Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rybář: Trénink byl tak těžký, že závody budou odpočinkem. To je ideální stav

Östersund – Čeští biatlonisté mají za sebou další tvrdou přípravu. Závodníci nejen zrychlovali střelbu. Podle šéftrenéra Ondřeje Rybáře odvedli všichni maximum. Jen porovnání s konkurencí přijde až tuto neděli, kdy se celý seriál Světového poháru rozjede. První prověrka formy se bude konat ve švédském Östersundu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybář: Sportovci udělali maximum, netrpělivě očekávám start

"Oni už kolikrát říkají 'už aby byly závody', protože trénink je tak těžký, že závody jsou pro ně odpočinkem. To je pro trenéra ideální stav," prohlásil ve Sportovních zprávách Rybář.

Biatlon se během několika let stal jedním z nejsledovanějších sportů v Česku. Tlak přirozeně roste. "Nechceme zklamat očekávání, na druhou stranu nemá cenu se s tím stresovat. Myslím si, že sportovci dělali maximum, aby byli na další sezonu připraveni. Já jenom budu netrpělivě očekávat start, jestli to ukážou hned v prvních závodech," uvedl Rybář.

Pozornost bude upřena především na obhájkyni celkového vítězství v seriálu Gabrielu Koukalovou. Ta má za sebou hektické léto se zdravotními problémy a po posledním soustředění ve finském Vuokatti zůstala na severu, aby dohnala manko.

Sport
zdroj: ČT4

Koukalová se připravovala s mužskou částí reprezentace. Rybář mírně pozměnil model tréninku a snažil se zrychlit střelbu svých svěřenců. Ti, co překonali dva měsíce práce, nyní zjišťují, že střílejí o tři až čtyři sekundy rychleji. Ne všem však změna sedla. Výjimkou je právě Koukalová, která se víceméně vrací ke svému standardu.

"Myslím si ale, že i Gábina je schopná střílet rychleji než loni, ale bude to strašně ovlivněné tím, jak se ta sezona bude vyvíjet," zdůraznil Rybář.

Nejen rychlost střelby

Rychlost střelby se omílá stále dokola, ale tréninky nebyly jen o tom. "Věnovali se nejen zrychlení střelby. Ale také jak skloubit rodinný život a sport. Sport je jejich povolání, nemůže jít do ústraní. Každopádně je potřeba respektovat jejich životní období," vyzdvihl důležitý aspekt přípravy reprezentační šéftrenér.

Po nepříliš vydařené sezoně se bude chtít vrátit na stupně vítězů Ondřej Moravec. I proto, že letos měl klidnější přípravu než loni, kdy kupoval dům, stěhoval se a čekal narození potomka. "Kluci sami pro sebe skončili za svým očekáváním. Bylo potřeba je popíchnout, aby vyšplhali zpátky na pódia," uvedl Rybář. "Musejí chtít sami, v tom problém není. Ideální závodník má vůli a přiměřené ambice, které je schopen mít pod kontrolou. To ti závodníci mají," dodal.

Poslední týdny na dalekém severu českému týmu prospěly. Sněhu bylo dostatek, podmínky byly kvalitní. Jen srovnání chybělo. "Asi je to první rok, kdy jsme neměli s nikým porovnání, protože z týmů tam byly akorát ukrajinští junioři, béčko a pak Fini, kteří jeli závody o čtyři dny dřív. Standardní výsledky předvedli Michal Šlesingr, Ondra Moravec a Michal Krčmář. V jednom závodu jim dobře sekundoval Adam Václavík, ale střelba ještě není úplně vyrovnaná. U žen dvakrát dominovala Gábina (Koukalová)," přiblížil Rybář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články