Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Velké finále v Oslu je tady. Zbyde na Koukalovou aspoň trocha křišťálu?

Oslo – Tři dny, šest závodů. Bude to v Oslu pro všechny biatlonisty a biatlonistky velmi perný prodloužený víkend. Držitelé velkých glóbů jsou známí, Martin Fourcade a Laura Dahlmeierová už mohou slavit. Zálusk na malé glóby má ale také třeba Gabriela Koukalová. Eva Puskarčíková zase nemá daleko elitní desítku. A přenese si Ondřej Moravec formu z Finska i do norské metropole? Poslední tři biatlonové dny v sezoně SP mají v kouzelné aréně čím nalákat. Přímý přenos sprintů vysílá ČT sport a web ctsport.cz. Závod žen sledujte od 13:55, klání mužů od 16:25.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Do Osla se těším úplně nejvíc. To je třešnička na dortu, tam to mám hrozně ráda," prohlásila Koukalová před posledními třemi zastávkami Světového poháru v Koreji, Finsku a Norsku.

Koukalová se několikrát nechala slyšet, že hlavním cílem v sezoně byl zisk nejcennějšího kovu na mistrovství světa. Ale co alespoň jeden malý křišťálový glóbus na rozloučenou? Nebyl by k zahození. V závodech s hromadným startem ztrácí na německou suverénku jen 11 bodů. To je kupříkladu rozdíl mezi prvním a třetím místem. Úplně nemožný není ani boj o prvenství ve sprintu a stíhačce, i když tam je manko už podstatně větší.

Do velkého finále to půjde už jen silou vůle. Na Koukalové se podepisuje únava z dlouhé sezony. Navíc k tomu můžeme přičíst i ne zcela dokonalou letní přípravu. "Teď už to bolí hodně a asi to prostě už nestačí na ty top výsledky. Od mistrovství světa bych řekla, že je to závod od závodu jenom o vůli. Už to není taková ta pohoda, která tam byla," dodala.

Pořadí sprintů:

1. Dahlmeierová 362 bodů,

2. Koukalová 334,

3. Mäkäräinenová 323.

Pořadí stíhaček:

1. Dahlmeierová 373,

2. Mäkäräinenová 332,

3. Koukalová 330.

Pořadí závodů s hromadným startem:

1. Dahlmeierová 222,

2. Koukalová 211,

3. Mäkäräinenová 159.

Na druhou stranu si ale musí Koukalová dávat pozor na to, aby udržela druhé místo v celkovém pořadí. Po odečtech dvou nejhorších výsledků hájí česká jednička velice solidní 65bodový náskok před Finkou Kaisou Mäkäräinenovou.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast. Jaká byla uplynulá sezona?

To Puskarčíková, pokud by chtěla zaútočit poprvé v kariéře na umístění v první desítce, musela by hodně zabrat. V posledních závodech se příliš nesetkala s formou, naposledy v Kontiolahti nepostoupila ani ze sprintu do stíhačky.

Celkové pořadí SP:

1. Dahlmeierová 1137

2. Koukalová 970

3. Mäkäräinenová 883

9. Julia Džimová 550

10. Susan Dunkleeová 535

11. Eva Puskarčíková 492

Podívejte se, jak se vyrábějí křišťálové glóby:

Zajímavostí posledních závodů jsou rozšířené kvóty pro jednotlivé země za úspěchy v IBU Cupu. Například Rusové hodlají většího nasazení maximálně využít a nominují do sprintu osmičku biatlonistů a biatlonistek. Představí se i Alexandr Loginov, známý to dopingový hříšník, na kterého si počíhal Fourcade na MS v Hochfilzenu.

V Oslu se představí právě i Martin Fourcade, přestože dlouho koketoval s myšlenkou minimálně poslední zastávku vynechat, aby si prodloužil čas na odpočinek před náročnou přípravou na olympijskou sezonu. Před sebou může mít dva hlavní úkoly. Za prvé se pokusit porazit spolu s kolegy Němce v pořadí národů, přičemž Francouzi nyní ztrácejí 69 bodů. Za druhé vyrovnat absolutní rekord v počtu vítězství v jedné sezoně, který drží Magdalena Forsbergová. Fourcade má na kontě 13 triumfů, legendární Švédka vyhrála v sezoně 2000/2001 celkem 14 individuálních závodů.

Pořadí národů – muži:

1. Německo 7074 bodů,

2. Francie 7005,

3. Rusko 6799,

6. Ukrajina 5951,

7. Česko 5846.

Pořadí národů – ženy:

1. Německo 7603,

2. Francie 7220,

3. Ukrajina 6291,

4. Česko 6155,

5. Itálie 6096.

Z českého pohledu je rozhodně o co usilovat. Ve hře jsou především odměny. Rozdíl mezi šestýma a sedmým místem v případě mužů dělá 2000 eur, u žen mezi čtvrtým a pátým místem dokonce 5000 eur. Češi musejí na šesté Ukrajince stahovat po úpravě velkou 92bodovou porci, v případě žen to bude ještě větší drama. Italky ztrácejí z páté příčky po odečtech jen 32 bodů.

Moravcův jediný triumf

Před čtyřmi lety se v areálu v Holmenkollenu radoval Moravec ze svého jediného triumfu ve Světovém poháru. V dramatickém souboji v závodě s hromadným startem porazil tehdy Martina Fourcada. A podobný duel může klidně nastat i letos. Francouz bude chtít překonat Simona Schemppa, který zatím drží první pozici v této disciplíně. Současná česká jednička je od mistrovství světa v Hochfilzenu v dobré pohodě. Ve Finsku prohrál s lídrem SP ve sprintu jen o šest desetin sekundy a rád by mu to ve finále jistě oplatil.

"Jeho tělo a nohy jsou po absenci v Koreji čerstvé, navíc touží po vítězství. Tohle by mohl být Moravcův víkend," píší na oficiálním web IBU.

Po kotníky ve sněhu a na střelnici voda

Teploty panují v Oslu zatím příjemné, téměř jarní. Ale o víkendu má teplota klesnout pod bod mrazu. "Zatím jsme tu měli mlhu, silný nárazový vítr a teplo," poznamenal šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. "Během tréninku se sportovci boří po kotníky do sněhu. Mnozí se tak místo lyžování šli raději proklusnout," dodal na svazovém webu.

Pohled do sluncem zalitého areálu v Holmenkollenu:

Tratě by sice měly být i díky příhodnějšímu počasí v lepší kondici, na střelnici se ovšem stahuje tající voda. Nasazení závodníků do skupin pro sprint proto byla alchymie. Většina českých závodníků se vměstnala do první poloviny početného pole. Startovní listiny a následné výsledky najdete zde.

Téměř poutní místo

Holmenkollen, to je areál jako stvořený pro běh, skok, kombinaci a samozřejmě biatlon. Nádherné tratě, pohledy na město Oslo a na ikonický skokanský můstek. Na předměstí norské metropole se závodí už neuvěřitelných 135 let. Čechům se tu loni na mistrovství světa sice dařilo, ale na cenný kov nedosáhli. Téměř vždy chyběl malý kousek. Letos ze žádné zastávky neodjížděli bez umístění na pódiu. Podaří se prolomit smůlu a uzavřít rok dalším medailovým úspěchem?

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články