Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Vytrvalostní závod ovládl Bö, čeští biatlonisté se trápili

Ve vytrvalostním závodu na 20 kilometrů se ve švédském Östersundu radoval ze zlata suverénní Nor Johannes Bö. Dvacet z dvaceti dal i druhý Francouz Quentin Fillon Maillet, třetí skončil jeho týmový kolega Martin Fourcade. Češi střelecky zhusta chybovali, takže na nejlepší desítku mohli rázem zapomenout. Nevešli se přitom ani do té druhé.

Johannes Bö
zdroj: ČTK/AP

Českým biatlonistům v jejich prvním individuálním závodu letošní sezony nevyšla zejména střelba. Ondřej Moravec mohl na lepší umístění pomýšlet jen do třetí položky, kde jednou chyboval a už tak více než minutovou ztrátu ještě navýšil.

Michal Krčmář si závod odstřelil hned v úvodu, nakonec z toho bylo lapsů rovnou pět a skončil 66. Špatně si střelecky počínal také Michal Šlesingr, který jede ve Světovém poháru už svou 16. sezonu. Nakonec však dopadl nejlépe.

"Za střelbu chválím Moravce, se závodem se popral dobře, za běh dostane pochvalu Šlesingr. Bohužel tím skončím," řekl trenér biatlonistů Michael Málek. "Chtělo to střílet líp, každá minuta je znát. Podmínky na trati nebyly dobré, nic moc na jízdu. Velice náročné," doplnil Šlesingr.

Přitom šéftrenér Ondřej Rybář ještě před závodem, kde na biatlonisty čekalo i velmi náročné stoupání na čtyřkilometrovém okruhu, hovořil o tvrdé trati. Doufal, že výhoda jet vepředu bude na české straně.

Příliš tomu tak nebylo. Moravcovi se nedělní smíšená štafeta nepovedla, měl až 18. čas. Běh ovšem zdaleka nepatřil mezi jeho silné stránky ani dnes. Po čtvrté střelbě měl sekyru více než dvě minuty.

Analýza vytrvalostního závodu mužů
zdroj: ČT sport

Šlesingrovi to lítalo lépe, v konečném pořadí nakonec Moravce i se třemi chybami předstihl o čtyři místa  skončil 26. A navíc držel 21. nejlepší čas. To Moravec byl běžecky až v šesté desítce závodníků. "Nic, jedeme dál, v sobotu další závod," vyhlíží Moravec ke sprintu. Oba tak alespoň bodovali, což jim zajistilo umístění do čtyřicítky.

"U Ondry je to známá věc. Měl tréninkový výpadek zapříčiněný infekcí jater. Jeho závodní tempo a režim bude pomalu přicházet a bude se doufám zvedat běžecky. Jeho forma by měla růst," uvedl Málek, který do závodu nasadil i Tomáše Krupčíka (71. místo) a Jaroslava Soukupa (86.).

Chybovalo se téměř na všech stranách, našlo se však i pár výjimek. Johannes Bö odjel i ze čtvrté položky čistý, makal jako mašina a na druhého  a taktéž čistého  Quentina Fillona Mailleta, který je potřetí v kariéře stříbrný, měl čtyřiadvcetiletý biatlonista v cíli náskok se třetím nejlepším časem závodu rovnou dvě minuty.

Martin Fourcade, olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa z této distance, který na sebe byl navztekaný ze čtvrtého místa z nedělního sprintu dvojic s Marií Dorinovou Habertovou, se musel spokojit s bronzem. Zaměřil se na přesnost, na poslední položce mu to ale dvakrát nevyšlo.

Muži - vytrvalostní závod na 20 km:

1. J. Bö (Nor.) 53:24,5 (0 tr. minut), 2. Fillon Maillet -2:01,0 (0), 3. M. Fourcade (oba Fr.) -2:14,3 (2), 4. Eberhard (Rak.) -2:17,5 (1), 5. Babikov (Rus.) -2:20,7 (0), 6. Hofer (It.) -2:30,1 (2), 7. Weger (Švýc.) -2:34,1 (0), 8. Rastorgujevs (Lot.) -2:35,5 (2), 9. Loginov (Rus.) -2:38,1 (1), 10. Bauer (Slovin.) -2:42,2 (1), ...26. Šlesingr -4:45,0 (3), 30. Moravec -5:01,5 (1), 66. Krčmář -8:09,7 (5), 71. Krupčík -8:12,4 (3), 86. Soukup (všichni ČR) -10:00,7 (4).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články