Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Česká štafeta se vrací k sestavě z Östersundu. V generálce na MS bude finišovat Krčmář

Čtvrtá štafeta sezony, čtvrté zápolení kvartet biatlonistů. A na startu v Ruhpoldingu i česká čtveřice. Podaří se sestavě Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář zajet nejlepší výsledek sezony a napravit výbuch týmových kolegyň z prvního pátečního úseku? Přímý přenos sledujte od 14:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Jakub Štvrtecký
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Třinácté, páté a osmé místo. Tak postupně skončili čeští biatlonisté – nejdříve na úvod sezony Světového poháru v Östersundu, následně v Hochfilzenu a před týdnem v Oberhofu.

Právě osmí dojeli svěřenci Zdeňka Vítka i loni v Ruhpoldingu. Ani jeden z kvarteta Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík tehdy nestřílel bez chyby.

A nutno dodat, že čistá střelecká fazóna je zatím z českého pohledu poměrně vzdálená meta i během tohoto ročníku Světového poháru, v jehož štafetovém žebříčku jsou Češi sedmí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistů v Ruhpoldingu

Přitom v bavorském středisku panuje parádní počasí, na střelnici se dosud často nulovalo. Jenže dnes má do Ruhpoldingu přijít sněhová nadílka a teploty klesnout z osmi na zhruba tři stupně nad nulou.

Problém?

Organizátoři udržují trať v co nejlepším stavu mimo jiné tím, že části tratí pro tréninky uzavírají. "Zejména ty, do kterých svítí sluníčko, aby to zůstalo tvrdé," vysvětluje sportovní ředitel Českého biatlonu Ondřej Rybář.

"Když v době startu už skoro na trati není slunce, tím pádem není měkká a nerozbije se," dodává Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Trať v Ruhpoldingu pohledem Ondřeje Rybáře

Radost z devátého a dvanáctého místa v oberhofském masáku u Michala Krčmáře, resp. Ondřeje Moravce, se ve čtvrtečním sprintu neopakovala. Mladší z českých závodníků dojel až osmatřicátý, zkušenější Moravec o osm pozic lépe.

Moravec musel na jedno trestné kolo. "Za stojku bych si namlátil. Strašně mě to mrzí, to se tady nedělá. Člověk začne kalkulovat, že to bude dobrý. A nula je tady strašně potřeba. Asi jsem ji chtěl moc a to byla chyba. Z toho to pak pramení."

Jakub Štvrtecký může být ze závodu na 10 kilometrů hodně spokojený s rychlostí střelby. Jednu chybu z ležky vykompenzoval nulou na stojce za skvostných 19 sekund, což byl druhý nejrychlejší výkon v závodním poli.

"V tréninku jsem si zkoušel, že se mi nevyplácí nad stojkama přemýšlet, tak jsem to zkusil a vyšlo to. Převládá spokojenost," řekl benjamínek týmu.

Trenér Zdeněk Vítek ho postavil na třetí úsek, tedy stejně jako týden nazpět v Oberhofu. Jinak se ale sestava mění. Tomáš Krupčík se stále dává dohromady po prodělané borelióze, finišovat proto bude tentokrát Krčmář.

Závod rozběhne Michal Šlesingr, který se ve sprintu necítil nejlépe. "Bylo to těžké," pronesl. Den na regeneraci měl i Moravec, jehož čeká druhý úsek. Češi se tak v generálce před mistrovstvím světa vrátí k sestavě, která v Östersundu na úvod sezony dojela až 13.

A to je málo.

Stejně jako u biatlonistek vévodí štafetám mužů Norové, kteří v Oberhofu dokonali hattrick sezony SP, a to i bez Johannese Thingnese Böho, který vynechal první dvě zastávky kvůli rodinným důvodům.

Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

Zpět měl původně naskočit až na mistrovství světa, ale po narození syna se předpokládá, že by se do víru dění mohl vrátit už příští týden v Pokljuce.

Jednoznačné favority budou chtít v závodu na 4x7,5 km pokořit Francouzi, v ročníku SP ostatně třikrát na stupních vítězů. Navíc Martin Fourcade má ve žlutém trikotu fazónu, a když mu v Ruhpoldingu vyšel i sprint, dočkal se už čtvrtého individuálního vítězství sezony.

Pátý díl SP v Ruhpoldingu se rozloučí nedělními stíhacími závody. Ten ženský pojede pouze Lucie Charvátová, z Čechů budou na trati Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký a Michal Krčmář.

Ve Slovinsku se pojedou vytrvalostní závody, smíšené štafety a singl-mixy a závody s hromadným startem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články