíc spadly do divize B. České curlerky ale černý scénář nepřipustily. Díky výhře 10:4 v posledním zápase nad Finskem a triumfu Lotyšska nad Itálií obsadily konečnou osmou příčku a o šampionát budou v lednu bojovat na Novém Zélandu.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Alina Pavljučiková

Už v minulém roce si podobný scénář zažily a zachraňovaly se až v posledním zápase. Letos se vše na mistrovství Evropy zopakovalo a znovu se ukázalo, že české curlerky mají nervy ze železa. Opět se jim totiž podařilo situaci zvládnout, jak nejlépe to šlo.

"My asi potřebujeme tlak, jinak ze sebe nedostaneme to maximum. To je na jednu stranu smutné, na druhou ale dobré, že nepodléháme stresu. Musíme si navodit umělý stres, abychom takovéto výkony předváděly normálně. Dosáhly jsme ale na to, co jsme chtěly. Zůstat v A skupině a potkávat nejlepší týmy světa a čeká nás kvalifikace," zhodnotila po vítězství nad Finkami skipka Anna Kubešková.

V závěrečném zápase Češky hrály o vše a neměly situaci ve vlastních rukou. Hrozily jim hned tři scénáře:

1) pád do divize B bez kvalifikace MS, 2) pád do divize B, ale cesta na kvalifikaci, 3) setrvání mezi elitou a boj o šampionát.

Tým Kubeškové nakonec dosáhl na verzi tři, i když to bylo drama. První úkol, ten, který mohly ovlivnit, Češky splnily suverénně. Po čtyřech prohrách za sebou zabraly a jasně ovládly střetnutí s Finskem.

Reprezentantky už po pátém endu vedly 8:0, když se jim hned dvakrát podařilo skórovat za tři body, a nakonec utkání dovedly k pohodlné výhře 10:4. "Je škoda, že jsme takto nehrály před tímto posledním zápasem. Předvedly jsme výkon, jaký si představuju a na který máme. Škoda, že jsme samy sebe vystresovaly po pár prohrách a musely jsme se tahat z horších pozic," řekla Kubešková. 

Po výhře nad Finkami měly Češky jistotu nejhůře devátého místa, tedy kvalifikace na MS, ale případného pádu do divize B.

K ideálnímu scénáři potřebovaly ještě pomoc Lotyšska, které hrálo s Itálí. Střetnutí bylo dlouho velice vyrovnané. Lotyšky ale v osmém endu skórovaly za čtyři body a dokráčely si pro triumf 11:7, což znamenalo radost v českém táboře.

Češky tak v lednu čeká dlouhá cesta na Nový Zéland, kde se poperou o vstupenku na mistrovství světa. Kubešková a spol. se tomuto scénáři prvně chtěly vyhnout, zároveň si však věří, že boj o šampionát zvládnou.

"Vzhledem k tomu, že jsme tady porazily silné týmy, tak věřím, že tam můžeme porazit kohokoliv. Asijské výběry budou určitě dobré, ale pokud budeme hrát jako na začátku a konci turnaje, bude to v pořádku," dodala Kubešková.

Muži ovládli v nižší divizi B svoji skupinu. Sedmou výhru přidali proti Maďarům, které tým skipa Davida Šika porazil 9:2. Postoupili tak přímo do pátečního semifinále, v němž budou hrát o návrat mezi elitu a start v kvalifikaci o MS.

Mistrovství Evropy v curlingu v Tallinnu:

Ženy - divize A:

ČR - Finsko 10:4.

Konečné pořadí základní části po 9. kole: 1. Švýcarsko 9 výher, 2. Švédsko 7, 3. Rusko 6, 4. Německo 5, 5. Lotyšsko 4, 6. Skotsko 4, 7. Dánsko 3, 8. ČR 3, 9. Finsko 2, 10. Itálie 2.

Muži - divize B:

ČR - Maďarsko 9:2.

Konečné pořadí základní části po 7. kole: 1. ČR 7 výher, 2. Estonsko 5, 3. Lotyšsko 5, 4. Španělsko 5, 5. Maďarsko 3, 6. Slovensko 2, 7. Turecko 1, 8. Francie 0.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články