Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český curling a bod zlomu: Snítila nahradí Klíma, ženy chtějí na další Hry přímo z MS

Olympijský curlingový sen zůstává nenaplněn, éra skipa Jiřího Snítila definitivně končí. Místo něj se pokusí o návrat do elitní evropské divize a na světové šampionáty současný viceskip Lukáš Klíma. Naopak ženský tým velké změny nečeká. Anna Kubešková se hodlá poprat o další olympijské hry. Nejraději by se kvalifikovala výsledky na mistrovství světa, aby už nemusela absolvovat nevyzpytatelný kvalifikační turnaj.

zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Celou svou juniorskou kariéru jsem skipoval. Nastává pro mě opět situace, abych se do kruhů vrátil a využil, co jsem se naučil," uvedl Klíma.

Na plzeňském ledu se představili kromě Klímy a Jiřího Snítila i jeho bratr Martin a Jindřich Kitzberger. Změn v týmu bude pravděpodobně více. "Nebude to jen Jirka, kdo bude končit. Bude se asi skládat úplně nový tým. Kdo tam bude, musím probrat v druhé polovině sezony. Záleží i na výsledku mistrovství republiky," popsal dobu velkého přerodu Klíma.

Kubešková mezitím už plánuje útok na další Hry. "Naším cílem je nedostat se do kvalifikace, ale kvalifikovat se přes mistrovství světa přímo," vyhlásila osmadvacetiletá česká skipka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kubešková a Klíma o budoucnosti českého curlingu

Kromě ní jsou v týmu Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a jako náhradnice Ežen Kolčevská. "Jsme docela mladý tým, tak věříme, že nám to ještě čtyři roky vydrží," ujistila Kubešková.

Klid vs. konkurence

V současnosti se o tom, kdo pojede každý rok na evropský šampionát, kde se bojuje o účast na MS, rozhoduje na mistrovství republiky. V curlingovém prostředí se delší dobu vede debata, zda by reprezentační týmy neměly být trvalejšího charakteru, aby dostaly více klidu na práci.

Ilustrační foto

"Svým způsobem by to potlačilo konkurenční prostředí, možná by to demotivovalo některé hráče. Třeba ve Švédsku za posledních deset let ubývá hráčů, kteří se tomu na vyšší úrovni věnují," nastínil Klíma. "Kdyby tady ale byl jeden lépe podporovaný tým a připravoval se s tím, že má jistotu účasti na velkých akcích, dosahoval by pravděpodobně lepších výsledků," dodal.

Každá z cest má svá úskalí. "Jsme relativně malý sport, všichni mají své zájmy a je strašně těžké nalézt shodu, jakým způsobem by se tým skládal, kdo by ho nominoval," zdůraznil Klíma.

Atmosféra, jaká tu nebyla

Český curling nemá vybudovanou tak velkou tradici. Olympijská kvalifikace v Plzni byla proto pro něj v mnoha ohledech výraznou zkušeností. Větší akci na českém území tento sport nezažil. Všichni aktéři si bouřlivé prostředí pochvalovali.

"Hnalo nás to dopředu. Diváci věděli, kdy fandit, fandili správně. Podporovali nás i v momentech, když se nám nedařilo. Musím to ocenit a poděkovat. Byla to skvělá atmosféra," zhodnotila Kubešková.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Alina Pavljučiková

"S koncentrací problém nemáme. Vždy jsme stáli na druhé straně barikády, že se fandí proti nám. Teď, když se fandilo nám, bylo to jako pomyslný pátý hráč. Moc nám to pomáhalo," dodal Klíma.

Alespoň poloprofesionalizace

Ovace dozněly a Češi se vrací do svých prací. Curling je v Česku ryze amatérskou záležitostí, ve srovnání s nejlepšími týmy světa je to už celkem unikát. "Peníze i čas nám trochu chybějí, abychom byli ještě lepší a konkurovali profesionálním týmům. Možná by stačilo být poloprofesionální a mít možnost dva dny v týdnu volno a trénovat dvoufázově," nastínila Kubešková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články