Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Curlerky dvakrát prohrály a budou bojovat o udržení mezi elitou, muži sahají po postupu

Černá série se protahuje. České curlerky na mistrovství Evropy v Tallinnu zaznamenaly čtyři porážky v řadě, když s Dánskem padly 3:5 a s Lotyšskem 4:7. Už nyní je jisté, že si na šampionátu nezahrají o medaile a v posledním duelu proti Finsku budou usilovat o udržení v elitní divizi. Lépe se daří mužům, kteří v divizi B mají jisté semifinále.

Česká curlerka Alžběta Baudyšová
zdroj: Facebook/World Curling Federation

Od výhry nad Ruskem se české curlerky zasekly. Prohrály s Němkami, poté nestačily ani na Italky, které do té doby neměly jediný triumf, a další zklamání přišlo také v zápasech proti Dánsku a Lotyšsku

Češky přitom začaly oba zápasy nadějně. Ve druhém endu střetnutí s Dánkami si vytvořily dvoubodový náskok. Severské curlerky však vývoj zvrátily. Sestava kolem skipky Madeleine Dupontové si připsala po jednom bodu hned v pěti endech, vyhrála nakonec 5:3 a v tabulce přeskočila právě český výběr.

"Je to zklamání. Za výsledek se ale nestydíme, jelikož jsme hrály dobře. Soupeřky však zahrály lépe klíčové kameny," popsala Ežen Kolčevská.

Lotyšky měly stejnou bilanci jako Češky, proto bylo vzájemné měření velmi důležité z pohledu postupových šancí na světový šampionát. Kubešková a spol. šly znovu do vedení, ale řadou chyb postupně ztrácely sebejistotu a skóre se obrátilo na lotyšskou stranu. "Přes řadu dobře rozehraných situací se nám nedařilo bodovat větším počtem kamenů," uvedl trenér Karel Kubeška.

Je nám líto, video expirovalo.
České curlerky podlehly Dánkám

Rozhodlo se v devátém endu. Lotyšky donutily českou skipku k chybě a připsaly si dva body při české výhodě posledního kamene. V závěrečném dějství musely Češky zahrát trojku, což se ovšem záhy ukázalo jako nereálný úkol.

"Výtečná situace v desátém, kdy jsme měli dva kameny za corner guardem vzala za své po nepodařeném clearingu soupeře, kdy šťastně vyrazil guard a spolu s ním i oba naše kameny a navíc vzal sebou i kámen, který byl od začátku v zadní části kruhů a mohli bychom ho využít později. Pak už bylo vše marno," dodal trenér Kubeška k závěru utkání.

"Myslím, že se nám chvílemi hůř četl led. Tady se to mění každým zápasem, ale na to se nemůžeme vymlouvat," zhodnotila nešťastné utkání česká viceskipka Alžběta Baudyšová. "V tomhle zápase jsme určitě nepředvedly všechno, co umíme," dodala.

Nyní má český tým na chvostu tabulky stejnou bilanci dvou vítězství a šesti porážek jako Finky a Italky, které v dramatické koncovce vyhrály nad Dánkami 7:6. 

Muži jsou nadále stoprocentní

Lépe si vedou čeští muži, kteří bojují o postup mezi elitu v divizi B. Tým skipa Davida Šika porazil také Španělsko (8:5) a Turecko (6:5) a s bilancí 6/0 má už nyní jistý postup do semifinále z prvního místa ve skupině.

"Bylo to důležité vítězství. Se Španělskem jsme neměli dobrou bilanci a je to tým, který by měl postoupit s námi. Jsem rád, jelikož nás neustále dotahovali," řekl Šik.

Pokud by páteční semifinále B Češi zvládli, postoupili by do divize A a také by se dostali do kvalifikace o mistrovství světa.

Mistrovství Evropy v curlingu v Tallinnu:

Muži - divize B:

ČR - Španělsko 8:5,

ČR - Turecko 6:5.

Ženy - divize A:

Dánsko - ČR 5:3, Lotyšsko - ČR 7:4.

Pořadí po 8. kole: 1. Švýcarsko 8 výher, 2. Švédsko 6, 3. Německo a Rusko 5, 5. Skotsko 4, 6. Dánsko a Lotyšsko 3, 8. ČR, Finsko a Itálie 2.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články