Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Domračevová slaví vítězství. Hromadný závod nevyšel Vítkové

Závěrečná disciplína z programu Světového poháru v italské Anterselvě Veronice Vítkové nevyšla. V hromadném závodě skončila jednička české reprezentace na sedmadvacáté příčce. Z vítězství se raduje Darja Domračevová.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Bylo to trápení od začátku do konce," hlásila Veronika Vítková po skončení stíhacího závodu. Po závěrečné disciplíně z programu Světového poháru v Anterselvě se dá říci, že i v závodě hromadném musela česká jednička napnout poslední zbývající síly. Vítková výrazně ztrácela na nejlepší běžecky, přidala tři střelecké chyby a nakonec doběhla na 27. místě.

"Nesedlo jí to, byla unavená. I příprava na střelbu byla pomalejší, ale běh byl příliš (pomalý)" hodnotil asistent trenéra české reprezentace Jiří Holubec.

Skvělý výkon předváděla na domácí půdě Dorothea Wiererová. Na poslední střelbě si mohla dovolit jednu chybu – udělala však dvě a propadla se na sedmou příčku. Přehnala se přes ni totiž jak vítězná Darja Domračevová, tak další soupeřky. Druhá skončila Anastasia Kuzminová, stíhací jízdou se k bronzu dostala Kaisa Mäkäräinenová.

Jak závod probíhal?

Vítková začala dobře a nenechala se rozhodit ani výměnou poškozené hůlky, kdy jí novou nejprve poskytla jedna ze soupeřících reprezentací. Až poté dostala česká jednička znovu hůl vlastní. Bez ohledu na to zastřílela Vítková položku bez chyby a také na trati se držela v závětří za nejlepšími závodnicemi. Na domácí půdě uháněla především Wiererová.

Ve druhém kole už jako by začínala doléhat únava – tu ostatně zmiňovala Vítková po stíhacím závodě – a jediná česká závodnice začala běžecky ztrácet. Na střelnici také přišlo zhoršení a po výjezdu z trestného kola figurovala Vítková najednou až na devatenácté příčce s mankem 54 vteřin na vedoucí Wiererovou.

Italka se nedívala zpět a ujížděla celému startovnímu poli, naopak "sešup" Vítkové pokračoval a po další střelecké chybě už sklouzla do třetí desítky se ztrátou dvou minut. Česká jednička posléze už viditelně zvolnila a do cíle po ještě jedné další chybě na závěrečné stojce dorazila na 27. pozici. Třetí umístění v nejlepší desítce bylo pro Vítkovou daleko.

Dramatem byla poslední střelecká položka. Wiererová tu přišla o perfektně rozběhnutý závod, když dvakrát minula a nakonec se propadla až na sedmou příčku. Naopak Domračevová udržela nervy na uzdě, nemýlila se a na trati už svou pozici udržela. Na druhém místě se na stadionu objevila Kuzminová, třetí doběhla Mäkäräinenová.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie) - závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Domračevová (Běl.) 40:23,9 (1 trest. okruh), 2. Kuzminová (SR) -11,9 (3), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -16,2 (4), 4. Olsbuová (Nor.) -22,6 (2), 5. Dahlmeierová -23,9 (2), 6. Hammerschmidtová (obě Něm.) -25,2 (1), 7. Wiererová (It.) -29,4 (2), 8. Preussová -32,3 (1), 9. Hinzová (obě Něm.) -47,8 (1), 10. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -55,6 (2), ...27. Vítková -3:47,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 22 závodů): 1. Mäkäräinenová 592, 2. Kuzminová 577, 3. Wiererová 525, 4. Dahlmeierová 490, 5. Domračevová 436, 6. Vítková 424, ...28. Puskarčíková 176, 54. Jislová 53, 80. Zvařičová 9, 83. Davidová 8.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články