Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Experiment ve štafetě nevyšel. Češky bez Koukalové doběhly až šestnácté

Anterselva (Itálie) Byl to závod, ve kterém se trenérský sbor rozhodl kvůli blížícímu se mistrovství světa a únavě Gabriely Koukalové experimentovat se složením štafety. Pokus však příliš nevyšel. České kvarteto ve složení Lucie Charvátová, Lea Johanidesová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková doběhlo v italské Anterselvě až na šestnácté pozici, když o výsledku rozhodly už první dva úseky. Z vítězství se radovaly reprezentantky Německa.

Lea Johanidesová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Po sobotním závodě s hromadným startem se trenér Zdeněk Vítek rozhodl, že tradiční tahounka Gabriela Koukalová tentokrát pro štafetu kvůli únavě dostane volno a možnost ukázat se budou mít Lucie Charvátové s Leou Johanidesovou. Oběma závodnicím se tak naskytla příležitost se poprat o nominaci na blížící se mistrovství světa. Ani jedné se však příliš nedařilo.

Už první úsek Charvátové nebyl ideální. Třiadvacetiletá závodnice sice předvedla solidní běh, ale ve střelbě opět dokazovala, že s malorážkou se jí letos nedaří. Po stojce musela jako jediná ze všech závodnic na trestné kolo a předávala šestnáctá.

V té době měly ještě Češky šanci, jenže Johanidesové se při návratu do Světového poháru vůbec nevedlo. Biatlonistka, která se mezi elitou objevila poprvé od roku 2012, zaostávala zejména v běžecké části, kde nabrala obrovské manko, a i na střelnici to drhlo. Češky se tak propadly až na jednadvacátou pozici se ztrátou téměř čtyř minut a o výsledku bylo rozhodnuto.

"Druhý úsek byl kámen úrazu, ale trochu jsme o tom věděli. Lea si to vyzkoušela, ztratili jsme tam skoro tři minuty, blížilo se to ke čtyřem. S tím se moc udělat nedá," zhodnotil po závodě šéftrenér českého týmu Ondřej Rybář.

"Neběželo se mi vůbec dobře. Nemohla jsem dýchat a motala jsem se. Když nemůžete a máte střílet, tak to podle toho také vypadalo," zhodnotila bezprostředně po doběhu sedmadvacetiletá závodnice.

Puskarčíková i Vítková tak mohly závod jen dojet, ale zejména druhá jmenovaná se vyburcovala k velice dobrému výkonu. Obě své střelecké položky vyčistila a Češky nakonec dojely jako šestnácté.

"Musely brát, že je to takhle postavené. Je to poprvé, co Gábina vypadla. Loni jezdila všechno, nešetřila se na své závody, ale tohle je tým. Holky to vzaly takhle, Verča se rozjíždí a jede lépe a lépe, což je strašně důležité," dodal Rybář.

Z vítězství se radovaly v krásném slunném počasí a podporovány davy fanoušků Němky. Velké favoritky o výhře rozhodly víceméně už během druhého úseku, kdy si začaly vytvářet náskok, který udržely až do cíle a připsaly si třetí triumf ve štafetě v řadě. Pro druhé místo si nakonec dojela Francie a třetí skončily domácí Italky.

Jak to v Anterselvě probíhalo?

Že Němky jsou hlavní aspirantky na triumf, bylo jasné už na startu. Kvarteto Vanessa Hinzová, Maren Hammerschmidtová, Franziska Hildebrandová, Laura Dahlmeierová budilo jako letošní suverénky velký respekt a od úvodu se drželo v popředí. Do závodu na 4 x 6 kilometru odstartovaly solidně také Češky a Charvátová jela mezi nejlepšími.

Nejmladší členka české štafety ovšem hned na první ležce ukázala, že v boji s terči se stále hledá. Dvakrát musela opravovat, ale pomohly jí i minely soupeřek, a tak ze střelnice odjížděla v kontaktu s nejlepšími.

Podobný scénář se odehrál i při následné stojce, kde už byl ale problém o poznání větší. Charvátová minula černé terče čtyřikrát, což znamenalo dvě věci: velkou ztrátu a trestné kolo.

Na předávku přijela jako šestnáctá 56,6 sekund za vedoucím duem Francie, Německo, které se dostaly do trháku.

Na druhý úsek vyjela za české barvy Johanidesová, která naposledy štafetu ve Světovém poháru jela právě v Anterselvě v roce 2012. Jenže italské klima jí nesvědčilo. Už od prvních metrů začala nabírat v běhu velkou ztrátu.

Po první střelbě v leže, v níž třikrát chybovala, se situace ještě zhoršila a vše vyvrcholilo po stojce. V ní přišly dvě minela a ztráta vyskočila téměř k třem minutám. Za Češkami se v té době v pořadí nacházely už jen tři týmy.

Puskarčíkové nakonec štafetu předala jako jednadvacátá s odstupem 3:56,2 minuty na vedoucí Němky. Ty si naopak díky Hammerschmidtové vytvořily po ležecké položce náskok a před třetí částí vedly už o více než půl minuty.

Druhá nejlepší Češka v průběžném pořadí Světového poháru tak neměla příliš velkou motivaci. Svůj úsek ale neodevzdala. Díky solidnímu běhu i střelbě, kde opravovala dohromady třikrát, přeskočila dvě štafety. "Na trati to bylo už hodně těžké. Třetí závod tady, už jsem viděla dvojitě, první dvě kola jsem vůbec nikoho neměla na dostřel, takže to byl spíš boj sám se sebou," prozradila.

V čele i po třetím úseku zůstaly bez větších problémů Němky. Hildebrantová předávala už s pohodlným náskokem 42 sekund vedoucí ženě seriálu Dahlmeirové, za kterou vyrazila druhá Francie a třetí Ukrajina.

Nejlepší podívanou z českého pohledu nabídlo posledních šest kilometrů. Vítkové se dařilo zejména na střelnici, kde všech deset terčů srazila bez jediné opravy. Celkově si v závěrečném úseku připsala pátý nejlepší čas a do cíle dorazila jako šestnáctá.

Časově překonala i Dahlmeirovou, která minula hned pětkrát, ale i díky nepřesnosti soupeřek si v cílové rovince mohla dojet pro německou vlajku a v poklidu oslavit třetí triumf v řadě.

Ani o druhé místo se nesváděl boj. Marie Dorinová Habertová předčila soupeřky s předstihem a se solidním odstupem dovezla Francii jako druhou. Větší drama se dlouho odehrávalo mezi Italkou Dorotheou Wiererovou a Anastasijí Merkušinovou, které usilovaly o bronz. Druhá jmenovaná ovšem v závěru vytuhla a ze stupňů vítězů se tak radovaly domácí.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - štafeta (4 x 6 km): 1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Hildebrandová, Dahlmeierová) 1:09:12,4 (0 trest. okruhů + 12 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Dorinová Habertová) -24,2 (0+8), 3. Itálie (Vittozziová, Sanfilippová, Runggaldierová, Wiererová) -33,4 (0+9), 4. Ukrajina -37,5 (0+6), 5. Rusko -1:16,0 (0+5), 6. Bělorusko -1:32,7 (0+7), ...16. ČR (Charvátová, Johanidesová, Puskarčíková, Vítková) -3:52,9 (1+13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články