Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruská štafeta si s obrovským náskokem dojela pro zlato, Češi urvali čtvrté místo

Biatlonisté Ruska ve složení Cvetkov, Garaničev, Mališko a Loginov získali s minutovým náskokem zlato ve štafetě Světového poháru v Oberhofu. Český tým bral nakonec solidní čtvrté místo, což je polepšení o tři příčky od první štafety sezony v Hochfilzenu. Druzí byli Francouzi s finišmanem Martinem Fourcadem, na třetím místě Rakušané. Přímé přenosy ČT sport a ctsport.cz ze SP v biatlonu pokračují příští týden z Ruhpoldingu.

Souboj Garaničev - Krčmář ve štafetě v Oberhofu
zdroj: ČTK/AP

Trenér Zdeněk Vítek stejně jako jeho kolega od bronzových biatlonistek Egil Gjelland zkusil přeskupit sestavu a na trať tak poslal štafetu ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík.

Hlavně po Krčmářově úseku to s českým týmem nevypadalo kvůli trestnému kolu příznivě, byť předával ze čtvrtého fleku, Krupčík coby finišman ale podržel střelecky i běžecky, přestože se poslední týdny dostával z virózy, která ho skolila hned po úvodním podniku SP v Pokljuce.

"Šel jsem na kolo, takže jsem to pokazil. Vůbec nevím, co se tam stalo, podmínky mi hrozné nepřišly. Rány mi vyskočily, peru se tu s tím od začátku. Vidím je dobrý, ale jsou venku. Omlouvám se klukům, hodně mě to mrzí," byl naštvaný Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety biatlonistů SP v Oberhofu

Před samotným závodem došlo k úpravě trati, takže sníh už nebyl tak hluboký jako při štafetě biatlonistek. Nebezpečná pravotočivá zatáčka ale samozřejmě zůstala, takže se opět padalo. A to hodně. Třeba americký tým by mohl vyprávět.

Moravcovo první představení na stavu dopadlo na výbornou, se ztrátou necelých 11 vteřin odjížděl na osmém místě. V čele byl Němec Lesser následovaný Norem Christiansenem.

Před něj se Moravec natlačil po jednom dobíjení na druhé zastávce a postupně skočil na čtvrté místo, za což mohl i celkově druhý nejlepší běžecký čas. Na třetího Rusa Cvetkova a druhého Francouze Guigonnata měl při předávání Krčmářovi manko pět desetin vteřiny.

"Měli jsme super lyže, jelo mi to skvěle, musím poděkovat servisu. Věděl jsem, že na stojce se to rozhodne. V posledním kole jsem síly měl, takže spokojenost. Sedlo mi to," řekl spokojený Moravec.

Krčmář, kterému se 50. příčkou vůbec nepovedla sobotní stíhačka, se zatím mohl vyvážet ve vláčku. Jenže po prvním 2,5km okruhu druhého úseku z něj s jednou opravou sedmadvacetiletý rodák z Vrchlabí vypadl.

Odjížděl tak třetí stíhán Norem Birkelandem. Pak však zela skoro padesátivteřinová díra. Němci šli pořadím dolů, tři náboje jim byly málo a Schempp hledající dobrou formu musel na trestné kolo.

Na čele mezitím zápolili takřka vedle sebe Francouz Desthieux a Rus Garaničev, který šel po další bezchybné položce do čela. Birkeland využil jak zaváhání Francouzů, tak i Krčmáře, jemuž kvůli trestnému kolu ze stojky narostl při předávce ze čtvtého místa odstup na více než minutu.

Rusové pokračovali v krasojízdě a náskok na Nory a Francouze narůstal. Teprve dvacetiletý Štvrtecký pozici neudržel a postupně klesl na sedmé místo, když se před něj natlačili Ital Montello i Rakušan Landertinger.

Zápletka šla do dalšího dějství. Norové museli po třetí stojce na trestné kolo, Štvrtecký naopak dvě opravy zvládl, takže Krupčík mohl do finiše nakonec vyrážet z páté pozice a více než dvouminutovou ztrátou.

Boj o první místo se pokusil zdramatizovat držitel sedmi velkých křišťálových glóbů Martin Fourcade, který tak mířil do pikantního střetnutí s Rusem Loginovem, jemuž dlouhodobě vyčítá jeho dopingovou minulost.

Po sedmé střelbě se vedoucí pořadí neměnilo. Loginov nezaváhal ani na poslední stojce a po dvou opravách si Rusové s poklidným náskokem více než minuty dojeli pro zlato. Osamocený Krupčík vinou chyb soupeřů, zvláště Nora L’Abée-Lund, poskočil na konečné čtvrté místo. Před ním dojela druhá Francie a třetí Rakousko.

Výsledky štafety biatlonistů v Oberhofu:

1. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Loginov) 1:20:54,3 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Guigonnat, Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade) -1:01,1 (1+8), 3. Rakousko (T. Eberhard, Eder, Landertinger, J. Eberhard) -2:18,6 (1+7), 4. ČR (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) -2:36,0 (1+10), 5. Švédsko -2:42,7 (1+7), 6. Itálie -2:43,1 (0+14).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články