Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Do Ruska nepojedeme. Letní MS v Čajkovském bude bez českých biatlonistů

Praha – Ačkoliv by se mohlo zdát, že spojení Ruska a biatlonu je po okolnostech nejen z uplynulé sezony minimálně dočasně zmrazeno, opak je pravdou. Už v pátek začíná v Čajkovském mistrovství světa v letním biatlonu, v plánech nadcházejícího ročníku Světového poháru navíc figuruje jako poslední zastávka Ťumeň. Čeští biatlonisté se ovšem minimálně světového šampionátu kvůli přípravě nezúčastní a nejistá je i účast v dalším dějišti. Třeba Gabriela Koukalová dala jasně najevo, že pokud se SP v Ťumeni odehraje, ona v něm figurovat nebude.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Smíšené štafety, sprinty a stíhačky jak pro juniorské, tak dospělé biatlonisty bude mít na třídenním programu už nyní vyprodaný letní světový šampionát v Čajkovském. Destinace leží nedaleko Uralu v Permském kraji, který se rozprostírá na východě Ruska.

Mistrovství světa se odehraje v šest let starém stadionu Sněžinka, který využívají pro přípravu ruští biatlonisté i běžkaři. Pro arénu to bude vůbec první mezinárodní akce a domácí biatlonisté vysílají na šampionát např. své tradiční želízko v ohni Antona Šipulina.

Testu před nadcházející olympijskou sezonou se zúčastní dvacet registrovaných týmů čítajících 74 mužů a 53 žen, české biatlonisty byste ale mezi nimi hledali marně. "Reprezentace se MS v letním biatlonu nezúčastní, protože jej nemá v plánu přípravy," říká mluvčí biatlonistů Tomáš Hermann.

Část českého týmu se připravuje v Jablonci nad Nisou, hlavní osa pak je momentálně na soustředění ve francouzském Prémanonu, kde jsou biatlonistky ve složení Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Lea Johanidesová, Gabriela Koukalová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková a Veronika Zvařičová.

Mezi muži to jsou Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Lukáš Kristejn, Tomáš Krupčík, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Tomáš Vojík, Milan Žemlička a Adam Václavík. Právě Václavík si v týdnu při tréninku po pádu na asfalt zlomil pravou lýtkovou kost a čeká ho několikatýdenní pauza.

Martin Fourcade
zdroj: REUTERS autor: Heiko Junge

Rusko zatím figuruje také v plánu pro nadcházející sezonu Světového poháru. Poslední zastávka 41. ročníku by se měla konat v druhé polovině března příštího roku v Ťumeni. Ta přišla po ruském dopingovém skandálu o pořádání uplynulého březnového SP a v rozpisu ji nahradilo finské Kontiolahti.

Právě zveřejnění zprávy Světové antidopingové agentury o organizovaném dopingu v Rusku, kdy ve zprávě vyšetřovatele Richarda McLarena figurovalo několik desítek podezřelých biatlonistů, stálo i za ztrátou mistrovství světa. Ťumeň jej měla pořádat v roce 2021. V Rusku se navíc neuskutečnilo ani únorové mistrovství světa juniorů, které měl hostit Rostov.

Ilustrační foto

Pokud se v březnu 2018 v Ťumeni opravdu Světový pohár uskuteční, mohlo by to být bez největších biatlonových hvězd. O možném bojkotu ještě v rámci minulého SP už před časem hovořil Martin Fourcade.

Dá se předpokládat, že akce by se nemuseli zúčastnit ani Američan Lowell Bailey či Michal Šlesingr. Právě tohle trio bylo v poslední době nejvíce vidět v tažení proti dopingu. "Jednoduše řečeno nechceme, aby v biatlonu byl doping. Chceme závodit férově," uvedl Šlesingr.

Nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová zase po zisku malého křišťálového glóbu nepodala v Oslu ruku šéfovi světového biatlonu Andersi Besserbergovi, čímž způsobila velké pozdvižení.

S Koukalovou následně prezident Mezinárodní biatlonové unie vedl dlouhý rozhovor. "Říkala jsem mu, že se mi zdá, že se k řešení dopingu staví nedostatečně," řekla Koukalová.

Gabriela Koukalová
zdroj: Reuters autor: Leonhard Foeger

Diskutovalo se i o tom, proč je právě Ťumeň dějištěm Světového poháru pro příští rok. "Proč se s tím už teď nic neudělalo, když měli Rusové takovou aféru. Musím říct, že jestli to tam příští rok bude, tak tam rozhodně ani nepojedu," řekla trojnásobná medailistka z mistrovství světa v Hochfilzenu.

"Co se týká destinace, náš postoj k ruskému dopingu i dopingu obecně zůstává neměnný," dodává Hermann.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza, který se do boje proti dopingu velmi zapojil, byl jedním z prvních, kdo žádal odebrání všech mezinárodních biatlonových akcí pořádaných v Rusku. Stejně jako Koukalová a další se stal zejména na sociálních sítích terčem posměchu a výhrůžek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články