Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Koukalová bere za Mäkäräinenovou další stříbro, Puskarčíková byla šestá

Ruhpolding – Gabriela Koukalová sice nedohnala ve stíhačce suverénní Finku Kaisu Mäkäräinenovou, udržela si ale s minutovou ztrátou skvělé druhé místo po sprintu, a uhájila tak žluté číslo pro vedoucí ženu Světového poháru. Koukalová se pošesté v řadě dostala na pódium. Do elitní desítky se vešla ještě šestá Eva Puskarčíková. Šestnáctá dojela Veronika Vítková. Další Češky nebodovaly. Světový pohár pokračuje příští týden v italské Anterselvě. Přímé přenosy nabídne od čtvrtka ČT sport a web ctsport.cz.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK/AP

"Všechno pozitivní. Gábina druhé místo a na širší podium to doplnila Evička, takže nám udělala ohromnou radost," zhodnitil šéftrenér Ondřej Rybář.

Od prvních metrů i střeleb bylo jasné, kdo závod ovládne. Za velkou finskou jízdou zuřil ale boj o druhé místo. Na první střelbě téměř synchronně dvakrát zachybovaly Koukalová s Laurou Dahlmeierovou. "Úsměvný moment byla první položka Laury a Gábiny, kdy se snad dohodly, kde udělají chyby," okomentoval Rybář.

"Jsem hrozně spokojená," řekla Koukalová Radiožurnálu. Na stupně vítězů se dostala pošesté v řadě, přičemž třikrát vyhrála a třikrát byla druhá. "To se mi snad nepovedlo ani v minulé sezoně. To je paráda, to je pohádka," libovala si.

V závěru se ukázalo, jakou jistotu nyní vedoucí biatlonistka celkového pořadí SP získala. Únava navíc nebyla v projevu na lyžích příliš znát. I když v běhu zaznamenala až desátý čas. Lepší byla i pátá Vítková. V cíli toho ale měla Koukalová plné zuby. "Od Nového Města je to závod od závodu těžší a těžší. Doufám, že následující dny budou spíš odpočinkové než tréninkové. Snad se podaří dojíst zpátky vydanou energii, aby bylo z čeho závodit další víkend," dodala.

Přesnou a rychlou střelbou se nyní prezentuje i česká dvojka Puskarčíková. Poslední běžecký okruh jí navíc nadmíru sednul a ve finiši porazila například i italskou hvězdu Dorotheu Wierrerovou. "Za výsledek jsem hrozně ráda. Třetí závod a sníh nebyl moc rychlý – bylo to dost náročný," popsala Puskarčíková s klasickým úsměvem.

Češkám to na lyžích jelo. "Servis tady odvedl výbornou práci," podotkl Rybář. Dobře běžela i Vítková a jen tři chyby jí neumožnily bojovat o lepší než šestnácté místo. Polepšila si ale o pět pozic.

Lucie Charvátové i Markétě Davidové se nepovedla střelba. Prvně jmenovaná chybovala sedmkrát a skončila 46., dvacetiletá naděje mířila nepřesně šestkrát a dojela o dvě místa hůře.

Co přinesla stíhačka v Ruhpoldingu?

S velkým náskokem do závodu odstartovala Kaisa Mäkäräinenová a od počátku se ode všech ještě více vzdalovala. Nešťastně začala stíhačka pro Marii Dorinovou Habertovou, na čerstvém sněhu neustála jeden ze sjezdů a upadla na pažbu své zbraně. Už před prvním mezičasem druhou Koukalovou téměř dojela Dahlmeierová.

Finka si nechtěla připouštět sebemenší dramatizaci a odstřílela čistě. Na rozdíl od Dahlmeierové a Koukalové, které musely shodně na 300 metrů navíc. Před obě se stačila vměstnat Italka Wiererová. Puskarčíková odstřílela nejrychleji za 21 sekund a hlavně bezchybně. Také Davidová neminula ani jednou a polepšila si o tři místa. Ještě dvě příčky před ní odjela Vítková s jednou chybou. Charvátová také jednou minula a držela si umístění na pomezí zisku bodů.

Mäkäräinenová si vezla převelký náskok více než minutový. Puskarčíková si držela desáté místo, Vítková se pohybovala na konci druhé desítky. Mírně si v běhu polepšovala i Charvátová.

Finka byla k nezastavení. Druhá střelba a druhá nula. Všechny její nejbližší pronásledovatelky také nechybovaly, ale druhá Wiererová měla propastné manko minuty a devíti vteřin. Puskarčíková za 23 vteřin opět vybílila terče a odjížděla jako osmá. Vítková i Davidová udělaly po jedné chybě a mírně si pohoršily. Charvátové se po dvou minelách body vzdalovaly.

Kaisa Mäkäräinenová jela ve stíhačce sólo závod
zdroj: ČTK/DPA

Vedoucí Mäkäräinenová se nikam zbytečně nehnala. Na trati byly nezvykle rychlejší například Dorinová Habertová nebo i Hildebrandová. Finka si však v klidu mohla dovolit i jednu velkou chybu na střelnici. Jediná z pronásledovatelek neminula Koukalová, ale odjížděla až minutu po Fince. Puskarčíková netrefila první terč v závodě, ale stále byla v první desítce. Vítkové se také ne zcela vedlo. Třetí střelba třetí chyba. Zásluhou rychlého běhu se však stále držela ve třetí desítce. Davidová žel netrefila tři terče, což znamenalo velký propad. Pro další životní výsledek si jela Švédka Öbergová. Ve sprintu byla sedmá a po třetí střelbě figurovala na třetím místě.

Nejlepší Finka si poslední střelbu zkušeně pohlídala a odjela s klidem a úsměvem první. Koukalová také zvládla vše s přehledem. Další závodnice bojovaly už jen o bronz. Puskarčíková odjela sedmá a díky famóznímu závěru slavila v cíli šesté místo. Hned za Švédkou Öbergovou. Třetí dojela Dorinová Habertová a čtvrtá domácí favoritka Dahlmeierová. Příliš mnoho trestných kol zabránily Charvátové i Davidové bojovat o bodovaná umístění.

Výsledky stíhačky žen v Ruhpoldingu

1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:58,0 (1), 2. Koukalová (ČR) -1:00,9 (2), 3. Dorinová Habertová (Fr.) -1:23,1 (3), 4. Dahlmeierová (Něm.) -1:32,7 (4), 5. Öbergová (Švéd.) -1:39,4 (1), 6. Puskarčíková (ČR) -1:49,9 (1), 7. Wiererová (It.) -1:50,9 (2), 8. Chevalierová (Fr.) -1:51,5 (1), 9. Olsbuová (Nor.) -1:59,8 (1), 10. Vittozziová (It.) -2:04,6 (0), ...16. Vítková -2:25,9 (3), 46. Charvátová -5:14,5 (7), 48. Davidová (všechny ČR) -5:27,4 (6).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. Koukalová 587, 2. Mäkäräinenová 568, 3. Dahlmeierová 555, 4. Dorinová Habertová 517, 5. Wiererová 432, 6. Hildebrandová (Něm.) 366, ...8. Puskarčíková 345, 21. Vítková 222, 51. Charvátová 52, 73. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČRo Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články