Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Skandály v biatlonové unii povedou k vytvoření etické komise

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) hodlá po dopingovém a korupčním skandálu, který se dotkl i členů nejužšího vedení, zřídit nezávislou etickou komisi. Právní komise IBU dostala za úkol vypracovat návrh fungování etické komise a předložit ho ke schválení na zářijovém kongresu v Poreči.

Dlouholetý šéf IBU Anders Besseberg
zdroj: IBU

Očekává se, že zástupci IBU v Chorvatsku zavedení etické komise, která bude na popud výkonného výboru IBU dohlížet na činnost vedení svazu, schválí. Nově zaveden by měl být i etický kodex, jehož přípravou byla rovněž pověřena právní komise.

Plány na vytvoření etické komise vyvolal skandál, který letos v dubnu zasáhl nejvyšší vedení IBU. Rakouští vyšetřovatelé prohledali centrálu IBU v Salcburku a potvrdili, že vrcholné funkcionáře a ruské sportovce podezřívají z dopingu, korupce a finančního podvodu. Podezřelí jsou dlouholetý šéf světového biatlonu Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová, oba jsou dočasně mimo službu.

Korupční skandál se týká období od roku 2012 do února 2017, kdy se konalo mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu. Uplácení provázelo i volbu ruské Ťumeně za dějiště MS 2021 v roce 2016. Dopingový skandál zahrnuje 65 pozitivních testů ruských sportovců, jejichž výsledky byly zaretušovány.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články