Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Teplo, ovšem tratě parádní. Ruhpolding nemám nejsilnější, nechám se překvapit, vyhlíží Krčmář individuál

Karavana nejlepších světových biatlonistů se přesunula do Ruhpoldingu, na programu je nejdelší závod. Vytrvalostní klání na 20 kilometrů se jede podruhé v sezoně a chybět u toho nebude ani Michal Krčmář s cílem vylepšit třinácté místo z úvodu v Kontiolahti, kde triumfoval Švéd Martin Ponsiluoma. Část dílu Světového poháru naopak kvůli poklesu formy vynechá Francouz Emilien Jacquelin. Přímý přenos individuálu sledujte od 13:55 na ČT sport a ČT sport Plus.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Německé středisko je jedním z nejtradičnějších dílů celého seriálu. Do Chiemgau Areny každoročně zavítají tisíce fanoušků a nejinak tomu bude i na zastávku v druhém trimestru.

Během ní se vedle vytrvalostních závodů pojedou ještě štafety a divácky oblíbené hromadné starty, ve kterých mají zatím jistou účast Michal Krčmář i Markéta Davidová.

V loňském roce se českému týmu ale v Bavorsku, který v historii hostil už čtyři mistrovství světa, příliš nedařilo. Nejlepším umístěním byla 12. pozice Markéty Davidové ve stíhačce, Adam Václavík pak byl v téže disciplíně čtyřiadvacátý.

Vytrvalostní závod se vrací do Ruhpoldingu po pěti letech a skvělé vzpomínky na něj má zejména Ondřej Moravec.

Ten tehdy dokázal zajet na stříbrné pozici za fenomenálním Francouzem Martinem Fourcadem. Krčmář byl pátý na rozšířeném pódiu a Michal Šlesingr, jenž nyní patří do realizačního týmu, skončil osmý.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruhpolding trápí sníh. Na trati je jen technický či ze zásobníku, navíc hrozí déšť

"V Ruhpoldingu mám nějaké pěkné výsledky, na druhou stranu to není moje nejsilnější středisko, kde by se daly naplno využít mé předpoklady. Ale pokaždé, když člověk přijede, je v jiném rozpoložení, tak se nechám letos překvapit," řekl Krčmář.

Ale zpět do současnosti.

Zatímco Davidová se minulý týden v Pokljuce dokázala opět dostat na velké pódium, Vaclíkovi se střelecky vůbec nedařilo. Ve sprintu a stíhacím závodu nasekal dohromady jedenáct chyb a v singl-mixu poslal duo s Jessicou Jislovou na dvě trestná kola.

Češi v akci - vytrvalostní závod (20 km):

Michal Krčmář (8), Jakub Štvrtecký (22), Adam Václavík (52), Vítězslav Hornig (85).

V nominaci sužované nemocemi Václavík nechybí. Stejně jako nově Vítězslav Hornig, který nahradil marodícího Jonáše Marečka a zúčastní se tak prvních závodů SP v sezoně.

"První trimestr byl až nad očekávání dobrý. Podařilo se mi v IBU Cupu dostat i do elitní desítky, což je v té konkurenci kvalitní výsledek," připomněl třiadvacetiletý Hornig sprinty v Idre (8. místo) a Ridnaunu (9. místo).

I on ale před pár týdny laboroval s virózou, jinak by startoval už v Pokljuce.

"Je to škoda. Doufám, že jsem se dal do kupy a že to bude dobré. Areál v Ruhpoldingu se mi líbí, a až za námi budou plné tribuny, bude to ještě lepší. Na tu atmosféru se moc těším," uvedl.

Jinak je složení mužského týmu stejné. Startovat bude i Jakub Štvrtecký, který onemocněl po sprintu v Pokljuce a do stíhačky, kam se kvalifikoval, ani nenastoupil.

Nominace žen zůstala beze změn: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Tereza Voborníková.

Původně se přitom po dobrých výsledcích v druholigovém IBU Cupu počítalo se zařazením Terezy Vinklárkové, ale i ta onemocněla. O víkendu ještě zajela s Ondřejem Mánkem pěkné šesté místo v singl-mixu v Osrblí.

"Tím, že jede Jonáš domů, jsou čtyři úseky štafety jasné," uvedl trenér biatlonistů Michael Málek.

V případě potřeby by ale na páteční kvarteta mohl přijet i Tomáš Mikyska, který se po nemoci rozjede v IBU Cupu v Pokljuce, odkud to zase není tak daleko.

Sport
zdroj: ČT4

Davidová přiznala, že ji sužuje únava. "Pro každého je šok, když se vrací z výšky. Jsem ráda, že ve středu ještě nezávodíme," řekla česká jednička, které patří v seriálu průběžné sedmé místo.

To třeba mistr světa ze stíhaček v Anterselvě i Pokljuce Emilien Jacquelin řeší jiné problémy. Po propadu ve sprintu minulý týden (až 64. místo) se rozhodl startovat pouze v závodě s hromadným startem, který ovládl v Annecy.

Do té doby bude hledat formu tréninkem v italském Ridnaunu a ve francouzském týmu ho nahradí dvojnásobný vítěz posledního dílu IBU Cupu v Osrblí Eric Perrot.

Ruhpolding hlásí stejně jako před pár dny Slovinsko devět stupňů nad nulou a hodně podobné teploty by měly vydržet i po zbytek týdne.

"Teploty jsou vysoké, a pokud by do toho mělo pršet, tak to bude hodně obtížné. Kluci začali sezonu dobře. Teď se trochu střídaly lepší a horší výsledky. Navíc máme velkou marodku, takže pocity jsou smíšené," přiznal kouč Málek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Švédský tým biatlonistů má mega kamion za miliony eur

V oblasti se po celý zbytek závodního víkendu předpovídají nepříjemné dešťové srážky. Technický sníh je pouze na tratích, přírodní jinde nikoli. "Když přijde velký déšť, může se to zhoršit," prohlásil Málek pro ČT sport.

"Na to, jaké panují podmínky, je trať velmi dobře připravená. I co se týče kvality, nejsou tam žádné kamínky. Jsem příjemně překvapený," řekl Krčmář svazovému webu. "Tratě jsou vozivé, některé kopce jsou náročné, ale s tím se musíme poprat," doplnil Hornig.

Po Pokljuce byl Krčmář velmi unavený. "Už jsem toho měl dost a nedělní závod pro mě byl asi nejtěžší z celé sezony. V pondělí a úterý jsme se snažili dělat maximum, abych se dal do kupy a abych měl ve středu na startu co nejvíc sil," dodal.

SP se v dalším týdnu přesune do Itálie. V Anterselvě čekají závodníky od příštího čtvrtka sprinty, stíhačky a štafety. Po dvoutýdenní pauze bude od 8. února následovat světový šampionát v německém Oberhofu. Všechny přímé přenosy odvysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články