Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Koukalová: Rusko se neomluvilo a nespolupracuje. Proto chci olympiádu bez něj

Gabriela Koukalová neustává ve svém ostrém vystupování vůči ruské účasti na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Minulý týden se vyjádřila jasně pro plošný trest pro všechny ruské sportovce a i po řadě negativních reakcí si za svými výroky stojí. Manipulace se vzorky je podle ní evidentní. Vyjádření Mezinárodního olympijského výboru k dopingové aféře ze Soči se očekává v úterý.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Je na nás, abychom si nenechali biatlon a sport jako takový ukrást. Touha po nefér výsledcích a politické moci nesmí ve sportu vyhrát," uvedla Koukalová na svém facebookovém profilu.

"Nemám nic proti Rusům jako národu. Rozhodně ne! Mám tam přátele a za svůj život jsem z této země poznala mnoho skvělých lidí, kterých si vážím. Ale to bohužel musím oddělit od své práce," zdůraznila.

Už dříve si byla vědoma podezřelých vzestupů běžecké formy u některých závodníků, ale bez důkazů nechtěla činit závěry. "Teď už je těch důkazů víc než dost. Přicházejí pravidelně. A jsou to důkazy, ne pouhé domněnky."

Podle mistryně světa a olympijské medailistky se se vzorky moči a krve manipulovalo prokazatelně. "V několika ženských vzorcích moči se našlo mužské DNA, v dalších příměs soli v takové koncentraci, které není lidské tělo za žádných okolností schopné vyprodukovat. A také nezapomínejme na zničení tisíců vzorků jen pár hodin předtím, než si je měla vyzvednout nezávislá komise složená z odborníků z celého světa," vypíchla.

MOV zvýšil na sklonku minulého týdne počet celkem prověřovaných případů na 36. Vyšetřování některých kauz navíc stále pokračuje a MOV proto nevylučuje, že otevře ještě další. Celkem už bylo kvůli systematickému a státem řízenému dopingu a manipulaci se vzorky v Soči, na které poukázali vyšetřovatelé Světové antidopingové agentury WADA v tzv. McLarenově zprávě, potrestáno 25 ruských sportovců.

Rusko přišlo již o jedenáct medailí a v hodnocení národů, které původně na domácí olympiádě ovládlo s bilancí 33 medailí (13-11-9), kleslo na šesté místo. Díky jedné z diskvalifikací se české biatlonové kvarteto včetně Koukalové dostalo dodatečně na bronzový stupínek.

Bez problémů?

Velkým problémem je podle nejlepší české biatlonistky posledních let systematičnost a také fakt, že se Rusko nestaví k věci konstruktivně. "Neslyšela jsem oficiální stanovisko Ruska, ani žádné jejich sportovní federace, kde by přiznali, že tu byl problém a teď dělají vše pro to, aby se neopakoval. Dělají, že se nic neděje, že je to vše politický komplot a že jsou nevinní. A že dopují všichni ostatní."

Gabriela Koukalová:

"Rusko se stále neomluvilo, nespolupracuje na zlepšení a vynucuje si vše z pozice síly a vydírání. Proto chci radši olympiádu bez něj."

Přiznala, že z jejího vyjádření možná nemá její tým vždycky radost. "Někdo to možná může označit i za 'marketingovou chybu'… Ale já tu nejsem od toho, abych se všem zavděčila a házela jen úsměvy. O tom život přece není," napsala.

Nepříliš nadějné vyhlídky

S biatlonovými úsměvy to v těchto měsících není u Koukalové zrovna kdovíjaké. Stále ji trápí bolesti lýtek a její start ve Světovém poháru je v nedohlednu. "Zatím je to strašně daleko od možnosti závodit," posteskl si o víkendu šéftrenér Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor na mušce: Ondřej Rybář o Gabriele Koukalové

Koukalová pobývala s týmem v Östersundu a trénovala podle svého plánu. "Lyžovala tady, ale to není lyžování, které by mělo co dočinění se závodním programem," podtrhl Rybář. "Pokud to mám hodnotit velice objektivně, tak si myslím, že tam není žádný progres. Není tam nic, o co bychom se mohli opřít," dodal.

Bolesti neodeznívají a vlak se už dávno rozjel. Naskočit do něj bude velmi obtížné. Olympijské hry začínají už za dva měsíce. "Zatím to nevypadá na žádné velké prognózy pro závody do Vánoc. Je tam spousta věcí, které se musejí dořešit, trénink je ze dne na den," uzavřel Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články