Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonisté před sezonou doufají v premiérovou olympijskou medaili

Praha - Čeští biatlonisté na konci listopadu zahájí novou sezonu, která v únoru vyvrcholí olympijskými hrami v ruském Soči. Reprezentanti touží navázat na úspěšné výsledky z minulého ročníku, hlavně však sní o tom, že ukončí letité čekání na premiérovou medaili z olympiády.

Biatlonisté věří, že se jim povede překonat dosud nejlepší český výsledek na olympijských hrách, jímž je čtvrté místo Ivana Masaříka z Nagana v roce 1998. "Chtěli bychom přepsat tu historii, abychom to prolomili a konečně tu medaili pro biatlon dovezli domů," řekl prezident biatlonového svazu Václav Fiřtík. Sebevědomí reprezentantům dodávají výkony z minulé sezony.

Gabriela Soukalová vyhrála čtyři závody světového poháru a v celkovém pořadí seriálu skončila šestá, Ondřej Moravec obsadil mezi muži dvanáctou příčku. Na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě získali Češi ve smíšené štafetě bronz a Moravec dojel dvakrát na čtvrtém místě. "Bylo by krásné, kdyby to někomu z nás vyšlo a medaili bychom získali. Pro mě ani tak není motivací, že to Česko nemá, ale to, že to já chci," řekl Moravec.

Zatím se snaží nepřipouštět si, že je největší mužskou biatlonovou nadějí na olympijskou medaili. "Nemyslím na to nijak často. Každý má samozřejmě nějaký sen a já po těch výsledcích z minulé sezony mám taky nějaký takovýhle sen. Má ho ale dalších 25, možná 30 lidí. Jde o to ho zrealizovat, a to nebude žádná sranda," připustil Moravec, který v minulé sezoně jednou opanoval závod světového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté před Soči sní o první olympijské medaili

Momentálně se ale biatlonisté soustředí hlavně na start sezony. Nový ročník světového poháru odstartuje 22. listopadu ve švédském Östersundu. V úvodním kole seriálu se představí pět mužů - Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Zdeněk Vítek, Tomáš Krupčík a čtveřice žen - Soukalová, Veronika Vítková, Jitka Landová a Barbora Tomešová.

Zatímco mužům se během přípravy tentokrát zdravotní problémy vyhýbaly, ženy na tom byly hůř. Velká smůla potkala především Veroniku Zvařičovou, kterou před půl rokem při tréninku srazilo auto. Nehoda jí způsobila vážná zranění, teprve nyní se vrátila k tréninku a olympiádu tak nejspíš nestihne.

Nemocná je v současné době Vítková. "Byla na určitém vyšetření, které bych nechtěl specifikovat. Ale měla by s námi v sobotu odletět na sever Evropy k finální přípravě před sezonou," řekl kouč ženské reprezentace Jindřich Šikola. Před sezonou přišel o jedničku Soukalovou, které se na olympiádu netradičně chystá v tréninkovém týmu s muži. Ta v minulosti často laborovala s nemocemi, letos se ale cítí výborně. "Musím zaklepat, zatím jsem neměla od jara žádnou nemoc," prohlásila.

Nominaci na olympijské hry musí biatlonový svaz uzavřít 18. ledna, do Soči odcestuje pět mužů a stejný počet žen. "Je to stále otevřené, může se tam dostat kdokoliv. Někdo má třeba jisté první kolo světového poháru podle minulé sezony, ale zatím nepadlo žádné jméno, které by mělo stoprocentní jistotu olympiády," uvedl trenér mužů Ondřej Rybář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články