Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Podpořeni medailovou odměnou jdou do sprintu. Blýsknou se Moravec s Krčmářem i tentokrát?

Po biatlonistkách jdou do sprintového závodu mistrovství světa i jejich kolegové. A dá se říct, že v nadmíru dobré náladě. Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře hřejí bronzové medaile ze čtvrteční smíšené štafety. Do dalších klání jim to může výrazně pomoci. Zraky v Anterselvě budou ale upřeny hlavně na souboj dvou rivalů. Uspěje Johannes Bö, či Martin Fourcade? Anebo někdo úplně jiný? Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:15.

Michal Krčmář a Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Moravec oslavil už svou devátou medaili ze světových šampionátů a olympijských her. Stal se tak nejúspěšnějším českým biatlonistou historie. "Je to aboslutní nadplán," zářil po mix štafetě.

Jeho příprava přitom bylo jedno velké trápení. Už po několikáté se mu opakovaly zdravotní problémy s játry, kus soustředění dokonce vynechal.

Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář přiznal, že se s Moravcem lápalie vlekly prakticky od olympijských her v Pchjongčchangu.

"Na začátku sezony bych v to nedoufal. Vůbec jsem dopředu nepřemýšlel. V tu dobu jsem nevěděl, jestli tady pojedu," pronesl pětatřicetiletý Moravec, který bude ve sprintu bojovat z 27. místa.

Jel - i díky perfektnímu servisu - a nakonec dopomohl Evě Kristejn Puskarčíkové, Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi k týmovému a hlavně nečekanému cennému kovu. Češi dojeli ve čtvrtek za Nory a Italy.

K bronzu dovezl štafetu finišman Krčmář. "Poprvé jsem ve štafetě střílel o medaili a ten stres tam byl fakt velký," přiznal nejlepší český muž pořadí Světového poháru, kterýdo sprintu vyjede už jako druhý.

Na přípravě před MS v nedalekém Ridnaun na sobě tvrdě makal a vyplatilo se. Forma drží, teď je čas ukázat, zda tomu tak bude i v individuálním závodu. Střelba je základ.

"Ale radost s týmem je vždycky větší. Po individuálu taky, ale tohle je super, protože se radujou úplně všichni," hlásil Moravec, který před Vánoci vynechal zastávku Světového poháru v Annecy.

Po novém roce se do kolotoče svěťáků vrátil 11. místem ve sprintu v Oberhofu, v Ruhpldingu byl třicátý.

Krčmářovy závody na 10 kilometrů jsou jako na houpačce: Östersund mu přinesl 16. příčku, Hochfilzen o týden později až čtyřicátou. V Annecy byl naopak sedmnáctý, jenže v Oberhofu přišel opět propad na 57. pozici a následovalo 38. místo z Ruhpoldingu. Horská dráha.

Trenéři českého týmu do závodu nominovali ještě mladíka Jakuba Štvrteckého (73. místo) a Adama Václavíka (103.), který dostal přednost před Michalem Šlesingrem, který se uzdravuje z nachlazení. Zdeněk Vítek s ním počítá do štafety, která se pojede příští sobotu.

Zlato bude ve sprintu obhajovat suverénní Nor Johannes Bö. Loni v březnu za ním skončil ve Švédsku Rus Alexander Loginov, třetí doběhl Quentin Fillon Maillet z Francie.

Martin Fourcade byl tehdy až šestý, tato sezona se ale pro něj vyvíjí daleko lépe než minulá. Podrážděnost a výpadky jsou ty tam, nyní vede pořadí disciplíny i seriálu celkově.

Martin Fourcade
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nutno ovšem dodat, že i kvůli absenci Johannese Böa, který dvě německé zastávky ze začátku letoška kvůli rodinným povinnostem vynechal.

Na čelo se ale budou tlačit i další pekelně dobří Francouzi a Norové. Do závodu by mohl promluvit i některý z Němců, ostatně Benedikt Doll triumfoval v prosincovém sprintu v Annecy.

Výčet rébusu přesto nemusí být kompletní. Na vrcholné akci se dokáže vyšvihnout i Ukrajinec Dmytro Pidručnyj. A jak na tom budou třeba domácí Lukas Hofer a Dominik Windisch? Odpověď poznáme už záhy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články