Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nové Město kandiduje na MS 2023, viceprezidentem biatlonové unie chce být Hamza

Dosavadního šéfa Mezinárodní biatlonové unie (IBU) Anderse Besseberga chtějí v jejím čele vystřídat dvě jména: Lotyška Baiba Brokaová z tamní biatlonové federace a Švéd Olle Dahlin, dosavadní člen výkonného výboru IBU. Besseberg již ohlásil, že kandidovat nebude. Navíc mu značně přitížilo i obvinění z rozsáhlé korupce. Na viceprezidenta IBU kandiduje mimo jiné šéf českého svazu Jiří Hamza.

Besseberg vedl IBU od roku 1992 a ještě před vypuknutím korupční aféry prohlásil, že nebude usilovat o znovuzvolení. Dvaasedmdesátiletý Nor čelí obvinění z přehlížení dopingu ruských reprezentantů. Ruskem měl být uplácen penězi či prostitutkami.

IBU kvůli nedůslednému boji s dopingem čelila kritice už delší dobu. Několik reprezentačních týmů včetně českého proto bojkotovalo finále Světového poháru, které hostila navzdory dopingovému skandálu v ruském sportu Ťumeň.

Dlouholetý šéf IBU Anders Besseberg
zdroj: IBU

Nové vedení by si IBU měla zvolit na svém kongresu v září v Chorvatsku. Hamza bude mít při volbě prvního místopředsedy IBU několik soupeřů. Na post viceprezidenta IBU se hlásí celkem pět lidí. Vedle Hamzy, který kandiduje i do výkonného výboru unie, také Nor Tore Boygard, Slovák Ivor Lehoťan, za Bělorusko Rus Viktor Majgurov a Němec Franz Steinle.

Hamza zároveň přihlásil Nové Město na Moravě na pořadatelství mistrovství světa 2023. Vedle Vysočina Areny se o pořadatelství uchází také německý Oberhof. "Oberhof má ale v kandidatuře mnohem větší šanci na úspěch, neboť Německo je dlouholetou biatlonovou baštou. Také většina sponzorů světového biatlonu pochází z Německa, což hraje důležitou roli," uvedl Hamza.

MS v biatlonu ve Vysočina aréně
zdroj: ČT24

Česká strana půjde na kongres s jinou variantou. "Navrhneme, aby se po zmanipulované a skandální volbě pořadatelů mistrovství světa na kongresu v Kišiněvě před dvěma lety vůbec pořadatelé na nadcházející tři roky nevolili a přednost dostali neúspěšní žadatelé z posledního kongresu," popsal Hamza. Což by znamenalo, že v roce 2021 by byla pořadatelem MS Pokljuka, v roce 2023 Oberhof a v roce 2024 Nové Město na Moravě.

Nové Město bude v nadcházejících dvou ročnících pořádat dvakrát Světový pohár v biatlonu. Nejdříve letos v prosinci, poté v březnu 2020. Praha zároveň kandiduje na pořadatelské město řádného kongresu IBU 2020. Proti ní stojí srbský Zlatibor.

Je nám líto, video expirovalo.
Nové Město chce hostit biatlonové MS 2023
Zdroj
ČT sport, ČTK, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články