Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Soukalovou zradila ve sprintu zbraň, vyhrála Bescondová

Anterselva – Gabriela Soukalová byla kvůli potížím se zbraní diskvalifikována ze sprintu SP v italské Anterselvě a nepojede stíhací závod, po kterém přijde o žluté číslo vedoucí ženy seriálu. Nejlépe z Češek si vedla překvapivě Jitka Landová. Závod vyhrála Francouzka Anais Bescondová před Němkou Andreou Henkelovou a Darjou Domračevovou z Běloruska.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/AP

"No, nevím, zdali jsem musela mít až tolik smůly," povzdechla si Soukalová. Biatlonistce se na malorážce rozbil závěr. "Najednou mi v ruce zůstaly jeho kousky," popsala situaci na první střelbě. Na druhou položku si musela vzít rezervní zbraň a udělala celkem čtyři chyby. Ve výsledcích figurovala na 72. místě, ale posléze byla vyškrtnuta a u jejího jména se objevila poznámka o diskvalifikaci.

"Dobře, že se závada stala tady, a ne na olympiádě, tam by to mělo daleko horší následky," řekl trenér Soukalové Ondřej Rybář. "Je to netypická závada, rozpadl se jí závěr u zbraně a s tím se těžko střílí. Musela dobíjet jednotlivě, pak si musela brát rezervní zbraň na druhou položku, což člověka poznamená," řekl Rybář. "Nechtěla jsem závod vzdát, chtěla jsem bojovat, ale strašně mě mrzela ta bezmoc," hlesla po závodě.

Ani rezervní zbraň moc nepomohla

Soukalová přitom nezačala špatně. Vítězka dvou závodů minulý týden v Ruhpoldingu byla při příjezdu na střelbu vleže čtvrtá, ale pak začaly problémy. Při zandavání zásobníku nábojů do zbraně marně hledala upadlý závěr a první ránu následně netrefila. Další čtyři mířila přesně, ale věděla, že s touto zbraní vstoje neodstřílí. "Po ručním dobíjení se mi podařilo ještě položku dostřelit, ale bylo mi jasné, že na stojku budu potřebovat náhradní zbraň," řekla.

Na stojku si vzala rezervní zbraň a musela na další tři trestná kola. "Připadala jsem si jako začátečník. Vůbec jsem nevěděla, jak tu zbraň mám držet. My máme pažby na míru, vychytaný každý detail. Třeba na spoušti mám takovou kuličku kvůli citu, na té rezervě mi přišlo, že spoušť chybí," řekla Soukalová. Nakonec to ale bylo jedno, protože byla dodatečně diskvalifikována. Výměnu zbraní totiž provedla v rozporu s pravidly.

"Gábina si svoji zbraň sundala z ramen ještě před zastavením u stojanu s rezervní zbraní. Pravidlo přitom výslovně říká, že závodník musí během této manipulace stát na místě," vysvětlil trenér Rybář. Verdikt mezinárodní jury potvrdilo i video. Protože Soukalová nepostoupila do sobotní stíhačky, byl sprint jejím posledním individuálním závodem před hrami v Soči. V neděli by měla jet štafetu. "Budeme na to reagovat a změníme plány závěrečné přípravy," uvažoval Rybář.

Životní výsledek naopak ve vyšší nadmořské výšce v Anterselvě zajela sedmadvacátá Landová, která minula pouze jeden terč vstoje. "Je to pro mě hodně důležitý výsledek," řekla Landová. Veronika Vítková musela na dvě trestná kola a obsadila 34. místo. Eva Puskarčíková postoupila do stíhacího závodu z 52. místa, nikoli už 75. Barbora Tomešová.

Vítek se do Soči neprobojuje

Zítra je na programu sprint mužů. V něm se nepředstaví Zdeněk Vítek, kterého dál trápí bolesti zad, což pro něj znamená konec nadějí v boji o olympijské hry. "Zdeněk Vítek odtrénoval, snažil se, co mohl, ale bohužel ho záda na start nepustí. Tím pro něj padají veškeré olympijské ambice," konstatoval Rybář. Přímý přenos závodu nabídne ČT sport a náš web zítra od 14:45.

Výsledky sprintu žen (7,5 km):

1. Bescondová (Fr.) 20:30,2 (1 tr. okruh), 2. Henkelová (Něm.) -6,7 (0), 3. Domračevová (Běl.) -10,1 (2), 4. Dunkleeová (USA) -10,7 (0), 5. Romanovová (Rus.) -11,8 (0), 6. Bergerová (Nor.) -12,5 (1), 7. Preussová (Něm.) -18,9 (1), 8. Skardinová (Běl.) -24,1 (0), 9. Mäkäräinenová (Fin.) -30,8 (2), 10. Viluchinová (Rus.) -35,3 (1), ...27. Landová -1:09,6 (1), 34. Vítková -1:21,0 (2), 52. Puskarčíková -1:59,4 (2), 75. Tomešová -2:30,8 (2), Soukalová (všechny ČR) diskvalifikována.

Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů): 1. Soukalová 426 b., 2. Domračevová 415, 3. Bergerová 413, 4. Mäkäräinenová 412, 5. Valj Semerenková (Ukr.) 372, 6. Starychová (Rus.) 340, 7. Vítková 333, ...52. Puskarčíková 42, 62. Tomešová 21, 72. Landová 14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články