Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vítková byla ve sprintu nejrychlejší Češkou. Na skvělé vlně se dál plaví Wiererová

Nejlepší biatlonistkou světa je v současnosti Dorothea Wiererová. Italka si své vedení ve Světovém poháru dále upevnila vítězstvím ve sprintu v Hochfilzenu. O triumfu Wiererové rozhodlo pouhých šest desetin vteřiny, o které porazila Kaisu Mäkäräinenovou. O nejlepší český výkon se postarala Veronika Vítková, jíž patřila 25. příčka.

Dorothea Wiererová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Oryk HAIST

Ve slovinské Pokljuce třela bídu s nouzí, nyní se Veronika Vítková zvedla. V Hochfilzenu chybovala střelecky jednou a po obstojném běhu dokončila na 25. místě. Podobně se vedlo i Evě Puskarčíkové, která skončila o čtyři příčky za ní.

"Při nástřelu se točil vítr, ale ten zásadní problém to nebyl. Maximálně jsem se soustředila, ale bohužel... Trať byla hodně pomalá, ale to bylo pro všechny stejné," hodnotila v cíli Puskarčíková, která do závodu vystartovala s číslem 1.

Vítková byla spokojená se svým umístěním. "Nebylo to ideální, ale cítila jsem se o hodně lépe než v Pokljuce. Připadala jsem si konečně jako závodnice, a ne turistka. Bohužel, musela jsem na trestné kolo, což mě stálo lepší umístění. Ale můžu být spokojená," řekla.

Závod naopak nevyšel Markétě Davidové. Česká biatlonová naděje nenavázala na bronzový úspěch ze slovinské Pokljuky: na rakouské půdě udělala čtyři chyby na střelnici, po čemž na solidní výsledek a bodovaná místa pomýšlet nemohla. Čtyři chyby udělala Lucie Charvátová.

Vítězství slaví Dorothea Wiererová, která si tak ještě upevnila své vedení ve Světovém poháru. V závěru se italská biatlonistka musela pořádně zmáčknout – až závěrečný sprint k cílové čáře rozhodl o tom, že o šest desetin porazila Kaisu Mäkäräinenovou.

Jak závod probíhal?

Jako první z celého startovního pole vyrazila na trať v Hochfilzenu, která byla obsypaná čerstvým sněhem, Eva Puskarčíková. A byl to dobrý start – česká závodnice jela rychle a na první položce sestřelila všechny terče. Bohužel, jedna chyba na stojce a o něco slabší běh ji pořadím srazily dolů.

Tak bezproblémový začátek ovšem už neměla Veronika Vítková, která se protrápila Světovým pohárem v Pokljuce. Na rakouské půdě v Hochfilzenu chybovala na ležce jednou, i když v tom nebyla sama – minuly i Paulina Fialková nebo Anastasia Kuzminová. Vítková se poté nemýlila na druhé střelbě a spravila si alespoň částečně chuť.

Velmi rychle běžela v úvodu Markéta Davidová, ovšem její rozlet zastavila chyba vleže – na stavu navíc mladá biatlonistka strávila více než čtyřicet vteřin, čímž si rovněž dvakrát nepomohla. Brzy bylo ještě hůře. Šance na dobrý výsledek definitivně uzemnily tři rány mimo terč na závěrečné střelbě. Tento závod Davidové nevyšel. 

O vítězství dlouho sváděly souboj Kaisa Mäkäräinenová s Tiril Eckhoffovou a Dorotheou Wiererovou. Jenže Norka Eckhoffová selhala na závěrečné střelbě, a tak to byl finsko-italský souboj. Wiererová vyjížděla ze střelnice s náskokem jedenácti vteřin, ten ale s každým metrem padal dolů. Italka ale své vítězství nakonec o šest desetin uhájila.

SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Ženy - sprint 7,5 km: 1. Wiererová (It.) 21:04,9 (1 tr. okruh), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -0,6 (1), 3. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -24,4 (0), 4. Vittozziová (It.) -25,3 (1), 5. Hojniszová (Pol.) -28,2 (0), 6. Krjuková (Běl.) -38,5 (0), 7. P. Fialková (SR) -43,8 (1), 8. Chevalierová (Fr.) -45,4 (1), 9. Starychová (Rus.) -47,5 (0), 10. Kuzminová (SR) -49,6 (2), ...25. Vítková -1:14,8 (1), 29. Puskarčíková -1:21,0 (1), 62. Davidová -2:15,8 (4), 84. Charvátová -3:19,6 (4).

Průběžné pořadí SP (po 4 z 26 závodů): 1. Wiererová 204, 2. Mäkäräinenová 185, 3. P. Fialková 165, 4. Vittozziová 164, 5. Hojniszová 144, 6. Krjuková 125, ...28. Davidová 57, 31. Puskarčíková 52, 48. Vítková 20, 54. Jislová 10. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články