Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky ovládly závod s hromadným startem. Koukalová vyhrála, Puskarčíková bere bronz

Oberhof – Bezchybná Gabriela Koukalová ovládla závod s hromadným startem v německém Oberhofu. O více než půl minuty za ní dojela Němka Laura Dahlmeierová. Na třetím místě skončila Eva Puskarčíková. Jen české reprezentantky nemusely na trestné kolo. Koukalová uhájila žluté číslo pro vedoucí ženu pořadí Světového poháru.

Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková slaví s týmem zlato a bronz
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Takový závod s hromadným startem biatlonová historie nepamatuje. Na stupně vítězek vystoupaly dvě české závodnice. Obě neudělaly na střelnici jedinou chybu. Koukalová k tomu přidala i výtečný běh, Puskarčíková zase rychlopalbu - v celkovém pořadí druhou nejsvižnější. "Máme z toho obrovskou radost, nedá se to ani popsat. Obrovská euforie," uvedl bezprostředně po závodě spokojený trenér Zdeněk Vítek.

"Úžasný víkend, jeden z nejlepších v mém životě," prohlásila v cíli Koukalová. V Oberhofu dvakrát vyhrála a jednou byla druhá.

Ve finiši měly obě Češky spoustu času. Koukalová rozdávala úsměvy v celém posledním okruhu a v cílové rovince si plácla s trenéry a členy realizačního týmu. Do cíle pak "dopádlovala". Objala Dahlmeierovou a spěchala k další usměvavé – Puskarčíkové.

Jedinou chvilku nejistoty si trenér Vítek prožil při druhé střelbě. "Byl jsem trochu nervózní, když střílela Gábina druhou ležku, protože byla celá vpravo. Ale žádnou ránu neutrhla," popsal Vítek. Z pohledu české závodnice byla ale tou nejvíce svízelnou úplně jiná chvíle. "Na první ležce to bylo hodně těžké, protože mi nějaká vločka zapadla do dioptru a hrozně špatně jsem viděla na terče. Musela jsem se hodně koncentrovat," uvedla Koukalová.

Radost trenéru Vítkovi udělala i Puskarčíková. "Předvedla skvělý střelecký výkon, rychle a v rytmu. Už včera zrychlovala a dneska excelentní výkon." Že byla klíčová forma na střelnici, potvrdila i sama závodnice. "Po onemocnění přes Vánoce se mi moc dobře neběželo, spoléhala jsem spíš na střelbu, která se mi moc nedařila. Takže jsem moc ráda, že se mi podařily čtyři nuly," podotkla Puskarčíková.

Koukalová vyhrála závod SP pošestnácté v kariéře a počtvrté v sezoně. Triumfem navýšila náskok v čele Světového poháru před druhou Dahlmeierovou na 15 bodů. Puskarčíková si vyrovnala maximum ze stíhačky v Pokljuce.

Jak probíhal "masák"?

Od začátku do toho začala hodně šlapat Mäkäräinenová. Na první střelbu přijížděla s mírným náskokem. Koukalová se držela s Dahlmeierovou na čtvrtém a pátém místě.

Zatímco Němka vyčistila terče bleskurychle, Koukalová strávila na střelnici hodně času a odjížděla s třináctisekundovým odstupem za vedoucí Akimovovou. Puskarčíková rovněž střílela bezchybně a patřilo jí deváté místo. Zcela selhala vedoucí Finka, po čtyřech chybách odjížděla poslední, manko musela dohánět po dvou minelách i Dorinová Habertová.

Obdivuhodný čin fair play ukázala Hauserová. Ve druhém běžeckém okruhu dala Hinzové svou hůl jako náhradu za tu, kterou Němce přišlápla. Dobrý skutek byl však vzápětí potrestán. V následném sjezdu Rakušanka upadla a ztratila další sekundy.

Na čele se utvořil pětičlenný vláček. Koukalová se dotáhla na nejlepší – Dahlmeierovou, Hildebrandovou a Braisazovou. Vedoucí žena Světového poháru zastřílela bezchybně a navíc o poznání rychleji a odjížděla na první pozici. Za českou jedničkou se stále držela Dahlmeierová, pak také Američanka Dunkleeová a Akimovová. Puskarčíková byla po dvou čistých položkách na výborném šestém místě.

Koukalová se nikam nehnala. S Němkou dojely společně na třetí střelbu. Zatímco Dahlmeierová jednou chybovala, Koukalová nikoli. Za ní se díky rychlopalbě vyřítila Puskarčíková.

Jenže druhou Češku velmi záhy předjel německý tandem Dahlmeierová a Hildebrandová. Všechny však na čelo ztrácely. Dahlmeierová se s tím snažila něco udělat a zvyšovala obrátky.

Koukalová ukázala opět svou zkušenost a ostřílenost – vyčistila i čtvrtou položku a v pohodě stihla v posledním okruhu i pozdravit fanoušky. Jelo se s velkými rozestupy. Druhá byla Dahlmeierová, Puskarčíková rovněž vybílila rychle všech pět terčů a mohla slavit třetí místo – už druhé letošní.

Výsledky závodu s hromadným startem žen v Oberhofu

1. Koukalová (ČR) 37:20,5 (0), 2. Dahlmeierová (Něm.) -31,5 (1), 3. Puskarčíková (ČR) -45,4 (0), 4. Višněvská (Kaz.) -1:11,6 (1), 5. Džimová (Ukr.) -1:12,6 (3), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:14,0 (2), 7. Gasparinová (Švýc.) 1:27,7 (1), 8. Mäkäräinenová (Fin.) -1:39,9 (7), 9. Dunkleeová (USA) -1:43,5 (3), 10. Olsbuová (Nor.) -1:46,6 (3).

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů): 1. Koukalová 479, 2. Dahlmeierová 464, 3. Mäkäräinenová 448, 4. Dorinová-Habertová (Fr.) 426, 5. Hildebrandová 305, 6. Braisazová (Fr.) 299, ...9. Puskarčíková 280, 23. Vítková 177, 46. Charvátová (obě ČR) 52.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články