Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Chvění zintenzivňuje. Čeští biatlonisté už chtějí vědět, na čem jsou

Praha – Po sezoně s velkým křišťálovým glóbem pro Gabrielu Koukalovou, ale také bez medaile z mistrovství světa udělali čeští biatlonisté řadu změn. Daniela Müllera nahradil u servisu Tomáš Žídek. Novým koučem mužů se stal Michael Málek. V přípravě se trénovalo zrychlování střelby. Tým má stejné složení jako loni, chybí pouze Jitka Landová, která má potíže s imunitou. Světový pohár začíná v neděli v Östersundu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Čeští biatlonoví reprezentanti před startem sezony
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Každá sezona je stejná, na začátku je takové to chvění uvnitř, že nevíte, na čem jste. Neměli jsme co do činění s konkurencí, po prvních závodech bude člověk moudřejší. Po Östersundu budeme vidět, jestli se něco stalo špatně nebo dobře," řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář.

Na zrychlení střelby Rybář pracoval s týmem proto, že to vyplynulo z výsledků analýz výkonů závodníků. "Občas nás těch pár sekund připravilo o pěkné výsledky," upozornil. "Uvidíme na závodech. Nechci být skeptický, ale v tréninku jde všechno většinou líp než v závodu. Musí si to každý zažít a vyzkoušet, uvidíme," prohlásil.

Zpočátku práce nevedla ke kýženému úspěchu a ne všichni biatlonisté u změny vydrželi. "Ale ti, co překonali dva měsíce práce, tak nyní zjišťují, že střílejí automaticky o 3 až 4 sekundy rychleji, aniž by si to uvědomili," radoval se Rybář. "Byl bych strašně rád, kdyby se to povedlo v závodu a mohli jsem říct, že to za to stálo," doufal. Výjimkou je Gabriela Koukalová, obhájkyně celkového vítězství ve Světovém poháru. "Když nemáte přesvědčení, že to je správná cesta, tak ten efekt je daleko menší," přemítal Rybář. "Gábina pokračuje v tom tréninku, ale je pro ni těžké přehodit výhybku v hlavě a jít do risku. Navíc k tomu přispěla i skutečnost, že v létě nebyla ve zdravotní pohodě," myslel si.

Ke změně došlo v trenérském vedení. U mužů nahradil Málek dosavadního kouče Marka Lejska, který se přesunul k rezervnímu týmu B. "Předcházelo tomu velké rozhodování, je to pro mě obrovská výzva, dostat se do týmu, který má výsledky," řekl Málek, dosavadní klubový trenér z Letohradu. Věří, že se profesně dokáže posunout. "Měl jsem obavy, jestli na to mám, ale tady to není jen o jednom člověku, jsem součástí fungujícího týmu. Doufám, že se začlením a přinese to nějaké ovoce," věřil Málek.

Hlavně bez stresu

Pozornost bude upřena na obhájkyni celkového vítězství v seriálu Koukalovou, která ale má za sebou hektické léto se zdravotními problémy a po posledním soustředění ve finském Vuokatti zůstala na severu, aby dohnala manko. "Jsou tam spolu s Michalem Krčmářem, nechtěli jsme, aby cestovala sem a tam," vysvětlil Rybář.

Vrátit se na stupně vítězů po nepříliš vydařené sezoně bude chtít Ondřej Moravec. I proto, že letos měl klidnější přípravu než loni, kdy kupoval dům, stěhoval se a čekal narození potomka. "Všechno letos bylo o dost jednodušší, loňský stres jsem rozhodně neprožíval. Je to diametrální rozdíl v pozitivním smyslu," upozornil Moravec.

Také Veronice Vítkové se stýská po stupních vítězů, kde se v předminulé sezoně pohybovala často. "Chyběl k tomu několikrát kousek, většinou na střelnici. Doufám, že v letošní přípravě se mi podařila střelba stabilizovat a vrátím se k výsledkům předchozích sezon, kdy jsem dokázala jezdit na pódiových umístěních," prohlásila.

Vrcholem sezony bude prosincový Světový pohár v Novém Městě na Moravě a světový šampionát v únoru v Hochfilzenu. "Po loňských čtvrtých místech se zase budeme snažit o medaili," uvedl šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články