Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

MS v biatlonu 2023 se doma neuskuteční, Nové Město prohrálo souboj s Oberhofem

Čeští fanoušci biatlonu se dalšího domácího světového šampionátu zatím nedočkají. Mistrovství světa v roce 2023 se uskuteční v Oberhofu, který vyhrál volbu na kongresu IBU na úkor Nového Města na Moravě. O dva roky dříve se pojede ve slovinské Pokljuce, která se stala jediným uchazečem o tento termín.

Delegáti IBU v Chorvatsku zvolili tradiční německé středisko poměrem hlasů 28:21. Oberhof uspořádal souboje o světové medaile v roce 2004. Novoměstský areál, dějiště MS z roku 2013, se neúspěšně ucházel i o šampionát 2019, který se uskuteční ve švédském Östersundu.

Předseda biatlonového svazu Jiří Hamza byl i tak s výsledky jednání v chorvatské Poreči spokojen. "Kongres pro nás dopadl nad očekávání dobře. Podařilo se nám upevnit pozici a prestiž českého biatlonu ve světě. Nemůžeme chtít všechno. Německo bylo silným protivníkem a favoritem v kandidatuře o mistrovství světa. Nás může potěšit to, že jsme získali jednadvacet hlasů," řekl Hamza. Velkou naději vidí v tom, že o pořadateli mistrovství světa v roce 2024 se bude rozhodovat v Praze, která bude hostit kongres IBU v roce 2020.

Oberhof byl před volbou velkým favoritem, a tak v Novém Městě na Moravě nebyli výsledkem nijak zvlášť zklamáni. Starosta Michal Šmarda (ČSSD) řekl, že hlavní je mít v kalendáři světové poháry.

"Samozřejmě, že mistrovství je vždycky vyznamenání. V roce 2013 to byl pro město velký zlom. Myslím si, že jsme uspořádali jedno z nejkrásnějších mistrovství, jaké v historii bylo. Když nevyšel tenhle termín, tak vyjde příští," uvedl Šmarda. Jeho město se zřejmě bude ucházet o šampionát v roce 2024.

Biatlonový šampionát podle něho významně pomohl všem podnikatelům ve městě i širším okolí. "Kraj je od té doby známější, lidé sem víc jezdí, myslím si, že se tady podniká líp. Z tohoto hlediska je rozvoj vidět na každém kroku," dodal Šmarda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články