Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Biatlonisté vstoupí dvakrát do stejného Ruhpoldingu. Premiéru prožije Václavík

Ruhpolding – Kvůli nepříznivému počasí pokračuje Světový pohár biatlonistů místo v Oberhofu v Ruhpoldingu. Na okraji bavorských Alp absolvují sportovci během osmi dnů sprinty, stíhací závody, vytrvalostní závody, štafety jednotlivých kategorií a dokonce hned dvakrát závody s hromadným startem. Český tým mužů posílí pro nadcházející klání Adam Václavík. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web. Sprint mužů startuje v 11:40, ženy pojedou ve 14:25.

Češi berou změnu vesměs pozitivně. "Tratě v Oberhofu mi sedí, kopce jsou tam hodně těžké, a to mám ráda. Drsné povětrnostní podmínky mi ani nevadí, stejně se vždy soustředím především na samotný závod. Ale daří se mi i v Ruhpoldingu a divácká kulisa je tam také úžasná," uvedla osmá žena průběžné klasifikace Světového poháru Veronika Vítková.

"Změnu pořadatelství považuji za hodně dobré rozhodnutí. Počasí je v Oberhofu vždy prapodivné a navíc tam na kamenech často zničím kvalitní lyže. A to říkám přesto, že výsledkově se mi tam docela daří. Ruhpolding mám prostě raději, všechno je tam rodinnější, přívětivější, útulnější," zdůraznil Ondřej Moravec.

Česká radost v Ruhpoldingu

Jeden z prvních výrazných úspěchů samostatného českého biatlonu se zrodil právě v Ruhpoldingu. Před olympijskými hrami v Lillehammeru 1994 tam Petr Garabík doběhl ve sprintu na druhém místě. Při mistrovství světa 2012 zde dosáhl na senzační bronz z dvacetikilometrové trati Jaroslav Soukup, o rok později šokovala třetím místem česká štafeta žen. Předloni patřil Ruhpolding Gabriele Soukalové, jež vyhrála jak vytrvalostní závod, tak i závod stíhací. Navíc ji na patnáctikilometrové trati podpořila třetí příčkou Vítková. Minulou sezonu tu zvítězila štafeta žen s rekordním náskokem 1:13 minuty. V závodě s hromadným startem pak Vítková vybojovala bronz. Ve stejné disciplíně mužů dosáhl shodného výsledku také Michal Šlesingr.

Až do středy 6. ledna se reprezentace, až na čerstvého otce Moravce, připravovala ve slovinské Pokljuce. "A do Ruhpoldingu to máme ze Slovinska jen tři, čtyři hodiny jízdy. To je hodně příznivé," upozornil na důležitý aspekt šéftrenér Ondřej Rybář.

"Ať je to tak nebo tak, pro mě je důležité, že jsem si přes svátky dostatečně odpočinula, kvalitně potrénovala a získala opět chuť do závodění. Už se těším na start," prohlásila Vítková.

Zatímco pětice žen Vítková, Soukalová, Lucie Charvátová, Jitka Landová a Eva Puskarčíková se nemění, mužský tým poprvé v sezoně pojede v plném počtu šesti reprezentantů. Kromě Moravce, Šlesingra, Michala Krčmáře, Jaroslava Soukupa a Tomáše Krupčíka bude na trati i Adam Václavík, kterému vynesly nominaci výsledky v IBU Cupu.

Splněný Václavíkův sen

Jedenadvacetiletý odchovanec jilemnického klubu prožije premiéru ve Světovém poháru v Mekce biatlonu. "To jsem si přál už od dětství. Je to splněný sen," uvedl. V průběžné klasifikaci IBU Cupu mu patří devatenácté místo. Jednou, ve švédském Idre, už nahlédl do elitní desítky a pravidelně se pohyboval mezi dvaceti nejlepšími. "Mám zatím docela stabilní výkonnost, a to mě hodně těší. Oproti loňsku se mi také podařilo dostat na vyšší úroveň střelbu. Nemám tam už takové výkonnostní výkyvy jako dříve," dodal.

Václavík už má ve své sbírce i stříbro a bronz z mistrovství Evropy. Na start sprintu nejde s konkrétním cílem, i když jeden se přirozeně nabízí. "Samozřejmě, že kdybych postoupil do stíhačky, mohl bych to považovat za osobní úspěch," prohlásil.

Češi v úvodu sezony nezářili a trenér Rybář sliboval na soustředění v Pokljuce galeje. Václavík si tvrdý trénink pochvaloval. "Ve Slovinsku jsme měli skvělé podmínky na náročný intenzivní trénink. Nebylo to žádné ladění formy, ale pořádná zabíračka," přiznal Václavík.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články