Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Skeleton je bezpečnější než jízda na kole, říká bývalý reprezentant Ličman

Praha – Skeleton je sport pro odvážné. Závodníci se řítí ledovým korytem hlavou dolů v rychlostech až 130 kilometrů za hodinu při přetížení až 5G. Podle koordinátora českého skeletonu Huberta Ličmana je to však velmi bezpečný sport. Seriál Světového poháru nabízí i ČT sport. Další přímý přenos ze závodů v Lake Placid můžete sledovat v pátek od 16:10, kdy budou mít na programu své druhé jízdy ženy.

"Je to bezpečnější než jezdit na kole. Pravděpodobnost, že mě přejede auto, je daleko větší, než že se v té dráze něco stane. Dnes jsou dráhy konstruované tak, že nejsou smrtelné úrazy. Vše je hlídáno kamerami, komisaři, trenéry. Je to vlastně jen o odvaze," uvedl ve Sportovních zprávách Ličman.

Skeleton patří mezi tradiční zimní sporty, poprvé byl v programu olympijských her už v roce 1928. Natrvalo se do olympijské rodiny vrátil až v novém tisíciletí. V Česku momentálně neprožívá zlaté časy. Na mezinárodní scéně na sebe naposledy upozornili kromě Ličmana také Josef Chuchla nebo Jakub Holoubek, který absolvoval mistrovství světa v roce 2012. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ličman: Skeleton je hlavně o odvaze

Zájemci se při absenci dráhy zatím hledají jenom těžko. Česká republika momentálně nemá svou skeletonovou reprezentaci, pod českou licencí jezdí německý závodník a závodnice, kteří však výkonnostně na světový pohár nedosahují.

Důvodem mohou být i finance. "Tento sport je finančně docela nákladný. Lidé, kteří si to nemohou sami zaplatit, ze sportu odešli. Kromě toho se u nás prostě lidé nenašli," nastínil nelehkou situaci Ličman. Všechno bývá relativní. "Kdejaký trochu lepší lyžař nebo cyklista má dražší vybavení. Základní se dá pořídit za dva a půl tisíce eur, lepší vybavení ve světovém poháru stojí kolem pěti nebo šesti tisíc eur," upřesnil Ličman.

Bývalí čeští skeletonisté ve snaze přilákat nové naděje nepolevují. Podrobné informace jsou k dohledání na webu skeletonsport.cz. "Případného zájemce pozveme na atletické testy, které bývají v Praze nebo v Liberci, kde se měří asi nejvíce sprint na třicetimetrovou vzdálenost – jaké má člověk zrychlení," popsal Ličman.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články