Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nová pravidla, nový skeleton. Fernstädtová vyhlíží první sezonu mezi elitou v českých barvách

Hlava i tělo bolí. Anna Fernstädtová se rozhýbává v ledovém korytu po letní pauze, ale už s očekáváním vyhlíží návrat do Světového poháru. Je zvědavá, jak výsledkovými listinami zamíchají některé změny pravidel. Testuje nový skeleton a mezi elitou bude jezdit v kombinéze, kterou si sama navrhovala.

Anna Fernstädtová
zdroj: AP autor: Darryl Dyck

"Neumím si představit, jak se všechno změní," řekla dvaadvacetiletá Fernstädtová. Jedno je ale jisté, bude chtít ve své první sezoně mezi elitou v českých barvách potvrdit příslušnost ke špičce. "To rozhodně," přitakala.

Fernstädtová před minulou zimou přešla do české reprezentace z Německa, proto nemohla v SP startovat. Do seriálu se pro nadcházející sezonu kvalifikovala díky celkovému triumfu v Interkontinentálním poháru, navíc obhájila juniorský titul mistryně světa a na světovém šampionátu mezi ženami skončila hned pod stupni vítězů.

Jiné nože, nižší váha

Po sezoně mezinárodní federace změnila pravidla týkající se nožů. "Nedá se to dobře vysvětlit, sama tomu pořádně nerozumím, ale bude se s tím dát víc pracovat. Musím to vyladit s výrobcem," uvedla Fernstädtová.

Změněn je i celkový váhový limit závodnice v kombinéze a helmě se skeletonem, kvůli kterému musela trošku shodit. "Váha to asi extrémně neovlivní, ale uvidíme, co udělají pravidla ohledně nožů. Nové to bude pro všechny holky, takže se uvidí, jak to ovlivní výsledky," řekla.

Nyní pomalu končí letní přípravu, kterou absolvovala pod vedením polského kouče Andrzeje Kupczyka. Dvakrát měla soustředění společně s bobisty. "Léto bylo náročné, bez zásadních novinek. Sprinty jsem zlepšila, ale to je na suchu. Teď jde o to, dostat to na led," doufala Fernstädtová v rychlejší starty, v kterých za špičkou zaostávala.

Zpátky na ledě

Uplynulých deset dnů už strávila na skeletonu. "Je hezké být zpátky na ledě," řekla po soustředění v lotyšské Siguldě. Jedním dechem ale dodala, jak je návrat do koryta po sedmi měsících náročný. "Hlava i tělo bolí. Jízdy nejsou perfektní a člověk má hodně modřin. Bere to energii, ale mám to dobře za sebou a půjde to líp."

Před sezonou se musí rozhodnout, na čem bude jezdit. Od loňska má lotyšský skeleton a testuje nový od německého výrobce. "Nevím. Po jednom týdnu nemůžu říct, že to nefunguje, protože na to nejsem zvyklá. Potřebuju to otestovat. Je to stejné, jako když si sednete do nového auta, taky si musíte zvyknout," řekla.

Na led se vrátí v neděli ve Winterbergu, pak absolvuje soustředění v Altenbergu, kde se koncem února uskuteční mistrovství světa. Sezonu začne v Severoamerickém poháru v Lake Placid. "Na rozježdění, abych viděla, jak vše půjde. Pak si stanovím cíle," řekla. Světový pohár odstartuje začátkem prosince v Park City.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články