Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Soutěž v hledání terčů. Štafeta nedojela, vyhráli Švédové

Na Oberhof spadla mlha a pořádně biatlonistům ztížila štafetový závod. Závodníci stříleli na hranici regulérnosti a často putovali na trestná kola – česká reprezentace jich absolvovala hned šest. Nakonec kvarteto ve složení Tomáš Krupčík, Ondřej Hošek, Ondřej Moravec a Michal Krčmář závod nedokončilo, neboť jej na trati o kolo předjeli vítězní švédští biatlonisté.

Biatlonisté v houstnoucí oberhofské mlze
zdroj: ČTK/DPA autor: Martin Schutt

Závod, ve kterém trefit terč bylo uměním. "Vidím dost blbě, i když jsou normální podmínky. A když je taková mlha… Střílel jsem do bílého pozadí, pro mě jde o nepřekonatelnou překážku," líčil například Tomáš Krupčík, který v závodech nosí kontaktní čočky. Mlha tak pro něj byla velkým problémem, což se projevilo – Krupčík kroužil čtyři trestná kola.

Ondřej Hošek, který do štafety nastoupil na poslední chvíli místo Ondřeje Soukupa, absolvoval jeden okruh a ztráta českého výběru dále narostla. Zkušenější polovina českého kvarteta, Ondřej Moravec a Michal Krčmář, nedokázala postavení výrazně zlepšit a Češi nakonec ani nedorazili do cíle, neboť byli ze závodu staženi.

"Kdyby to bylo na mně, byl bych určitě pro to ukončit. Závod nebyl regulérní. Samozřejmě ti vepředu budou šťastní, ti vzadu ne. Jury dlouho rokovala. S větrem se dá prát, ale na takovou mlhu nezareagujete," líčil český šéftrenér Ondřej Rybář, který také pochválil výkon debutujícího Hoška. "Zvládl to dobře," dodal Rybář.

Z vítězství se senzačně raduje švédské kvarteto, jež nejlépe naložilo se střeleckou loterií. Jury uvažovala o zastavení závodu, nakonec však takový krok nezvolila a nechala štafety pokračovat na trati. O takovém rozhodnutí jistě panují polemiky, nic to však nemění na tom, že uspěli ti, kteří se s podmínkami vyrovnali nejlépe. Kromě Švédů to byli Italové a Norové. 

Jak závod probíhal?

Český tým bohužel v úvodu navázal na výkony biatlonistek, které ve štafetě minuly osmnáct terčů. Tomáš Krupčík, jemuž trenéři svěřili úvodní úsek, nezvládl první položku a po čtyřech chybách musel na trestný okruh. Ještě hůře se Krupčíkovi vedlo na stojce, po níž putoval na další tři trestná kola. Nutno ovšem dodat, že v náročných podmínkách nebyl sám.

Ondřej Hošek tak na svém úseku mohl postavení českého týmu, který ztrácel na čelo obsazené překvapivě Belgií zhruba tři minuty, jen zlepšovat. Při své premiéře ve Světovém poháru se mu to dařilo. Na ležce, kde trestné kolo kroužili Rusové či Francouzi, chyboval jen jednou a smazal půlminutu z českého manka.

V husté mlze, které výrazně ztěžovala situaci na střelnici, se pokračovalo dále. Zatímco Belgičané nadále excelovali a vedli pořadí závodu, česká štafeta ztratila vydobyté pozice, neboť Hošek se tentokrát nevyhnul jednomu trestnému okruhu. České barvy spadly znovu na hranu druhé a třetí desítky. Ještě hůře na tom ale byli například němečtí biatlonisté.

Na trať šla ta zkušenější polovina z českého výběru. Ondřej Moravec střílel obstojně, což v Oberhofu znamenalo dvě chyby, a vrátil štafetu zpět do poloviny druhé desítky. Moravec ovšem předával Michalu Krčmářovi s již "astronomickou ztrátou" bezmála šesti minut. Na čele v tu chvíli jeli Italové, kteří se s podmínkami vyrovnali nejlépe.

Moravec byl nakonec jediným z české štafety, kdo nemusel běžet žádné metry navíc. Krčmář běžel jedno trestné kolo, po kterém byl ze závodu stažen, neboť jej předstihl finišující švédský biatlonista. Česká štafeta tak kontroverzní oberhofský podnik nedokončila.

Z vítězství se v závodě, o němž se jistě povedou diskuze, překvapivě radují švédští biatlonisté. Ti se na poslední střelbě vyvarovali trestného okruhu, a to na rozdíl od Italů, které pokažená závěrečná položka stála pravděpodobné vítězství. Na pódiu obě reprezentace doplnila norská štafeta. 

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Švédsko (Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson, Lindström) 1:19:44,1 (1 trest. okruh + 9 dobíjení), 2. Itálie (Bormolini, Hofer, Windisch, Chenal) -1:10,8 (2+11), 3. Norsko (Christiansen, L'Abee-Lund, Birkeland, T. Bö) -2:04,6 (3+14), 4. Rusko -2:32,1 (3+16), 5. Francie -2:41,3 (6+16), 6. Německo -3:40,0 (10+10), ...ČR (Krupčík, Hošek, Moravec, Krčmář) dostižena.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články