Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Boj proti dopingu? Nemusíme vyjet masák, další level je bojkot SP, připustil Šlesingr

Nové Město na Moravě – Michal Šlesingr je dalším z biatlonistů, kteří se vyjádřili k ruské dopingové kauze. Po Martinu Fourcadeovi i Šlesingr zmínil možnost bojkotu některého ze Světových pohárů. Nevyloučil ani jinou formu protestu. "Celé mi to dost vadí. Hlavně jak se k tomu staví Mezinárodní biatlonová unie. Nenecháme se sebou zametat," řekl devatenáctý muž stíhačky v Novém Městě.

Michal Šlesingr v obležení novinářů
zdroj: ČT autor: Ondřej Nováček

Po zveřejnění seznamu 31 ruských biatlonistů, kteří dopovali, volá šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza po stopce pro pořadatelství mistrovství světa 2021 v Ťumeni. Lídr Světového poháru Fourcade zase naznačil možnost bojkotu závodů, pokud by se situace do ledna nezačala rázně řešit. Teď se k němu připojil i Šlesingr.

"Už to řešíme delší dobu. Už po první McLarenově zprávě jsme byli dost napružení. Vadí mi, jak je k tomu IBU laxní. To, že byla podpořena Ťumeň v době, kdy je to dost kontroverzní, všichni se do ruského sportu opírají, jsou tady důkazy proti nim… Asi to nebylo pro nic za nic," řekl Šlesingr.

Sport
zdroj: ČT4

Mezinárodní biatlonové unii teď podle něj teče do bot. "Už i my sportovci jsme se proti nim začali trochu šikovat. Určitě je to nadpoloviční většina. Snažíme se držet při sobě a být IBU partnerem, aby s námi nemohli jen tak zametat," řekl rázně.

Nevyloučil přitom ani možnost tvrdé reakce. "Ve chvíli, kdy se nám bude zdát, jak s tím IBU nakládá, tak nějakým způsobem pojďme… Jako sportovci na ně máme spolu s médii největší páku. Když si stoupneme na masáku a zůstaneme pět minut po výstřelu stát a až pak se rozjedeme, bude to ohromný prostor. Všichni se budou ptát, co se stalo a proč," řekl Šlesingr, který si myslí, že v tu chvíli by se IBU zalekla. "Je to pro ně ohromný strašák," dodal.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Další možnost podle něj může být, že se na jednom ze Světových pohárů vůbec nemusí startovat. "Tak uvidíme, jak s tím naloží," řekl Šlesingr, který má McLarenovu zprávu pročtenou. "Jasně, listoval jsem tím," uvedl.

Ve druhé McLerenově zprávě stojí zásadní informace. Systematický doping v ruském sportu v letech 2011-2015 se má týkat více než tisíce sportovců. V Rusku se v té souvislosti nebude konat mistrovství světa bobistů a skeletonistů.

Problém vystoupit proti IBU by podle Šlesingra mohly mít hlavně východní státy. "Ale věřím, že i ony by se chtěly minimálně prezentovat tak, že proti tomu bojují. A ve finále, kdybychom se ten start rozhodli pozdržet, tak i Rus, který tam může stát, tím třeba pošle nějaký signál," zamyslel se.

Ruský systém podle něj drží tamní sportovce v pasti. "Je to tak, trochu jo. Tohle je způsob, jak jim pomoct. Oni musí vytvořit páky na národní federaci, včetně toho, že to bude dělat i okolí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články