Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi po výborném výkonu zdolali Čínu, pak ale narazili proti Itálii

Klíčový čtvrtý den olympijského kvalifikačního turnaje v Plzni vyšel českým curlerům jen na půl. Proti silné Číně předvedli dosud nejlepší výkon a asijského soupeře porazili poprvé od roku 2008. Na výhru 10:7 ale večer nenavázali a po porážce s Itálií 6:10 nemají postup do play-off ve svých rukou.

Čeští curleři
zdroj: ZUMA autor: Shan Yuqi

Český tým šel do ranního zápasu v náročné pozici. Proti Číňanům, kteří do té doby prohráli v Plzni jen jednou, potřebovali zvítězit, aby jim zůstala naděje na probojování do play-off kvalifikace.

Klíčový moment střetnutí nastal už v druhém endu. Češi dokázali využít chyb svého soupeře a i díky milimetrovým kamenům skipa Jiřího Snítila získali hned čtyři body a dostali se do vedení 4:1.

Duel se zdramatizoval po sedmém endu, kdy asijský celek vedený skipem Liu Ruiem, kterého tým kolem Jířího Snítila nikdy neporazil, snížil na 6:7.

Hned v následující hře si ale Češi vedli fantasticky. Po skvěle zahraných závěrečných kamenech získali tři body, čímž se dostali do vedení 10:6. Na to už Čína nenašla recept a stačila snížit jen na konečných 10:7 pro domácí tým.

Ve večerním duelu vedli Češi nad Itálií ještě po sedmém endu, závěr utkání ale vůbec nezvládli. V následující hře inkasovali od soupeře trojku a v předposledním endu dvojku dokonce při vlastní výhodě a duel poté předčasně skončil.

"Kromě posledních dvou endů to z naší strany nebyl špatný zápas, přeléval se z jedné strany na druhou. Bohužel nakonec ne na tu naši. Zítra nás ještě čeká důležitý zápas s Nizozemskem, se kterým máme negativní bilanci, takže jim určitě máme co vracet," řekl Snítil.

Trenér Brad Askew prohlásil, že český tým v osmém endu zbytečně riskoval. "To vyústilo v trojku soupeře, který tak nejenom odskočil ve výsledku, ale také dostal extra dávku energie a sebedůvěry," doplnil Askew.

Český tým je aktuálně s bilancí tří výher a tří porážek čtvrtý. Aby měl ještě šanci pomýšlet na postup do nedělního play-off, potřebuje nutně porazit nejslabšího účastníka turnaje Nizozemsko a doufat, že zároveň Rusko přehraje Čínu.

Kvalifikační turnaj v curlingu o postup na OH:

Muži: Česko - Čína 10:7, Německo - Dánsko 1:6, Finsko - Itálie 7:3, Nizozemsko - Rusko 6:9, Česko - Itálie 6:10, Německo - Rusko 5:6, Čína - Finsko 10:6, Dánsko - Nizozemsko 7:3.

Průběžné pořadí: 1. Dánsko 5 výher/1 porážka, 2. Čína, Itálie 4/2, 4. ČR, Rusko 3/3, 6. Německo, Finsko 2/4, 8. Nizozemsko 1/5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články