Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Střelba, střelba a zase střelba. Biatlonistům chybí maličko, uklidňuje fanoušky Málek

Dosavadní matné výkony českých biatlonistů v nové sezoně Světového poháru jsou pro řadu fanoušků rozčarováním. A možná i pro závodníky samotné. Realizační tým zjitřené emoce umírňuje a věří, že forma půjde nahoru. Co je k tomu zapotřebí? Hlavně lépe střílet. Jak říká trenér mužů Michalek Málek, biatlon je hlavně o nulách a rychlých nohách.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Samozřejmě, zamýšlíme se nad tím," odpovídá Málek na otázku, proč to zatím z české strany na tratích skřípe. Čeští biatlonisté se ve Švédsku, Rakousku a na poslední zastávce z prvního trimestru SP ve Francii nedokázali dostat do prvních dvou desítek.

Naposledy se v Annecy představili ve stíhačce, ale Ondřej Moravec a Tomáš Krupčík měli shodně čtyři chyby, lepší byl Michal Krčmář, který si oproti sprintu polepšil s dvěma chybami o 12 příček na 22. místo. Na start v hromadném závodu to ale nestačilo.

Krčmář je aktuálně v průběžném pořadí SP pětatřicátý s 59 body. "Už tam jsou okamžiky, které bych hodnotil pozitivně. Výkon na trati ve stíhačce byl slušnej. Cejtil jsem ze sebe, že odkážu akceptovat tempo ostatních, zase jsem to byl trochu já."

Faktorů, proč je vstup do sezony pomalý, je podle Krčmáře víc. "Jeden z nich třeba to, že jsme dělali víc silových tréninků, než rychlostních. Závod od závodu se mi jede líp a líp. Na nedostatcích se pokusíme zapracovat, ale příprava proběhla stejně jako v předchozích sezonách. Chybí tomu akorát výsledky," myslí si Krčmář.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Kde se stala chyba, na to nemám ještě úplně všechny podklady. Ale nemyslím, že by nějaká extra byla. Očekávání naše, závodníků i fanoušků byla trochu někde jinde," přiznává Málek, kterého těší fakt, že v posledních závodech byla vidět alespoň vzestupná tendence právě u Krčmáře. Tým navíc do stíhačky před Vánocemi nemohl počítat s Michalem Šlesingrem. "Vyřadilo ho zranění kolene," říká Málek.

Panikařit nechce. "Ale největší chybu, co nás stojí lepší výkony, je rozhodně střelnice. Necháváme tam zbytečně dost minut. Ono to tak nevypadá, i když kluci střílí za jedna, ale v téhle konkurenci se to nedá. Musí to být čistá položka," tvrdí Málek. Takže třeba zatímco Krčmář strávil střelbou ve stíhačce více než dvě minuty, u vítěze Johannese Böa to bylo o dvacet sekund méně.

Ilustrační foto

Tlak na biatlonisty se nicméně stupňuje. "Do téhle sezony jsme šli s nějakou vidinou, kluci chtěli navázat na loňské výsledky, kde byla medailová umístění i TOP 10. Tlak s tím zákonitě přichází, protože se nám to nepodařilo," ví Málek.

Vánoce tak tým stráví doma, ale pak už bude rychle spěchat zpátky do tréninkového zápřahu. "Bude zaměřený na to, abychom zamakali na střelnici. Půjdeme do kvality, co se týká intenzity. Je to o pohodě sportovců, aby prodali tréninkové úsilí v závodech. Chybí maličko, ale krůček jsme ještě nedokázali udělat."

Krčmář je rád za podporu od fanoušků, kteří týmu věří. "Moc jim děkuju. Čteme ty vzkazy, moc nám pomáhají a bojujeme s váma," ujišťuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články