Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Loginov a Starychová po dopingovém distancu triumfovali na biatlonovém ME

Duszniki Zdroj (Polsko) - Dva měsíce po odpykání dvouletého trestu za doping vybojoval ruský biatlonista Alexandr Loginov titul mistra Evropy. Na úvod šampionátu v polském středisku Duszniki Zdroj vyhrál vytrvalostní závod na 20 km, který ruští reprezentanti zcela ovládli. V první šestici zabrali pět míst, jejich hegemonii narušil pouze stříbrný Krasimir Anev z Bulharska. Českým biatlonistům závod nevyšel, nejlepší z nich Jaroslav Soukup obsadil 32. místo s pěti trestnými minutami. Závod žen na 15 kilometrů ovládla střelecky stoprocentní Ruska Irina Starychová, Lea Johanidesová dojela na 21. místě.

Vítězové vytrvalostního závodu ME v biatlonu - Anev, Loginov, Slepov
zdroj: IBU

Čtyřiadvacetiletý Loginov neprošel v listopadu 2013 na Světovém poháru v Östersundu testem na krevní doping EPO. Na pozitivní nález čtyřnásobného juniorského mistra světa se přišlo až po roce díky zpětné kontrole odebraných vzorků.

Dvouletý distanc obdržel předloni v červenci. Po nedávném návratu k biatlonu stihl před ME pět startů v nižším Poháru IBU, v nichž vybojoval tři prvenství. "Měl jsem velmi těžký rok kvůli zlomené paži. Dlouho jsem se snažil dát dohromady, občas to ještě bolí," poznamenal Loginov po vítězství.

Důležitá pro něj byla zejména střelba. "Bylo pochopitelné, že podium se bude rozhodovat na střelnici," řekl Loginov, který hned na první ležce chyboval. "Když jsem minul, snažil jsem se dál dělat svoji práci a nenechat se odradit. Na trati jsem jel na maximum," uvedl.

Spokojený byl i stříbrný Anev. "Za tuhle medaili jsem velice šťastný, bylo pro mě velmi důležité získat ji," uvedl devětadvacetiletý bulharský biatlonista. "Mí kolegové z týmu jsou lepší střelci, ale dnes jsem zastřílel čistě, takže teď jsem nejlepší odstřelovač z ruské reprezentace," smál se třetí Slepov.

Ze tří mužů na stupních vítězů byl Slepcov možná nejšťastnější. "Dva týdny jsem marodil v posteli, pak dva týdny velmi málo trénoval a teď mám bronzovou medaili," smál se ruský biatlonista, který zastřílel čistě. "Takhle jsem naposledy střílel před pěti lety," prohlásil. "Mezi šesti nejlepšími je pět Rusů. Jsou velmi dobří, takže jsem rád, že jsem mezi nimi," dodal Anev.

Je nám líto, video expirovalo.
Stylový návrat po dopingu. Rusové Loginov a Starychová mají zlato z ME v biatlonu

Devětadvacetiletá Starychová měla pozitivní test na EPO při soustředění v závěru roku 2013. Dostala tříletý distanc a trest jí vypršel v prosinci. Také ona začátkem roku startovala v IBU Cupu a připsala si vítězství a druhé místo. Za Starychovou doběhla její krajanka Světlana Slepcovová, třetí byla Anastasija Merkušynová z Ukrajiny.

"Věděla jsem, že mám oproti soupeřkám velkou výhodu, ale makala jsem až do finiše, i když to bylo těžké," poznamenala ke zlatu Starychová střílející za nula. Podle Slepcovové individuální stříbro nedělá její biatlonový comeback kompletním. "Ale radost mi udělal," přiznala.

Merkušynová nechápala, co se stalo. "Je to pro mě velký výsledek," radovala se závodnice, která spolu se Slepcovovou chybovala jednou.

Na ME je i Gössnerová, která se nevešla do německé nominace

Mistrovství Evropy se v Polsku účastní i Miriam Gössnerová, která se nakonec kvůli nesplnění limitu nevešla do šestičlenné nominace na mistrovství světa. Ve vytrvalostním závodu obsadila šestadvacetiletá biatlonistka se šesti chybami až 29. místo.

Místo ní je v německém výběru, který pojede v únoru do Hochfilzenu, Nadine Horchlerová. Ta v uplynulém Světovém poháru v Anterselvě nečekaně zvítězila v závodu s hromadným startem před krajankou Laurou Dahlmaierovou a Gabrielou Koukalovou. V německé ženské nominaci ještě figurují Hammerschmidtová, Hildebrandová, Hinzová a Preussová.

Na ME v Polsku by se měli vedle Soukupa připravit na nadcházející světový šampionát další dva tradiční účastníci závodů Světového poháru Veronika Vítková a Lucie Charvátová. Doplňuje je dalších osm českých reprezentantů.

"Víme, že v případě Soukupa se účast v IBU Cupu nebo na ME projeví na výkonnosti pozitivně. Proto chceme tento princip uplatnit i u Veroniky (Vítkové) a Lucky (Charvátové)," uvedl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. Vítková ale zasáhne až do pátečního sprintu.

Výsledky mistrovství Evropy v biatlonu:

Muži - vytrvalostní závod na 20 km: 1. Loginov (Rus.) 49:54,3 (1 trest. minuta), 2. Anev (Bul.) -11,4 (0), 3. Slepov (Rus.) -53,6 (0), ...32. Soukup -4:27,4 (5), 38. Kristejn -4:47,8 (3), 45. T. Krupčík -5:24,0 (5), 55. M. Krupčík -6:00,7 (2), 56. Hošek -6:01,4 (3), 71. Vojík -7:33,9 (5).

Ženy - vytrvalostní závod na 15 km: 1. Starychová 44:24,7 (0), 2. Slepcovová (obě Rus.) -1:03,8 (1), 3. Merkušinová (Ukr.) -1:05,0 (1), ...21. Johanidesová -5:26,2 (3), 33. Jislová -7:17,9 (4), 63. Horká -10:29,3 (9).

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World

Hlavní zprávy

Nejčtenější články