Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šlesingr: Tresty za doping musejí být odstrašující

Ruhpolding – Michal Šlesingr se pasoval do role jednoho z vůdců v tažení proti dopingu. Vedení Mezinárodní biatlonové unie (IBU) by mělo podle českého závodníka reagovat rychleji a pružněji v návaznosti na četná podezření vyplývající z tzv. McLarenovy zprávy. V sázce je dobré jméno biatlonu. Důležité jsou podle Šlesingra mnohem tvrdší adresné tresty pro jednotlivce i národní federace. Některé dohodnuté body budou muset být přeformulovány.

Michal Šlesingr v obležení novinářů
zdroj: ČT autor: Ondřej Nováček

"Snažíme se o to, abychom mohli soutěžit v čistém sportu, aby si biatlon nezkazil pověst. Aby se nestalo něco, co třeba v cyklistice," řekl Šlesingr v rozhovoru pro Radiožurnál.

Před týdnem na jednání v Oberhofu se zhruba šedesátka závodníků dohodla na požadavcích, které mají směřovat k rychlé reakci IBU. Biatlonisté chtějí doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa pro ty, kteří dopovali. Požadují snížit kvóty pro start ve Světovém poháru pro národní federace, jejichž biatlonisté dopovali. Horní hranice pro pokutu za doping by se měla zvýšit z 200 tisíc eur. Zároveň volají po více informacích o současném vyšetřování ruského dopingu.

Zvláště první bod však musí projít revizí. "Člověk, který má dopingovou minulost, nesmí na olympiádu – to možné není. Pokoušela se o to MOV, ale smetl jim to (sportovní arbitráž) CAS. Tudy cesta asi úplně nepůjde. Pokud má člověk odpykaný trest, může si dělat, co chce," vysvětlil Šlesingr.

zdroj: ČTK/DPA

Šéf IBU Anders Besseberg upozornil, že rychlé řešení problémů není jednoduché. Výkonný výbor údajně nemůže o řadě věcí rozhodovat a čekat se musí až na řádné jednání kongresu IBU v příštím roce. Podle Šlesingra to není přesné. "Předseda IBU se trošku plete. V pravidlech IBU je, že ve chvíli, kdy se nacházíme ve výjimečné situaci, může jednat výkonný výbor. To, co vykoná, podléhá budoucímu kongresu. Nicméně jsme se to rozhodli přeformulovat. Budeme to definovat obecněji, aby si IBU mohla říct, co je schopna udělat," uvedl Šlesingr.

Hlavně demotivovat

Český biatlonista je přesvědčen, že není možné vymyslet dokonalý systém ochrany sportu, který by se nedal obejít. "Je to jen o kreativitě a úsilí, které tomu člověk věnuje. Musíme hlavně demotivovat. Aby tam nebyla snaha to obcházet," zdůraznil.

Šlesingr nechce tlačit zbytečně na pilu, jasné, průhledné a rychlé řešení je ale podle něj důležité. "Věci se musí řešit včas a razantně. Kdybychom věci tlačili před sebou, následné problémy budou větší," prohlásil pro Radiožurnál.

Rusové nemají nic jistého

Podle zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů. Dvěma byla pozastavena činnost, další jsou vyšetřováni. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v Ťumeni a juniorského MS v Ostrově.

Rusové byli přesto schopni v létě získat organizaci mistrovství světa v roce 2021. Šlesingr si myslí, že nic ještě není jisté. "Máme schválené pořadatelství do země, kde není schválený antidopingový program, což považuji za velký problém," podtrhl Šlesingr.

Zdroj
ČRo Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články