Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Smíšeným dvojicím kralovalo Rakousko, Jislová se Šlesingrem byli desátí

Biatlonová sezona Světového poháru odstartovala triumfem rakouských biatlonistů, kteří si v závodu smíšených dvojic dojeli díky Lise Therese Hauserové a Simonu Ederovi pro první zlato. Druhé skončilo Německo, třetí překvapivě Kazachstán. České duo ve složení Jessica Jislová a Michal Šlesingr dojelo až desáté.

Simon Eder se raduje s Lisou Theresou Hauserovou
zdroj: ČTK/AP

Závod, který se jel v rámci Světového poháru teprve pošesté v historii, v minulosti českým reprezentantům příliš nevycházel. Eva Puskarčíková s Michalem Krčmářem zajeli dvakrát třinácté místo a loni pak byli právě v Östersundu čtrnáctí v pořadí. V Kontiolahti letos v březnu proto trenéři vsadili na Gabrielu Koukalovou a Ondřeje Moravce a byl z toho nejlepší dosavadní výsledek – šesté místo.

"Instruktáž byla taková, ať si přečtou pořádně pravidla. Člověk, když jede něco poprvé, neví, do čeho jde, ale myslím, že to zvládnou," řekl ještě před dnešním rychlým závodem trenér Michael Málek. Jislová se Šlesingrem nicméně ono finské umístění nezopakovali. S deseti chybami skončili desátí, na první Rakousko měli manko bez osmi vteřin dvě minuty.

Proč padla volba právě na Jislovou se Šlesingrem? "Museli jsme obsadit lidi. Chtěli jsme, aby se u kluků Michal trochu rozjel do dalších závodů. Jessica byla lepší než momentálně Lea Johanedisová," dodal Málek s výhledem na odpolední smíšenou štafetu.

Největší problém se ukázala být střelba. Přitom Jislová začala před první ranou střílet s velkou prodlevou, pak ale vybílila terče v rytmu bez dobíjení a na Rakušanku Lisu Theresu Hauserovou ztrácela devátým místem téměř 14 vteřin. Jenže na druhé položce dvakrát chybovala a dobíjením ztratila zhruba 20 sekund.

Střelecký čas Hauserové vs. Jislové
zdroj: ČT sport

Šlesingr tak vyjížděl z 11. místa, na ležce chyboval jednou a stáhl ztrátu na první desítku. Další střelecká zastávka mu však vyšla hůře, dobíjet musel dvakrát a při druhé předávce tak Jislová pokračovala jako dvanáctá na trati.

Komu se naopak dařilo na výbornou, bylo Rakousko s dvojicí Hauserová – Eder. Ta si dvěma chybami držela první příčku. Do té doby skvělý závod jela i Švédka Linn Perssonová se Sebastianem Samuelssonem. Jislovou mezitím čekala další ležka, s níž si poradila rychle, přesně, čistě.

Střelecký čas Edera vs. Šlesingra
zdroj: ČT sport

To v problémech byla Francie. Marii Dorinové Habertové to běžecky nevycházelo, s Martinem Fourcadem měla navíc po páté položce už šest chyb. Jen o příčku výše, tedy na šestém místě, byl další favorit – Němci.

Jislová mezitím na další stojce přidala dvě dobíjení a do závodu se opět vydal Šlesingr. Z obou položek přidal tři nepřesnosti, čímž muž, který načal svou šestnáctou sezonu ve Světovém poháru, uzavíral desítku. A tak také dojel. "Michal udělal šest dobití, což je docela dost. Snažil se to střílet rychle, ale před námi byli lepší střelci," zhodnotil trenér Málek.

S průběhem příliš spokojený nebyl. "V těchto závodech bychom si představovali být trochu výše. Super výsledek je šesté místo, solidní umístění je osmička, s desátým místem být spokojeni nemůžeme. Nebyli jsme na tom úplně špatně, ale dobíjení bylo moc. To pak znamená i propad dolů," dodal Málek.

Šlesingr měl singl mixu doslova 'plné brejle'. "Velice náročný závod. Tušil jsem, že to bude mazec, a byl možná ještě větší. V první části to šlo, v té druhé jsem toho měl až nad hlavu. Je to jiný závod, mezi střelbami je to krátké, rychlé, hrozný kvapík. Nebylo to snadné. Teď máme dost času se sebrat na další závody a vzpamatovat se z toho," prohlásil.

V konečném pořadí si polepšili Němci – Vanessa Hinzová a Erik Lesser nakonec dosáhli na stříbro. Překvapením závodu se pak stali Kazaši Galina Višněvská a Maxim Braun beroucí bronz i díky kolizi reprezentantů Ukrajiny a Itálie.

Úvodní závody smíšených dvojic SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

1. Hauserová, Eder (Rak.) 36:17,0 (0+2), 2. Hinzová, Lesser (Něm.) -16,5 (0+9), 3. Višněvská, Braun (Kaz.) -32,7 (0+5), 4. Dorinová Habertová, M. Fourcade (Fr) -33,7 (0+10), 5. Perssonová, Samuelsson (Švéd.) -34,3 (0+9), 6. Vita Semerenková, Pidručnyj (Ukr.) -34,9 (0+10), ...10. Jislová, Šlesingr (ČR) -1:52,2 (0+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články