Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vítková má z Oberhofu třetí medaili, v hromadném startu dojela druhá

Oberhof – Veronika Vítková po trimufu ve sprintu a zlatu ze štafet získala stříbro v závodu s hromadným startem na 12,5 km světového poháru biatlonistek v německém Oberhofu. Vyhrála Darja Domračevová z Běloruska, třetí skončila Norka Tiril Eckhofová. Gabriela Soukalová uzavřela po zmatcích na startu elitní desítku.

Tiril Eckohoffová, Darja Domračevová a Veronika Vítková se radují v cíli závodu s hromadným startem biatlonistek
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Meyer

České ženy mají za sebou vynikající podnik světového poháru. V Oberhofu nejdříve vyhrály štafetu a Vítková pak ve sprintu vybojovala své první individuální vítězství. "Přes vánoční svátky jsem tvrdě trénovala a mám za sebou nejlepší závodní týden v kariéře. Závod s hromadným startem patří mezi mé nejoblíbenější, protože závodíme přímo proti sobě, což mám ráda," řekla Vítková, která se v průběžném pořadí SP posunula na páté místo.

"Musím holky opět pochválit, Veronika druhá a Gábina desátá, to je prostě paráda. Udělaly mi obrovskou radost," řekl trenér žen Zdeněk Vítek. Potěšilo ho, že obě jeho svěřenkyně na střelnici udělaly shodně jen dvě chyby.

Závod začal pro české barvy dramaticky. Soukalová přiběhla na start opravdu v posledních vteřinách, nestihla se ani postavit na své místo a závodnice vyrazily na trať.

Na první střelnici Soukalová střílela přesně a jela pátá. Vítková musela na jedno trestné kolo a figurovala na 18. místě s malou ztrátou. Další dvě střelby zvládla Vítková čistě a propracovala se do čela. Na závěrečnou "stojku" jela s trojnásobnou olympijskou vítězkou ze Soči Domračevovou a Slovenkou Janou Gerekovou. Češka i Běloruska musely na trestné kolo a Slovenka šla do vedení, které však v běhu neudržela.

Trestné kolo po čtvrté střelbě zřejmě stálo českou reprezentantku prvenství. Střílela v rytmu a přesně, což platilo až do posledního výstřelu. Ten skončil mimo terč. "Byla to škoda, Veronika se už viděla asi na trati. Rána skončila na třech hodinách přibližně dva centimetry vedle terč," upřesnil Zdeněk Vítek.  

Přes Vítkovou se brzy přehnala nejrychlejší běžkyně v poli Domračevová a dojela si pro 22. vítězství v kariéře. Vítková se chvilku vezla za Gerekovou, ale asi 1 500 metrů před cílem Slovenku předjela a druhé místo si už pohlídala. Soukalová jela trestné kolo po druhé i třetí střelbě, ale závěrečnou položku zvládla bezchybně a vešla se do první desítky.

Závody SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Domračevová (Běl.) 42:36,6 (4 trestné okruhy), 2. Vítková (ČR) -14,9 (2), 3. Eckhoffová (Nor.) -21,7 (2), 4. Mäkäräinenová (Fin.) -25,9 (4), 5. Gereková (SR) -36,2 (0), 6. Preussová (Něm.) -1:01,7 (3), 7. Valj Semerenková (Ukr.) -1:08,9 (3), 8. Virolajnenová (Rus.) -1:14,0 (4), 9. Oberhoferová (It.) -1:17,2 (3), 10. Soukalová (ČR) -1:41,6 (2).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová 486 b., 2. Domračevová 386, 3. Valj Semerenková 366, 4. Wiererová (It.) 363, 5. Vítková 345, 6. Oberhoferová 328, ...11. Soukalová 258, 38. Puskarčíková 68, 41. Landová (obě ČR) 64.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články