Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Z jasné záležitosti drama. Stíhačku o pár centimetrů ovládl Bö. Krčmář byl sedmnáctý

Po sprintu ovládl také stíhačku. Johannes Thingnes Bö však o druhý triumf na úvodním podniku Světového poháru v Pokljuce musel po vlastních chybách bojovat až do závěrečných metrů a triumf před Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem uhájil o pár centimetrů. Třetí byl Rus Alexandr Loginov, který se z boje o výhru vyřadil vlastní chybou. Nejlepší Čech, Michal Krčmář, obsadil sedmnáctou příčku.

Nor Johannes Thingnes Bö finišuje ve stíhačce v Pokljuce před Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

Podruhé v řadě vyhrál a z Pokljuky si kromě triumfů odveze také žlutý dres pro lídra Světového poháru. Johannes Thingnes Bö se ale málem dvakrát ve stíhacím závodě na 12,5 kilometru přesvědčil, že nic není jasné, dokud neprojede cílem.

Až do poslední střelby ve stoje přitom ve výborné formě jedoucí Nor jasně dominoval. V poklidu si držel vedení a na závěrečnou položku přijel s náskokem 45 sekund na nejbližší pronásledovatele. Jenže...

Místo potvrzení vítězství přišly dva netrefené terče, tři sta metrů na trestném okruhu navíc a drama.

Do závěrečných kilometrů totiž vyrazil na čele na střelnici stoprocentní Rus Alexandr Loginov, na kterého měl Bö ztrátu jedné sekundy a o další dvě za nimi byl Francouz Quentin Fillon Maillet.

Tato skupina se pospolu držela až do závěrečných stovek metrů, kde se nejprve nezaviněným pádem při menším stoupání z boje o zlato vyřadil Loginov, jenž jel velice dobře. Znovu to tak vypadalo, že výhru už Böeovi nikdo nevezme, ale podruhé polevil.

V závěrečné rovince na něj dobrým finišem dorážel francouzský sok a o 24. výhře pětadvacetiletého Nora ve Světovém poháru musela rozhodnout až cílová fotografie a pár centimetrů. Třetí nakonec dorazil o dvě sekundy později Loginov.

Boji o přední příčky se tentokrát nepřiblížil žádný z Čechů. Michal Krčmář, který vyrážel z desátého místa po sprintu, se na chvíli dostal i na devátou pozici, ale po chybě při závěrečné střelbě dorazil jako sedmnáctý.

Snahu o lepší umístění mu narušila také první střelecká položka, kde ztratil dlouhé vteřiny. "Zahákl si hůlky o mířidla a nešlo mu to sundat. Asi nevěděl přesně, co se stalo. Než to rozklíčoval, co kde bylo špatně, tak to trvalo nějakou dobu. Pak si ještě vyhodil náboj. To je bohužel stejné, jako kdyby běžel trestné kolo," popsal jeho potíže v České televizi trenér mužů Zdeněk Vítek.

Sám závodník byl v cíli hodně rozmrzelý. "Jsem za to na sebe hodně naštvaný a musím to změnit. S výkonem nejsem vůbec spokojený," řekl Krčmář.

S malorážkou bezchybný Ondřej Moravec obsadil díky horšímu běhu 23. pozici. "Za představení na střelnici jsem rád, ale od druhého kola to bežecky bylo trápení. Snažil jsem se však s tím bojovat. Škoda, že se to nesešlo," popsal.

Tomáš Krupčík byl mimo body padesátý. Michala Šlesingra, který byl ve sprintu na 47. příčce, trenéři do stíhačky nenasadili. Chtěli ho šetřit po jeho zdravotních problémech v přípravě.

Michal Krčmář v Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Závod se vůbec nepovedl Martinu Fourcadovi, který navázal na nepovedený sprint. Francouz, jenž ve stíhačkách na startu sezony byl z posledních šesti vždy na stupních vítězů, se znovu na trati trápil a po čtyřech chybách na střelnici vůbec do cíle nedorazil.

Jak to probíhalo?

Král stíhačky a muž ve žlutém Bö do závodu vyrazil s 16 sekundovým náskokem na Loginova a Francouze Antonina Guigonnata, ale brzy ukázal, že na lyžích mu stačí málokdo. Celkově byl vůbec druhým nejlepším, když rychleji si vedl jen Němec Benedikt Doll.

Díky tomu v podstatě od prvních metrů začal navyšovat svůj náskok na pronásledovatele včetně českého dua Krčmář (startoval jako desátý), Moravec (vyrazil s číslem dvacet).

První ležka poprvé Böeho varovala. Po jedné minele musel na trestný okruh a jelikož nejbližší pronásledovatelé byli čiští, jeho náskok se na chvíli zmenšil. S úvodní střeleckou položkou měl problém také Krčmář. Ten sice páli přesně, jenže musel kvůli problémům dvakrát dobíjet a na položce strávil dlouhých 54 sekund.

Norský lídr každopádně brzy začal náskok znovu navyšovat a dlouho to vypadalo na jasnou záležitost. Druhá i třetí střelba z jeho strany byly bezchybné a v poklidu si s náskokem 45 sekund držel první příčku. Pomáhal mu i fakt, že po třetí položce, první ve stoje, se za ním vytvořila šestičlenná skupina pronásledovatelů, v níž byl Guigonnat, Fillon Maillet, Loginov, Rakušan Simon Eder a Norové Tarjei Bö a Henrik L'Abée-Lund.

Krčmář se v této chvíli dostal na chvíli díky přesné střelbě na devátou pozici a Moravec zase na osmnáctou.

Poslední položka ale hodně věcí pozměnila. Bö dvakrát chyboval a na čele se vytvořila vedoucí skupina tří závodníků. Nor tak musel bojovat až do závěrečných metrů, kde mu pomohla chyba Loginova a mírný náskok v cílové rovince.

Krčmář se z boje o první desítku vyřadil na poslední střelbě jednou minelou. Závěrečná stojka se stala také konečnou pro Martina Fourcada, který dvakrát minul a do cíle raději ani nedojel.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 30:20,4 (3), 2. Fillon Maillet (Fr.) -0,1 (0), 3. Loginov (Rus.) -1,9 (1), 4. Eder -16,1 (0), 5. Eberhard (oba Rak.) -25,0 (1), 6. T. Bö -28,6 (1), 7. L'Abee-Lund (oba Nor.) -32,9 (1), 8. Hofer (It.) -41,3 (2), 9. Weger (Švýc.) -41,7 (2), 10. Guigonnat (Fr.) -53,0 (3), ...17. Krčmář -1:34,2 (1), 23. Moravec -2:00,0 (0), 50. Krupčík (všichni ČR) -4:26,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 3 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 156, 2. Eder 123, 3. Guigonnat 119, 4. Loginov 108, 5. Fillon Maillet 93, 6. T. Bö 87, ...9. Krčmář 81, 25. Moravec 50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články