Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Norové v Ruhpoldingu kralují už popáté v řadě, česká štafeta dojela osmá

Od roku 2015 nenalezli v Ruhpoldingu norští biatlonisté přemožitele, tedy triumfovali popáté za sebou. Favorita závodu na 4 x 7,5 kilometru dovezl do cíle s náskokem 13,5 sekund Johannes Thingnes Bö. Druzí skončili Němci a třetí Francouzi. České kvarteto Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík se umístilo na osmé příčce. Tu český finišman uhájil v cílové rovince před Italem Dominikem Windischem.

Norové ovládli štafetu v Ruhpoldingu popáté v řadě
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

"Minimum dobíjení je cesta k úspěchu," upozornil na základní stavební kámen výkonu v Ruhpoldingu Ondřej Moravec, který svůj úsek zvládl pouze s jedním nábojem navíc a tým dovezl na páté příčce. "Štafety jsou dobré, kontaktní závody mně vyhovují. Je milosrdné, že se první kolo nějak nežene. Měl jsem dobrou pozici a dostal jsem se dopředu, jsem s výkonem spokojený," dodal.

Michal Krčmář i se dvěma dobíjeními a nepovedenou manipulací se zbraní předával dokonce na čtvrté příčce. "Naflákal bych si za stojku, protože jsem si zase vyhodil náboj a musel jsem dobíjet dva místo jedné, to mě vytáčí. S výsledkem jsem ale spokojený," prohlásil zklamaně Krčmář.

Příjemným překvapením bylo představení dvacetiletého Jakuba Štvrteckého, na třetím úseku použil jen jeden náhradní náboj a Krupčíkovi dovezl štafetu na páté příčce po dobrém běhu se ztrátou pouhých čtyř sekund na čtvrtou pozici. "Kuba zaslouží pochvalu, i za stojku, kterou odstřílel rychle jakoby byl starý mazák. Bylo to v rytmu, jak to umí," řekl trenér reprezentace Zdeněk Vítek. 

Jenže právě Krupčík musel na posledním úseku vleže i vestoje dodatečně cílit na čtyři terče, což byl největší problém z pohledu českého výkonu. Ve finiši pak těsně uhájil osmé místo před Windischem. "Až do posledního úseku jsme jeli někde do první šestky. Bohužel Tomáš musel celkem čtyřikrát dobíjet, ale zase si to u mě zpětně napravil finišem s Windischem, což není špatný sprinter," poznamenal Vítek.

Lídr Světového poháru Johannes Thingnes Bö na stoupáních před cílovou rovinkou utrhl Němce Benedikta Dolla a s přehledem dovezl štafetu do cíle. Vítězství s ním slavili i bratr Tarjei Bö, Vetle Sjastad Christiansen a Lars Helge Birkeland.

Co se dělo na trati?

Příznivé podmínky na střelnici vybízely ke kvalitní střelbě. Moravec rozjel českou štafetu solidně. Po první položce odjel z arény na první příčce, když zastřílel čistě. Hned dvě vteřiny za ním se vydal Lars Helde Birkeland, jenž jednou dobíjel.

Rychlopalbu však předváděl loučící se Rösch. První položku vleže zvládl za 21 sekund a druhou dokonce za 19 vteřin. Duel biatlonistů na střelnici suverénně ovládl, ale na trati pak ztrácel a předával na osmé příčce.

Moravec vestoje poté jednou dobíjel, ovšem udržel se na trati v přední sedmičlenné skupince se štafetou Norska, Německa, Francie, Švédska, Ruska a na předávce vedoucí Ukrajinou. "Poslední ránu jsem viděl jako dobrou. To se občas stane, že už je člověk na odjezdu. Naštěstí jsem to dostřílel a dojel si tu ztrátu," řekl Moravec.

Krčmář vystartoval do svého okruhu z páté příčky. Na první střelbě jednou dobíjel a zaujal čtvrtou pozici. Nor Christiansen a Garaničev byli bezchybní a vytvořili si náskok osmi sekund pronásledovaní Semenovem, Krčmářem a Fourcadem.

Vetle Sjastad Christiansen postrčil Nory dle očekávání na čelo. Po své druhé střelbě v závodě s jedním dobíjením za sebou udržel Fourcada o jednu sekundu. A vedení udržel i do předávky. Krčmář po jednom dobíjení vestoje vytáhl ze sedmého místa českou štafetu na čtvrtou příčku se ztrátou 28 vteřin na čelo.

Na okruhu oblíbený Rösch se rozloučil dobrým výkonem

Německý biatlonista Michael Rösch, závodící za Belgii, se na domácí půdě po patnácti letech ve Světovém poháru rozloučil s kariérou. "Stanu se otcem, byl jsem profesionálním závodníkem mnoho let, teď je čas na rodinu. Přítelkyně by měla rodit v březnu. V roce 2006 jsem ve štafetě a sprintu zde vyhrál první závody. Mohl jsem skončit už v Oberhofu, ale tam by mě v mlze nikdo neviděl," zavtipkoval pětatřicetiletý biatlonista, od roku 2014 ve službách Belgie.

Největší úspěchy:

-  Olympiáda v roce 2006 v Turíně - zlato ve štafetě

-  Mistrovství světa v letech 2007, 2008, 2009 – tři bronzy ze štafet

Norové si i ve třetím okruhu pro sebe uzmuli vedoucí příčku. Tarjei Bö ji udržel po obou střelbách, přestože na své druhé zastávce na stadionu měl problémy a dvakrát dobíjel. Rakušan Landertinger a Němec Peiffer tak jeho náskok vymazali.

Famózní představení ukázal Jakub Štvrtecký. Dvacetiletá naděje na první střelbě ani jednou nedobíjela a na té druhé mu stačil na vyčištění terčů jeden náboj navíc. Štafetu předával po výborném běhu na pátém místě se ztrátou deseti sekund na čtvrté.

Na třetím okruhu se nedařilo při střelbě Francouzům, Fillon Maillet při ležce dvakrát dobíjel. Rusko zase zbrzdilo trestné kolo Malyška.

První výraznější zaváhání znamenala pomalá střelba Krupčíka vleže s dvěma dobíjeními. Sedmý Alexander Loginov zastřílel čistě a pronásledoval českého reprezentanta.

Poslední střelba nabídla drama. Johannes Bö překvapivě dvakrát dobíjel, kdežto Dollova čistá kanonáda znamenala souboj v posledním okruhu. Krupčík i při střelbě vestoje dvakrát dobíjel.

Ve dvou kopcích na šesti kilometrech za to však Bö vzal a Dollovi pláchnul. Za krátkou dobu na něj udělal deset vteřin a dojel si pro triumf. Krupčík pak ve fotofiniši s Italem Windischem uhájil osmé místo.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Birkeland, Christiansen, T. Bö, J. T. Bö) 1:09:53,3 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Rees, Kühn, Peiffer, Doll) -13,5 (0+6), 3. Francie (Jacquelin, M. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux) -26,2 (0+9), 4. Rakousko -26,8 (0+11), 5. Rusko -1:04,8 (1+9), 6. Švédsko -1:20,8 (0+7), ...8. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) -1:46,5 (0+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články