Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Poslední prověrka před Hrami. Startuje ME v biatlonu, vůbec poprvé i s Björndalenem

Sice by se mohlo zdát, že evropský šampionát v biatlonu není na rozdíl od toho světového atraktivní záležitostí. Jenže letošní ME, které hostí italský Ridnaun, poslouží také jako poslední soutěžní test před únorovými olympijskými hrami. A přivítá přitom hned několik zvučných jmen. Na závodníky čeká ve čtyřech dnech osm závodů, ČT sport odvysílá šest z nich. Přímé přenosy sledujte od pátku do neděle i na webu ctsport.cz.

Ole Einar Björndalen
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Letošní ročník mistrovství Evropy kombinuje tváře z béčkového IBU Cupu, biatlonistů ze Světového poháru, kteří nemíří na olympijské hry, ale i ty závodníky, pro které se bude takříkajíc lámat chleba.

Z českého pohledu už je nominace do Koreje téměř hotová, chybí doladit jen poslední jméno. Rozhodovat se bude mezi Lucií Charvátovou a Leou Johanidesovou. Pro prvně jmenovanou svědčí více zkušeností, na opačné straně tu je ale velmi slabá forma. Druhá Češka Johanidesová skončila v posledním kole IBU Cupu v německém Arberu na 21. místě ve sprintu.

Ilustrační foto

V Ridnaunu se představí některé další tváře ze SP či IBU Cupu. Jistotu Her už má Veronika Zvařičová, ani ona nebude v Itálii chybět, stejně jako její kolegyně z nížší soutěže Ludmila Horká. "Je to tady strašně těžké, hrozně velké kopce," smála se Horká. "Bude to náročné," dodala Zvařičová.

Doplní je ještě Anna Tkadlecová. Muže budou zastupovat Matěj Krupčík, Lukáš Kristejn, Ondřej Hošek, Tomáš Krupčík, Milan Žemlička a Tomáš Vojík.

Velkou pozornost nicméně bude poutat zejména přítomnost Nora Oleho Einara Björndalena, kterému unikla nominace na sedmou olympiádu. Poprvé v kariéře se tak představí na ME.

Do Ridnaunu to má ostatně kousek, neboť žije v blízké Anterselvě, kde během zimy trénuje. V průběžném hodnocení Světového poháru patří Björndalenovi 42. místo a je až sedmým nejlepším Norem.

Ole Einar Björndalen
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

ME v obležení tváří ze Světového poháru

Vedle něj se na italské trati představí i francouzské trio Simon Fourcade, Jean Guilluame Beatrix a Emilien Jacquelin. Ten zcela překvapil, když na právě skončeném SP v Anterselvě dokázal zajet páté místo ve sprintu a následně šesté místo ve stíhačce jako druhý nejlepší Francouz za Martinem Fourcadem.

Známá jména budou zastupovat i Belgičan Michael Rösch, Američan Lowell Bailey a Rusové Dmitrij Mališko, Jevgenij Garaničev a Alexej Volkov.

Mezi ženami se představí mimo jiné Naděžda Skardiniová z Běloruska, domácí Alexia Runggaldierová a Karin Oberhoferová, Polka Monika Hojniszová, sestry Nadine a Karolin Horchlerovy z Německa, Slovenka Paulína Fialková a Američanka Susan Dunkleeová.

Šampionát začne vytrvalostními závody, v pátek přijdou na řadu sprinty, v sobotu stíhačky a ME uzavřou nedělní smíšené štafety a závod smíšených dvojic.

Paulína Fialková
zdroj: Reuters

Nedá se ale samozřejmě předpokládat, že všechna tato hvězdná jména pojedou kompletní balík závodů. Organizátoři upozorňují, že někteří biatlonisté se ukáží pouze ve sprintu či stíhačce, další pak ve štafetě.

Nadějné počasí

"Podmínky jsou ideální, z posledních dní máme mnoho čerstvého sněhu, ale všechno je přichystáno. S přípravami jsme už ostatně začali před několika měsíci," řekl Felix Bitterling z Mezinárodní biatlonové unie.

Předpověď počasí by měla vypadat na nadcházející dny příznivě. "Ale je možné, že by další sníh mohl napadat. Na páteční sprinty bychom úplně rádi nebyli," dodal Bitterling.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články