Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Další konec ve francouzském týmu. S biatlonem se rozloučila i Aymonierová

Po Kaise Mäkäräinenové a Martinu Fourcadeovi dala další závodnice biatlonu vale. Francouzka Celia Aymonierová se tak rozhodla po sezoně zkrácené v důsledku koronavirové pandemie. Končí v osmadvaceti letech a naposledy se představila ještě před týdnem v Kontiolahti. "Sport mě naučil mnohému," přiznala Aymonierová.

Celia Aymonierová
zdroj: ČTK

Aymonierová jezdila ve Světovém poháru pravidelně od sezony 2015/16 a až na kratičké výjimky byla pevnou součástí francouzského týmu.

Původně zemi reprezentovala v běhu na lyžích, po zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014 ale přesedlala na biatlon, v němž tak měla vynikající základ.

Elitní seriál SP nikdy v individuálním závodu nevyhrála. Jejím nejlepším individuálním výsledkem zůstane čtvrté místo z loňského sprintu v Oslu. Před třemi lety pak obsadila sedmou a osmou příčku ve sprintu, respektive stíhačce v Kontiolahti.

S francouzskou štafetou ale několik úspěchů přece jen zaznamenala.

Ještě letos v Oberhofu dojela s triem Simonová, Bescondová a Braisazová třetí v Oberhofu za vítěznými Norkami a druhým Švédskem. Na mistrovství světa v Hochfilzenu vybojovala ve štafetě bronz.

Tiril Eckhoffová na střelnici s Celií Aymonierovou
zdroj: ČTK/AP

Za jeden z hlavních důvodů, proč s biatlonem končí, Aymonierová označila pozvolnou, ale znatelnou změnu přírodních podmínek.

"Sport je pro mě vášní, v naší rodině nakažlivou. Možnost lyžovat na krásných místech po celém světě je skvělá příležitost. Ale musím čelit faktům. Mrzí mě, že od Francie přes Skandinávii až po zbytek Evropy je situace stejná: zimy je čím dál méně a sněhu nedostatek," uvedla ve své zpovědi.

"Takže si pokládám otázku, jaké mi přináší potěšení lyžovat na uměle zasněžených a mnohdy zkrácených tratích při teplotách nad nulou? Od svého ideálu vnímání přírody jsem daleko," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistek z Oberhofu

Svou misi v biatlonu označila za jízdu na lodi, kterou nyní opouští.

"A opouštím ji v klidu, abych mohla objevit další obzory, které mi budou bližší," prohlásila a poděkovala všem fanouškům, ale i realizačnímu týmu.

"Je tak příjemné, že jsem byla v tomhle dobrodružství podporována. Bylo mi potěšením dělit se s vámi o všechny zážitky."

Aymonierová, která žije v lyžařském středisku Les Fourgs, skončila tuto sezonu celkově osmadvacátá v pořadí SP a za sebou nechala třeba třiapadesátou Chloé Chevalierovou.

Zdroj
ČT sport, L'Équipe

Hlavní zprávy

Nejčtenější články