Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mäkäräinenová v závěru stíhačky utrhla soupeřky. Vítková se zlepšila

I druhý stíhací závod v této sezoně je kořistí Kaisy Mäkäräinenové. Finská biatlonistka v závěru běžecky předčila Paulinu Fialkovou a Dorotheu Wiererovou. Jedinou Češkou v závodě byla Veronika Vítková, která se dokázala zlepšit z 25. místa až na čtrnáctou pozici. Eva Puskarčíková ze zdravotních důvodů nenastoupila. Přímý přenos stíhacího závodu mužů sledujte od 14:35 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Kaisa Mäkäräinenová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Julia Rahn

České barvy reprezentovala na rakouské půdě v Hochfilzenu nakonec jen Veronika Vítková – Eva Puskarčíková, která se též kvalifikovala, nenastoupila z důvodu drobných zdravotních problémů. Vítková vyběhla na trať v zasněženém Hochfilzenu jako pětadvacátá, díky výborné střelbě (pouze jedna chyba) se ale dokázala posunout až na 14. příčku.

"Na trati to bylo dobré, sice jsem měla drobnou krizi, ale v závěru jsem bojovala a ještě předjela Švédku. Ještě mi nějaké síly zbyly. Navíc mě držela střelba, za což jsem ráda," líčila v cíli pro Českou televizi Vítková.

"Umístění do patnáctky je přesně to, co si Veronika přála. Měla jedno zaváhání, ale zvládla to a je vidět, že je na dobré cestě. Má to dobrou tendenci, což je dobře, protože nás čekají závody před domácím publikem," hodnotil Ondřej Rybář výkon Vítkové a dodal, že tým šetřil Puskarčíkovou, která má rýmu, s ohledem na štafetu.

Souboj o vítězství sváděly Kaisa Mäkäräinenová, Dorothea Wiererová a Paulina Fialková. Po poslední střelbě jim ovšem ještě málem vítězství vyfoukla Monika Hojniszová, které ovšem v posledním okruhu došly běžecké síly a nakonec skončila až čtvrtá. Mäkäräinenová zvítězila potřetí v sezoně, za ní se seřadily Fialková a Wiererová.

Jak závod probíhal?

Šest desetin vteřiny. Jen to dělilo na startu Dorotheu Wiererovou a Kaisu Mäkäräinenovou. V praxi to na trati znamenalo, že na střelnici dorazily obě společně coby vedoucí italsko-finské duo. A nedařilo se jim: Wiererová musela hned na dvě trestná kola, její soupeřka na jedno a do vedení se rázem dostala Jekatěrina Jurlovová-Prechtová.

O minutu a půl zpět se pohybovala Veronika Vítková, která závod zahájila jednou minelou. Jen zpovzdálí tak mohla sledovat další vývoj: chybu Rusky, návrat Mäkäräinenové do čela a její souboj s Wiererovou a skvěle jedoucí Paulinou Fialkovou. V polovině závodu byla česká jednička šestadvacátá se ztrátou jedné a půl minuty.

Po třetí střelbě bylo lépe: po druhé nule v řadě poprvé nakoukla mezi nejrychlejších dvacet závodnic, musela ale na trati odrážet tlak dotahujících se soupeřek. Nikdo si nic nedaroval – a zvlášť na čele stíhacího závodu. Zatímco tři dosud nejrychlejší shodně jednou chybovaly, Monika Hojniszová počtvrté pokosila všechny terče a měla desetivteřinový náskok.

Rodačka z polského Chořova musela běžet jako o život, vždyť za sebou měla tři mnohem rychlejší biatlonistky. Jenže ani to nestačilo. Finka přeřadila na další rychlostní převod, přehnala se kolem polské soupeřky a v cíli slavila další vítězství. Hojniszovou navíc po chvíli předjely i další dvě soupeřky a zbylo na ní jen čtvrté místo.

Vítková nechybovala ani na poslední položce a nakonec se dokázala posunout o jedenáct míst až na čtrnáctou příčku. Její výkonostní posun po nevyvedeném začátku ve slovinské Pokljuce tak pokračuje. Pro český tým jde o dobrou zprávu – vzhledem k nadcházející štafetě i příštímu víkendu, kdy se bude závodit v Novém Městě na Moravě.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:53,1 (3 trestné okruhy), 2. P. Fialková (SR) -1,5 (2), 3. Wiererová (It.) -2,8 (4), 4. Hojniszová (Pol.) -8,7 (0), 5. Kuzminová (SR) -13,3 (3), 6. Vittozziová -20,2 (3), 7. Sanfilippová (obě It.) -20,7 (1), 8. Starychová (Rus.) -24,8 (0), 9. Hildebrandová (Něm.) -25,4 (1), 10. Simonová (Fr.) -42,2 (2), ...14. Vítková -1:09,9 (1).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 26 závodů): 1. Wiererová 252, 2. Mäkäräinenová 245, 3. P. Fialková 219, 4. Vittozziová 202, 5. Hojniszová 187, 6. Starychová 158, ...32. Davidová 57, 37. Puskarčíková 52, 39. Vítková 47, 57. Jislová 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články