Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vinklárková prožije v Anterselvě velký debut, Davidové lítá běh. Člověk pak nikdy neví, říká

Biatlonové mistrovství světa se pomalu, ale jistě překlápí do své druhé poloviny. V Anterselvě je po dni volna na programu vytrvalostní závod žen. V něm si svou velkou premiéru na vrcholné akci odbude juniorka Tereza Vinklárková. Na trať vyjede ještě trio Češek. Jako první Eva Kristejn Puskarčíková (19.), následně Markéta Davidová (49.) a Lucie Charvátová (79.). Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 13:45.

Tereza Vinklárková na MS juniorů
zdroj: Český biatlon autor: Jiří Novotný

Jednadvacetiletá Vinklárková ještě nikdy na tak velké akci nestartovala. Ani ve Světovém poháru. Pro úspěšnou juniorku byl zatím strop nižší IBU Cup.

Bude to tedy premiéra jako hrom.

Vytrvalostní závod, i když na mistrovství světa juniorů ve švýcarském Lenzerheide, jí každopádně nedávno svědčil. Obsadila v něm velice solidní páté místo.

V Anterselvě vyjede jako třetí od konce - z 97. místa.

Davidová, která minulý čtvrtek vybojovala se smíšenou štafetou bronz, by ráda vzpomenula na úvodní závod Světového poháru z minulé sezony. Byl to totiž právě individuál v Pokljuce, který jí přinesl vůbec první pódiové umístění kariéry v SP - brala bronz.

Ve stíhačce MS skončila po třech trestných kolech 25. Měla pátý nejrychlejší běžecký čas, její výkony na trati jsou ale nevyrovnané.

třiadvacetileté české želízko věru neví, co za tím vězí.

V tréninku přitom Davidová výkyvy necítí. Až při ostrém závodu. "Člověk nikdy neví, co ho čeká v dalším závodě, když to takhle lítá," uvedla Davidová.

A běhat rychle potřebuje, protože její střelba není z nejrychlejších.

Na pondělní volný den si po třech závodech ve čtyřech dnech přála lehčí trénink. "Určitě volné šmajdání," plánovala.

Do závěrečného nedělního závodu s hromadným startem se na MS Davidová dostane, pokud se v celkovém pořadí SP posune ze současného 16. místa do první patnáctky, nebo získá medaili.

"Myslím, že důležitý je soustředit se jen na ten závod a snažit se, aby to dopadlo co nejlíp. Uvidíme, jestli to prostě vyjde, nebo ne. Nepotřebuju vyhrát, abych se dostala do masáku. Stačí mi zajet dobrej výsledek," řekla Davidová v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Dojezd bronzové Charvátové ve sprintu žen na MS

To Charvátová má díky bronzu ze sprintu jako zatím jediná Češka v masáku jistý start. "Je to příjemný. Jet ho na mistrovství je ještě vyšší level ze všech masáků, které jsem doteď zažila," těšila.

Předtím ale pojede patnáctikilometrový závod na MS potřetí v kariéře. Nejlépe skončila před čtyřmi lety v Oslu na 45. místě. O rok později byla Charvátová v Hochfilzenu až dvaaosmdesátá.

"Je to střelecký závod, nemám z něj jediný dobrý výsledek. Možná loni v Kanadě, kde jsem dala dvě trestné minuty, což je moje maximum," připomněla Charvátová 33. místo z loňského února v Canmore.

To ale kvůli velkému mrazu běžela zkrácený vytrvalostní závod.

Bronzová Kristejn Puskarčíková z mix štafety skončila ve sprintu 24., aby se ve stíhačce po čtyřech chybách propadla o dvacet míst. "Bohužel, odstřelila jsem to už na první položce. Byla jsem docela tuhoň a byl to strašně těžký závod," přiznala.

"Pokud se chcete sunout dopředu nebo zůstat, musíte střílet nuly nebo jedničky. Evě chyběla dobrá střelba," uvedl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Posmutnělé české ohlasy po stíhačce žen

Loni získala ve vytrvalostním závodě zlato Švédka Hanna Öbergová před Italkou Lisou Vitozziovou a Justine Braisazovou z Francie.

Ta zvítězila na úvod této sezony Světového poháru v Östersundu, Němka Denise Herrmannová brala první místo v Pokljuce.

Právě německá běžkyně zatím v Anterselvě válí. Nezajela hůř než do pátého místa a stíhačka jí přinesla stříbro.

Závod je to ale jinak nadmíru otevřený.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články