Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šéf českého biatlonu Hamza: Máme velké naděje, o budoucnost nemějme strach

Praha – Český biatlon prožil další úspěšnou sezonu. Gabriela Soukalová vybojovala čtyři křišťálové glóby, deset umístění v první desítce znamenalo druhý nejlepší český výsledek v historii mistrovství světa. A budoucnost nemusí být vůbec černá. Prezident Českého biatlonového svazu Jiří Hamza ve Sportovních zprávách a na chatu vyzdvihl pokrok, který za poslední rok udělali Michal Krčmář s Lucií Charvátovou a věří v další velké úspěchy. Připomněl, že je tu stále jedna výrazná meta, a to olympijské zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza hostem SZ: Ač někdy Gabča vypadá volnomyšlenkářsky, přesně ví, co chce

"Umíme si představit, že některé umístění na MS by mohlo být lepší, ale musíme žít v reálu a respektovat konkurenci, která je," zdůraznil ve Sportovních zprávách Hamza.

Soupeři neubývají, ba naopak. A úspěchy nejsou zadarmo. Soukalové Hamza poděkoval za soustředění po celou sezonu. "Absolutní koncentrovanost – od začátku až do konce. Těsně před koncem se u Gabči dostavila obrovská nervozita. Ač vypadá chvilkami volnomyšlenkářsky, přesně ví, co chce udělat. To že zapomene někde hůlku, bereme jako zpestření," prohlásil šéf českého biatlonu.

Soukalová se stala mediální tváří, Hamza ji považuje za klenot českého biatlonu. "Svým vystupováním dokáže strhnout davy. Profesionalitu se naučila, umí vystupovat v médiích. Určitě patří mezi největší hvězdy českého marketingového trhu. My už dnes projednáváme i nějaké možnosti v zahraničí s některými společnostmi. Co se týče českých sportovců, a nemyslím tím Petra Čecha nebo Jardu Jágra, patří k absolutní špičce," uvedl.

Krčmář s "moravcovským" přístupem, Charvátová potřebuje dopilovat střelbu

Čeští muži nezopakovali dvojnásobné umístění v první desítce celkového pořadí Světového poháru, přesto se trojice vešla mezi nejlepších pětadvacet. Životní sezonu prožil Michal Krčmář. "Michal udělal neskutečný skok, a pokud bude pokračovat ve svých profesionálních výkonech, má nakročeno mezi deset až patnáct nejlepších mužů světa. Je mladý, velice ambiciózní a jeho přístup je takový 'moravcovský', stodesetiprocentní. Michalovi do budoucna hrozně věřím."

Jiří Hamza:

"Budeme muset dělat všechno pro to, abychom si vychovali nové hvězdy. Děláme maximum. Máme velké naděje, jako jsou Adam Václavík, Lucka Charvátová, Michal Krčmář a Jirka Vojík, takže si myslím, že o budoucnost nemusíme mít strach."

Strmý vzestup naznačila i Lucie Charvátová, v Hochfilzenu dokázala být pátá ve sprintu a několikrát se umístila v první dvacítce. Na světovém šampionátu však chybami na střelnici pokazila štafetu. "Lucka si musí odzávodit těžké závody, možná ne vždy s výsledkem, který by si fanoušci představovali, ale střílí teprve třetí rok. Je potřeba čas, aby střelbu vypilovala," vysvětlil Hamza na chatu.

Pětkrát medailové Soči, čtyřikrát Kontiolahti. Sny však neznají hranic. "Jediné, co českému biatlonu z trofejí chybí, je olympijské zlato. K tomu se určitě bude upínat úsilí celého realizačního týmu. Ale jsme si vědomi obrovské konkurence, takže to musíme brát s pokorou," nastínil Hamza plány do dalších let.

MS do roku 2025 a Světový pohár v Česku častěji

Česká republika naposledy hostila mistrovství světa v roce 2013. Organizací i diváckou kulisou se zařadilo mezi nejlepší v historii. Další šampionát se do Nového Města na Moravě může vrátit už zanedlouho. "Letos v září budeme kandidovat na roky 2020 a 2021. Ale samozřejmě od posledního mistrovství je dost krátká doba, takže uvidíme, jak budeme úspěšní," uvedl Hamza. "Náš cíl je, aby bylo do roku 2025," dodal.

V současnosti se v Novém Městě konají závody SP jednou za dva roky, příští už v letošním prosinci. Český biatlonový svaz však usiluje o víc. "Konkurence je obrovská. Je reálné, že mezi roky 2018 a 2022 by měl být ve čtyřletém cyklu minimálně třikrát světový pohár v České republice," podotkl Hamza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články