Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Soukalová útočila ve stíhačce na zlato, nevyšla jí závěrečná střelba

Nové Město na Moravě – Třikrát za sebou vyčistila terče bez jediného zaváhání a na poslední střelbu přijížděla jako první. Ta však Gabriele Soukalové nevyšla. V silném sněžení dvakrát minula a nakonec obsadila pátou příčku. Z vítězství se radovala i se čtyřmi trestnými okruhy Běloruska Darja Domračevová. Druhá byla se ztrátou 6,8 sekundy Finka Kaisa Mäkäräinenová, třetí skončila vítězka sprintu Laura Dahlmeierová z Německa.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Třetí místo po sprintu neudržela Veronika Vítková, a to vinou pěti trestných kol a nepříjemnosti na poslední střelbě, kdy se jí soupeřka trefila do terče, a byla klasifikována na 11. místě.

Vítková odstartovala 14 sekund po Dahlmeierové, ale už po kilometru a půl se na vedoucí dvojici dotáhla. Zatímco Dahlmeierová a její krajanka Fraziska Hildebrandová byly bezchybné, Vítková musela na trestné kolo. Domračevová i Mäkäreinenová minuly hned dvakrát, naopak čistou střelbou zahájila Soukalová atak stupňů vítězů.

Soukalová nechybovala ani na druhé střelbě, byť se dramaticky změnilo počasí, začalo foukat a snažit. A protože Vítková podruhé rovněž jednou minula, obě české biatlonistky jely v polovině závodu vedle sebe.

Na první "stojku" biatlonistky přijely ve velké chumelenici a silném větru a pořadí se totálně promíchalo. Ze špičky všechny závodnice chybovaly, vedoucí Hildebrandová dokonce třikrát, Vítková dvakrát. Naopak Soukalová byla jednou ze dvou biatlonistek s čistým štítem i po třetí střelbě a ocitla se rázem v čele.

V poslední střelbě ale nebylo kvůli hustému sněžení skoro nic vidět a Soukalová dvakrát minula. Z první pozice klesla a na medaili jí nakonec chybělo osmnáct sekund. Do vedení se dostala Domračevová a už ho nepustila. Čtyři chyby na střelnici měla i nejrychlejší běžkyně Mäkäräinenová, Dahlmeierová se na stupně vítězů dostala díky čisté poslední střelbě.

"Tohle je pro mě úžasný výsledek. Je to super a já mám opravdu asi radši takovéhle podmínky, než když je sluníčko. Je to trošku povzbuzení a dodá to sebevědomí. A minimálně mě to bude víc bavit," usmívala se Soukalová.

Vítková si prožila na závěrečné položce dramatickou chvíli, neboť soupeřka na vedlejším stavu jí střílela do terčů. Kvůli tomu se na místě s rukou nad hlavou zdržela skoro minutu. Rozhodčí z výsledného času část odečetli, na medaili měla nakonec ztrátu 34 sekund. "Čekala jsem a doufala, že terče co nejdřív natáhnou, ale stála jsem tam věčnost a odečetli mi neférový čas. Takže jsem z toho hodně zklamaná. Nepřijde mi to úplně férové," řekla zklamaná Vítková.

Životní výsledek si připsala Eva Puskarčíková, která minula v těžkých podmínkách jen třikrát a ve výsledcích je čtrnáctá. Barbora Tomešová skončila na 30. pozici, Jitka Landová na 34.

SP v biatlonu v Novém Městě n.Mor. (Žďársko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Domračevová (Běl.) 35:22,3 (4 tr. okruhy), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -6,8 (4), 3. Dahlmeierová -14,9 (3), 4. Hinzová (obě Něm.) -24,0 (2), 5. Soukalová (ČR) -33,2 (2), 6. Glazyrinová (Rus.) -34,5 (3), 7. Džymová (Ukr.) -43,9 (2), 8. Tofalviová (Rum.) -45,5 (2), 9. Valj Semerenková (Ukr.) -48,2 (4), 10. Krjuková (Běl.) -49,1 (2), 11. Vítková -49,2 (5), ...14. Puskarčíková -1:12,9 (3), 30. Tomešová -3:42,3 (5), 34. Landová (všechny ČR) -4:33,9 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články