Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vítek o Koukalové: Ví, kdy se má koncentrovat. Mohlo by to být dobré

Praha – Obhajoba triumfu ve Světovém poháru? Proč ne, míní trenér Zdeněk Vítek o šancích Gabriely Koukalové. Elitní biatlonistka je jednou nahoře, jednou dole a možná se tento cyklus opakuje častěji než u jiných. Koukalová má za sebou složité tréninkové období, ale podle trenéra Vítka je pár dnů před startem sezony připravená. Světový pohár začíná v neděli v Östersundu. Přímé přenosy vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Gabriela Koukalová na střelnici
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Jak to bylo v průběhu přípravy jako na houpačce, tak teď se zdá, že je zase nahoře. Že se to zvedá," řekl Vítek o rozpoložení Koukalové.

Obhájkyně celkového prvenství v SP se připravuje s muži a má trenérské plány od šéftrenéra Ondřeje Rybáře. I Vítek ale má vliv na její tréninky a má ji pod dohledem. Proto ví, jaké mívá česká hvězda nálady. "Když je to na dobré straně, tak je perfektní. Dobře se s ní spolupracuje, ví, co chce, a je soutěživá," řekl Vítek. A jaké to je, když přijde horší období? "Když je to na špatné straně, tak... Každý z nás je občas na zabití," podotkl smířlivě Vítek.

Po zisku velkého křišťálového glóbu se v květnu vdala za badmintonistu Petra Koukala, měla nespočet společenských povinnosti a skončila vyčerpaná psychicky i fyzicky. Přišel tak tréninkový výpadek, ale od konce léta je zpět v tréninku a naladěná na zimu. "Myslím, že je připravená dobře. Jestli stoprocentně, to budeme vědět na konci sezony. Vlny tam občas byly, ale ona ví, kdy se má začít koncentrovat. Jestli se bude koncentrovat jako teď na podzim, tak by to mohlo být dobré," řekl Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté šest dní před startem sezony

Ve vzduchu tak visí otázka, jestli bude schopná obhájit vítězství ve Světovém poháru. "Proč by nemohla? Může, ale čím míň na to bude myslet, míň lidí se jí na to bude ptát, tím to pro ni bude snazší," prohlásil Vítek. Základem je podle kouče nemyslet na to, že obhajuje. "Nejde jít na start s tím, že musím vyhrát každý závod, abych získal glóbus. Je potřeba postupovat ránu od rány, závod od závodu. Je to potřeba dělat krok za krokem," zdůraznil.

Cesta k rychlé střelbě a zase zpátky

Česká reprezentace od jara pilovala zrychlení přípravy na střelbu. V konečném výsledku rozhoduje každá vteřina, ale Koukalová si novinku nezažila. "To je trošku problém," řekl Vítek a dodal: "Snažila se na tom pracovat, ale občas jí tam lítaly jedničky, což pro ni byl problém, takže se víceméně vrací ke svému standardu. Ale věřím, že předvede pěkné rychlé stojky, když na tom bude dobře."

V minulém ročníku Koukalová párkrát při odjíždění ze střelnice ztratila hůlku a přišla o cenné vteřiny. Speciální dril na to před nadcházející sezonou neměla. "Gábina moc dobře ví, co má dělat a že to občas neudělá. Nikdo z nás není stoprocentní," usmál se Vítek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články